UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!
Prvotřídní delikatesy za symbolické ceny. Olomouc opět hostí labužnický festival
9.1.2012
Autor: Kamila Kotková
Pečené tygří krevety v česnekové omáčce, grilovaná krkovička nadívaná olomouckým tvarůžkem, moravský špíz s trnkovou omáčkou, ale i jiné místní speciality budou k mání v některých olomouckých restauracích v rámci Grand restaurant festivalu za jedinečné ceny. Gastronomická událost roku se bude konat od 15. ledna do 15. února ve dvaceti městech včetně Olomouce.
Sáhnout si na vysokou gastronomii za přijatelnou cenu a zakusit špičkový servis prvotřídních restaurací. Takový je hlavní cíl gastronomického festivalu. "Grand restaurant festival chce lidem nabídnout kvalitu za dobrou cenu. Řada z nich se totiž bojí investovat peníze do neznáma. Tím, že si lidé vyzkoušejí tento zážitek v rámci projektu, ztratí ostych a při zvláštních příležitostech potom již budou vědět najisto kam vyrazit," vysvětlil hlavní záměr pořadatel festivalu Pavel Maurer.
Grand restaurant festival se letos koná již potřetí. Po úspěšném prvním ročníku, který proběhl pouze v pražských restauracích, se o rok později labužnická přehlídka rozšířila do osmi měst, mezi kterými nechyběla ani hanácká metropole. Letos se do projektu zapojilo již třiašedesát podniků ve dvaceti městech. V Olomouci mohou zájemci ochutnat speciality za festivalové ceny v pěti restauracích. Kochat se půvabnými interiéry nejdražších podniků ve městě a zakusit exkluzivní servis tak mohou lidé v restauraci A basta!, Alley hotelu, v Moravské restauraci, v Trinity hotelu nebo ve Vile Primavesy. V rámci kraje pak mohou zájemci obdivovat i pověstnou přerovskou restauraci U Labutě. Vybírat lze přitom hned z několika variant.
V nabídce olomouckých restaurací nebudou chybět ani tradiční krajské speciality. "Snažila jsem se držet zadaného tématu, a proto jsem vybrala pečeného králíka, který je z domácího chovu. Podávaný bude s bůčkem na cibuli, kedlubnovým zelím a hrnkovým domácím knedlíkem. Myslím si, že je to typický příklad krajské speciality," popsala jedno ze tří nabízených festivalových jídel v hotelu Alley šéfkuchařka Jarmila Nejezchlebová.
V rámci festivalu bude vypraven i speciální Mňam vlak, který do Olomouce přiveze gurmány z Prahy. "Během dvouhodinové jízdy Pendolinem hosté ochutnají menu Nové gastronomie společnosti JLV pod vedením šéfkuchaře Jaroslava Sapíka. V Olomouci pak kromě tří restaurací navštíví také s průvodcem hlavní dominanty města," sdělila tisková mluvčí festivalu Dominika Vrkotová.
O festival je velký zájem. Zatímco první ročník navštívilo sedm tisíc hostů, druhého ročníku se zúčastnilo již téměř dvacet tisíc lidí. Letos jenom v Olomouckém kraji jsou zatím rezervovány dvě stovky ochutnávek. Festivalové menu ve vybrané restauraci lze zakoupit na www.grandrestaurantfestival.cz. Ceny ochutnávek se pohybují v rozmezí od dvou do šesti set korun.
Kamila Kotková
Přirozenou cestou
Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.
Filip

DNES
Dnešek: Velký vlastenecký výlet i závěr mezinárodního varhanního festivalu
Sport
14.9.2025
Mora slaví první výhru v sezóně
Zprávy z regionu
14.9.2025
Jednu uzavírku nahradí druhá. Litovelská se otevře, Polská se uzavře i kvůli opravě plynovodu
Sport
13.9.2025