Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 5.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

První Burger pro Olomouc propojí chutě tvarůžků, červené řepy a švestek. Ochutnat jej můžete už v pátek

Tipy a názory

16.9.2020

Autor: red

Historicky první burger pro Olomouc vzdá hold nejen tradičním tvarůžkům, ale i dalším typickým hanáckým jídlům a surovinám. Speciální pochoutka se představí návštěvníkům olomouckého Burger Street Festivalu u Galerie Šantovka v pátek 18. září.

Ilustrační foto

Foto: Depositphotos.com

Co byste chtěli mít v burgeru, který reprezentuje Olomouc? Takovou otázku dostali na sociálních sítích fanoušci Burger Street Festivalu, největšího putovního food festivalu v zemi, který se o víkendu zastaví u nákupního centra Galerie Šantovka. Odpověď? Kromě "povinných" tvarůžků si fanoušci přáli dostat do burgeru další typické chutě Hané – ať už to jsou švestky, červená řepa nebo brambory. Jejich tipy si pak vzal do parády brněnský šéfkuchař Vojtěch Fňukal a vytvořil z nich jeden recept pro první burger věnovaný pouze Olomouci.

"Neuvěřitelně nás překvapila vynalézavost fanoušků. Když jsme soutěž vypisovali, čekali jsme, že v návrzích budou jen variace na tvarůžky. Že se lidé pustili do vymýšlení složitých receptů a kombinace chutí je skvělá zpráva o české gastronomii. A my jsme rádi i proto, že to potvrzuje trend, který dlouho vidíme: burger není fastfoodové jídlo. Je to pokrm pro milovníky gastronomie, kteří chtějí experimentovat, ochutnávat a inspirovat se," říká organizátor Burger Street Festivalu Bedřich Snášel.

A jak bude tedy olomoucký burger vypadat? Tvarůžky se v něm objeví ve dvou formách – v těstě na bulku a pak zabalené v samotném hovězím mase. "Grilováním se tvarůžek v mase rozpustí a krásně prolne chuť masa," popisuje šéfkuchař Vojtěch Fňukal, který dřív vařil například v prestižním brněnském restaurantu Brabander a znát jej mohou i diváci Dobrého rána s Českou televizí. A vypočítává další suroviny: potřebnou kyselost a pikantnost olomouckému burgeru dodá červená řepa naložená v balsamicovém octu, medu a tymiánu, sladkou složku pak bude reprezentovat švestkové chutney s karamelem.

Vojtěch Fňukal bude burger připravovat v rámci kuchařských show v pátek a v sobotu, návštěvníci si ale tento speciální burger budou moci dát kdykoliv během víkendu. "U tohoto speciálního burgeru se vždy domluvíme s jedním z našich burgermakerů, který jej zařadí do svého sortimentu," vysvětluje Bedřich Snášel s tím, že tentokrát padla volba na "domácí mužstvo" – The Buns. Je jen potřeba počítat s tím, že burgeru pro město je vždy jen omezené množství. "Věříme, že v sobotu se dostane na všechny, jen v neděli by teoreticky mohlo být vyprodáno," upozornil Snášel.

Burger Street Festival letos zavítá do Olomouce již podruhé, fanoušci se na něj mohou těšit od pátku 18. září do neděle 20. září ve FUNparku Galerie Šantovka. O tom, kdo všechno tentokrát bude burgery připravovat, se dočtete i ve facebookové události.