Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 6.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Putovní výstava Voda a civilizace míří do Olomouce. Veřejnosti se představí na Horním náměstí

Zprávy z regionu

20.6.2021

Autor: red

Za dva roky existence putovní výstavy Voda a civilizace si ji v českých a moravských městech prohlédl více než milion lidí. Od 24. června ji budou moci zhlédnout i Olomoučané a návštěvníci města, a to přímo na Horním náměstí. Výstava bude přístupná zcela zdarma a na velkoformátových panelech ukáže klíčový význam životodárné tekutiny od náboženských přes ekonomické, fyzikálně-technické až po krajinné, ekologické a historické či politické souvislosti.

Ilustrační foto

Foto: Depositphotos.com

Návštěvníci se mohou začíst do textů od řady světově uznávaných vědců a prohlédnout si fotografie pocházející od Austrálie přes Evropu a Afriku až po Grónsko a Ameriku, a to včetně zajímavých záběrů z Olomouce a okolí. V noci nasvícená expozice bude v samotném centru města k vidění od 24. června do 14. července.

Cílem výstavy, která putuje po městech České republiky (a na konci roku bude ke zhlédnutí i v Izraeli), je seznámit veřejnost s významem vody v dějinách lidské civilizace. Na vystavených panelech se budou moci návštěvníci dozvědět nejen o historii spjaté s vodou, ale i o současných hrozbách, které se změnami klimatu a znečišťováním naší planety lidskou populací přicházejí. Ambice této putovní výstavy jsou nemalé – změnit přístup lidí k tak na první pohled samozřejmé věci, jakou je voda.

Olomouc – stavba protipovodňových opatření i návrat vodopádu po třiceti letech

V Olomouci má výstava věnovaná vodě jasné opodstatnění. Olomouc má řadu míst, která jsou s vodou spjata. Ať už jde o barokní kašny v centru, prstenec zelených parků, ekologické centrum Sluňákov, lužní lesy v okolí nebo chráněná krajinná oblast Litovelské Pomoraví. Navíc se letos v létě po více než třiceti letech opět vrátí na skálu v Bezručových sadech zurčící vodopád.

"Voda a řeka odjakživa patřily k životu Olomouce a myslím, že všichni Olomoučané i návštěvníci města vnímají jejich důležitost. Ať už proto, že jsme na úrodné Hané, kde se zemědělství bez vody zkrátka neobejde, nebo proto, že se snažíme řeku Moravu stále více zapojovat do života lidí a stala se tak důležitým prvkem i v poznávání krás našeho města. Jak už ale Olomoučané nejednou poznali, voda umí být i zlým pánem. Olomouc stojí na vodě, což vnímáme jak v období sucha, kdy mizí spodní voda a potýkáme se s nedostatkem vody ve studních, nebo naopak při deštivějším období, během kterého napjatě sledujeme zvyšující se hladinu řeky Moravy, Bystřice i Mlýnského potoka. Jsem moc rád, že jsme si snad včas uvědomili, že přírodu si nelze podmanit. V současné době probíhá na řece Moravě stavba protipovodňových opatření a my jí tak po letech opět vracíme její přírodní ráz a půvab a doufáme, že se nám odvděčí klidem i v dobách, kdy bude vody více než dostatek," říká primátor Olomouce Miroslav Žbánek.

Olomouc má řadu míst, která jsou s vodou spjata...

Foto: Jan Procházka

Zmíněná místa i texty, které se jim věnují, si mohou návštěvníci výstavy prohlédnout na pěti stranách velkoformátových panelů přímo na Horním náměstí. Ostatní fotografie, které budou na v noci nasvícených panelech k vidění, pocházejí z mnoha institucí a od řady autorů. Snímky zachycují například prameny Amazonky, výzkum chování velryb a delfínů i záběry vody v různých skupenstvích nebo ničivou povodeň v Praze v roce 2002.

Expozice vznikala ve spolupráci s olomouckými vědci

Výstava vznikla i s přispěním vědců z Univerzity Palackého v Olomouci. Mezi institucemi z tuzemska i zahraničí, které se na přípravě expozice podílely, bylo totiž Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů (RCPTM), dnes součást vysokoškolského ústavu CATRIN UP. Zdejší vědci se mimo jiné zaměřují na využití nanotechnologií ve prospěch životního prostředí.

"Voda a nanomateriály k sobě mají velmi blízko, jejich vzájemná interakce je starší než lidstvo samo. Na výstavě mimo jiné představujeme možnosti využití nanočástic železa pro čištění podzemních vod. Touto problematikou se dlouhodobě zabýváme a výrobu těchto typů nanočástic, které se již použily na desítkách míst v tuzemsku i zahraničí, máme patentovanou," uvedl vedoucí CATRIN-RCPTM a jeden z autorů doprovodných textů k výstavě Michal Otyepka.

Součástí olomoucké části putovní výstavy Voda a civilizace budou také populárně-odborné přednášky pro školy. Jejich záznam pak budou moci všichni ostatní zhlédnout na YouTube kanálu statutárního města Olomouc.