Reklama

Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava, venku je 7.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

První rozvolnění: Od 12. dubna se otevřou některé obchody, služby a zoo. Žáky čeká návrat do lavic

Zprávy z regionu

7.4.2021

Lenka Šimková

V neděli 11. dubna skončí v České republice nouzový stav. A od pondělí 12. dubna nás čeká první vlna rozvolnění, která s sebou přinese opětovné cestování mezi okresy i otevření některých obchodů a služeb. Začne také postupný návrat žáků do lavic a na své první návštěvníky se mohou těšit i zoologické zahrady.

Konec nouzového stavu

Zákaz cestování mezi okresy i zákaz nočního vycházení skončí spolu s nouzovým stavem, tedy v neděli 11. dubna. Další opatření budou pokračovat podle pandemického zákona, nouzový stav tedy již není nutné dále prodlužovat. Od pondělí 12. dubna bude opět možné volně cestovat napříč okresy i bez nutnosti mít podepsané čestné prohlášení. Končí také zákaz nočního vycházení mezi 21:00 a 05:00. Nově se také rozšíří počet osob, které se budou moci potkávat. Setkat se bude moci až deset lidí uvnitř a dvacet venku. Pravidla pro nošení roušek a respirátorů se zatím nemění.

Otevření obchodů a služeb

Od pondělí 12. dubna se opět otevřou obchody s dětským oblečením a obuví i papírnictví. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček odůvodnil otevření těchto obchodů především tím, že se budou děti opět vracet k prezenční výuce. Dále budou moci fungovat prodejny pietního zboží, čistírny, prádelny, zámečnictví, provozovny oprav zařízení pro domácnosti nebo prodej náhradních dílů pro auta a stroje. Fungovat budou moci také oblíbené farmářské trhy, ovšem za dodržení přísných pravidel. Mezi stánky budou muset být alespoň dvoumetrové odstupy a prodejci nebudou smět nabízet občerstvení k přímé konzumaci.

Všechny obchody a služby pak budou moci opět rozšířit svou otevírací dobu. Nyní musí zavírat nejpozději ve 21 hodin, od pondělí 12. dubna mohou fungovat do 22:00.

O tom, kdy se otevřou další obchody a služby (např. kadeřnictví) zatím vláda nemá jasno. Vše bude záviset na vývoji epidemie. 

Zoologické a botanické zahrady

Svůj provoz budou moci částečně obnovit také zoologické a botanické zahrady, které od pondělí 12. dubna mohou přivítat návštěvníky ve svých venkovních prostorách. Provoz těchto zařízení byl už dříve v rámci protiepidemických opatření limitován maximálním počtem návštěvníků nebo zákazem vstupu do pavilonů. Nyní by zahrady měly podle vlády při otevření naplnit maximálně 20 procent kapacity. Olomoucká zoologická zahrada čeká na přesné znění podmínek od vlády, poté zveřejní informace o nákupu vstupenek návštěvníkům. Nicméně už nyní je jasné, že 12. dubna otevře své brány. ;)

Postupný návrat žáků do lavic

Po dalším pololetí na distanční výuce by se od pondělí 12. dubna měli konečně začít vracet žáci do lavic. Návrat žáků však nebude jednotný, jako první do lavic opět usednou žáci prvního stupně základních škol, a to v rotační formě. Třídy se tedy v prezenční výuce budou střídat v týdenních intervalech, ve školách budou povinné roušky. Rotační forma se nebude týkat malotřídek a škol do pětasedmdesáti dětí. Ty budou moci fungovat prezenčně bez střídání tříd. 

Zároveň školáky čeká povinné antigenní testování, a to vždy v pondělí a ve čtvrtek. Odběr vzorku bude probíhat pouze z přední části nosu a půjde tak o neinvazivní způsob testování. Pokud někomu ze třídy vyjde test pozitivní, bude muset absolvovat přesnější PCR test. Na druhém stupni základních škol zatím zůstane současná distanční forma výuky, stejně tak na středních i vysokých školách.

O týden později, tedy od pondělí 19. dubna by se mohli vrátit k praktické výuce a do laboratoří studenti středních škol, konzervatoří, vyšších odborných škol a posledních ročníků vysokých škol, to ale ještě vláda potvrdí podle aktuálních dat.