Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 7.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Půlmaraton letos mírně změní trať a posouvá začátek, startovní čísla rychle ubývají

Sport

20.3.2018

Autor: Jan Procházka

Přestože při pohledu z okna se zdá 23. červen vzdálen nejméně na druhý okraj galaxie, opak je pravdou. Další ročník olomouckého půlmaratonu se blíží a prestižní závod hlásí: tři čtvrtiny startovních čísel už mají majitele. Pokud se tedy běžeckého svátku chcete aktivně zúčastnit, měli byste si s registrací pospíšit. Závod letos nabídne řadu novinek: kromě mírně upravené trati i praktickou aplikaci, která výrazně usnadní “papírování” a přinese i řadu užitečných funkcí.

Olomoucký půlmaraton se letos koná podeváté. Olomoucký půlmaraton se letos koná podeváté. Foto: Jan Procházka

Mírně upravená trať čeká na závodníky už devátého olomouckého půlmaratonu. “Jedná se o změny, které si vynutila oprava mostu u Bristolu. Nově se poběží přes ulici Milady Horákové a Černou cestu. Jinak zůstává trasa prakticky beze změn,” řekl technický ředitel závodu Tomáš Coufal. Populární půlmaraton, který se pyšní prestižní zlatou známkou, letos na startu přivítá 6300 běžců. “Spolu s rodinným během se tam dostáváme na číslo deset tisíc,” pochlubil se Coufal.
Závod letos nabídne řadu novinek. Kromě zmiňované inovované trati i praktickou mobilní aplikaci. “Závodníci už nemusí nic tisknout. Při přebírání startovního čísla se prokáží jen pomocí mobilního telefonu. V aplikaci také najdou všechny slevové poukazy a akce našich partnerů, které jsme dříve dávali do tašek. Ale to zdaleka není vše. Aplikaci využijete i při samotném závodu, dá se pomocí ní nastavit sledování. Vaši blízcí tak mohou zjistit, kde se právě nacházíte, kdy pravděpodobně budete v cíli a další věci…” zmínil Coufal a dodal, že aplikace bude také v den závodu sloužit jako bezplatná jízdenka na olomouckou MHD.
Organizátoři z RunCzech také letos umožní i přeregistrace čísel na nové jméno. “Někdo třeba před závodem onemocní. Své číslo teď může za drobný poplatek přenechat jinému závodníkovi, na jehož jméno bude přepsáno,” vysvětlil Coufal.

Šest tisíc běžců na trati. To je Mattoni 1/2Maraton Olomouc 2018. Šest tisíc běžců na trati. To je Mattoni 1/2Maraton Olomouc 2018. Foto: Jan Procházka

Součástí závodu bude i letos štafeta na invalidním vozíku. Ta letos nebude 24hodinová. “Řekli jsme si, že když půlmaraton, tak půlden bude stačit,” pousmál se Milan Langer z Trendu vozíčkářů a připustil, že obsadit v minulých ročnících trať v nočních hodinách nebylo vůbec jednoduché. Nově se tedy štafeta uskuteční 22. června od 10 do 22 hodin.

Registraci můžete získat na stránkách závodu. Stojí 900 korun. I letos se na trať vydají takzvaní dobroběžci. “Tak říkáme lidem, kteří si koupí registraci prostřednictvím některé z neziskových organizací. Kolik peněz pro ni získáte, je pak zcela na vás. Může to být pět tisíc, což je obvyklá částka, ale často se podaří i vyšší částky,” poznamenal Coufal.

Olomoucký půlmaraton se koná 23. června a letos výjimečně začne o půl hodiny dřív, tedy v 18:30. Je to kvůli přímému přenosu České televize, kde se populární běžecký závod musí vtěsnat mezi přenosy z fotbalového šampionátu.

Autor článkuJan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Jan Procházka
Reklama

RIMEX INTERIER

Katalog firem » Obchod » Interiéry

Luxusní kožené a látkové sedací soupravy Max Divani, Steinhoff, Nicoline, Marinelli, moderní bytový nábytek Brik, Ton, Polstrin, Bo, jídelní stoly a židle Effezeta, Calligaris, Emmei, obývací...