Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 0.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Prožijte den jako z románu! Zámek v Čechách pod Kosířem chystá Empírový den

Tipy a názory

27.4.2022

Autor: red

S romantickým květnem se opět blíží již tradiční dobová akce na zámku Čechy pod Kosířem: Empírový den. Příznivci živé historie budou mít v sobotu 7. května příležitost vstoupit do počátku 19. století, doby spisovatelky Jane Austenové a prožít jeden den jako hrdina či hrdinka románů Pýchy a předsudek či Rozum a cit v kulisách zámeckého parku. Akci připravuje sdružení Jane Austen CZ ve spolupráci se zámkem Čechy pod Kosířem.

Foto: archiv Jane Austen CZ

První ročník této akce vznikl v souvislosti s uvedením adaptace románu Jane Austenové Emma v Moravském divadle Olomouc. "Nyní opakujeme tento jedinečný zážitkový den každý rok – pro všechny, kteří si chtějí na chvíli vyzkoušet historii na vlastní kůži a z pouhých diváků se stát jejími aktéry," uvádí Katka Báňová z pořádajícího sdružení Jane Austen CZ.

Účastníky akce čeká nezapomenutelný pobyt v autentickém prostředí empírového zámku s tematickým doprovodným programem. Ten startuje už v dopoledních hodinách taneční lekcí anglických kontratanců v prostoru u zámecké oranžerie. Odpoledne si návštěvníci mohou užít piknik v zámeckém parku, který letos obohatí volně přístupná módní přehlídka empírových oděvů v 15 hodin. Akce vyvrcholí jako obvykle závěrečným plesem, na kterém se účastníci předvedou v celé své historické kráse.

Nejzajímavější způsob, jak si akci užít, je samozřejmě v dobovém empírovém oděvu, ale podle organizátorů to rozhodně není povinné. "Kdo má zájem o historii, může určitě přijet a strávit celý den spolu s ostatními i v civilu. Zájemců o akci bývá každý rok až osm desítek, a sjíždějí se na ni z celé republiky i okolních států," dodává Báňová.

Více informací k jednotlivým částem dne, rezervaci vstupenek, nebo inspiraci, co na sebe, najdete na www.empirovyden.cz.

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip