Reklama

Úterý 19. března 2024, svátek má Josef, venku je 5.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Prvním letošním speciálem Holby je Májový ležák

Zprávy z regionu

24.4.2019

Autor: red

Nejen pivní fajnšmekři se mají na co těšit. Dá se říct, že takové pivo mnozí ochutnají vůbec poprvé. Vůbec poprvé totiž v Holbě uvařili pivo z pšeničného sladu a poprvé použili zcela nový způsob chmelení, takže jde vlastně o historický okamžik.

Foto: Pivovar Holba

Májový ležák je pivo se zřetelnou stopou pšeničné svěžesti a přitom tělnaté, což je kombinace skutečně neobvyklá. Vznikl totiž spodním kvašením a nejedná se tedy o vysoce prokvašený weizenbier, kterým nejčastěji připíjejí v zemích Beneluxu. Májový ležák z Holby nepostrádá  fundament, a to je zásadní. Vytvořit recepturu nebylo snadné a bez sládkova entuziasmu by se neobešla. Luděk Reichl déle než rok vybíral suroviny, které snoubil v poměrech tak, aby vznikl skutečný originál. "Pivovarnický kumšt by měl být cítit v každém pivu a to i v době, která stará pravidla mnohdy popírá. Dali jsme mu to nejlepší a teď s napětím očekáváme ohlasy. Věříme, že konzumenty dostane už první doušek a s každým dalším si ho zamilují," uvedl sládek.

Na první pohled zaujme svou zlatou barvou a hustou pěnou, která hned tak neuvadne. Barvu mu dává karamelový slad zatímco pšeničný ovlivňuje hustotu i stálost pěny. Májový ležák Holba vyniká vábivým chmelovým aroma, které příjemně zalahodí ještě před napitím. Sládek tentokrát použil hned několik chmelových odrůd. Patří k nim žatecký poloraný červeňák, nově vyšlechtěné odrůdy i odrůda Sládek. "Dokáže krásně zaokrouhlit hořkost a současně podtrhnout vůni piva," řekl Reichl.

Odlišný byl i způsob chmelení. Zatímco běžně chmel projde chmelovarem nebo se chmelí za studena, tady se chmel přidával do vířivé kádě. Bez nadsázky lze říct, že jde o sládkovu specialitu, uplatněnou vůbec poprvé. Macerace chmele tímto způsobem probíhala při 90 stupních a tím získal ležák jedinečné aroma. "Vůně se krásně rozprostírá, je výrazná a přitom lehká a přirozeně čistá. Nově použitý způsob chmelení je sice nákladnější, ale výsledek je až překvapující," sdělil sládek. Májový ležák má vyladěnou osvěžující chuť s jemnými ovocnými tóny, příjemnou neulpívající hořkost a výborný říz.

Májový ležák poteče z výčepních píp poprvé na 1. máje. Je součástí Kalendáře speciálů a jeho množství je limitováno pouze 1 várkou. K dispozici bude do vyprodání zásob zhruba 1 měsíc.