Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 3.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Protipovodňová opatření: na stavbě proběhl další kontrolní den

Zprávy z regionu

21.2.2019

Autor: red

Dodržení harmonogramu, ohleduplný průběh práce, kotviště pro rekreační plavidla i úklid kolem staveniště. To byly body, kterými se zabývali zástupci města na dalším ze společných kontrolních dní na stavbě protipovodňových opatření.

Foto: Archiv města

Nejintenzivnější práce probíhají na místě budoucího mostu v Komenského ulici a na obou březích řeky v úseku mezi budoucím mostem a Masarykovou ulicí. U Bristolu už jsou položeny základy pro novou mostní konstrukci, práce probíhá bez komplikací. V létě by už měla být podle vedoucího stavby Jakuba Vlka z firmy Silnice Group na konstrukci položena mostovka a poté budována komunikace. Na pravé straně nábřeží, tedy v Blahoslavově ulici, jsou aktuálně budovány piloty, na druhé straně řeky probíhá ražba kanalizačního sběrače a další práce.

"Zajímalo nás, zda stavba mostu probíhá podle harmonogramu a nový most začne už letos sloužit pro dopravu," řekl primátor Mirek Žbánek. Podle stavbyvedoucího to tak skutečně bude. "Zdůraznil jsem také náš požadavek, aby stavba zajistila pečlivý úklid komunikací, kudy projíždějí nákladní auta. Víme, že se jedná o náročnou stavební akci, ale ulice v okolí nemohou trpět víc, než je nezbytně nutné, a úklid vozovek by měl být samozřejmostí," podotkl primátor. Zajímal se také o odborný posudek na vliv průběhu stavebních prací na statiku objektů v okolí nábřeží.

Foto: Archiv města

Byla projednána i možnost dočasného kotvení malých rekreačních plavidel na břehu nově budované náplavky, které by napomohlo jejímu budoucímu oživení. "Naopak se jako stavebně i majetkoprávně nereálným v této fázi výstavby ukázal záměr vybudování většího kotviště u vysokoškolských kolejí," prozradil náměstek Martin Major. "Město a popřípadě i provozovatelé služeb lodní turistiky budou s Povodím Moravy určitě dále jednat o možnostech řešení. Jde o to, aby se podařilo tuto vyhledávanou atrakci zachovat i do budoucna," dodal náměstek Matouš Pelikán. Město se chce také inspirovat jinde, kde se obdobný záměr připravuje nebo už funguje. "Navíc se chystáme navštívit také Státní plavební správu v Přerově," řekl Major. Právě tato instituce totiž musí finální umístění a podobu kotviště lodí posoudit a schválit.  

Společné kontrolní dny na stavbě za účasti vedení města, investora a zhotovitele se začaly konat z iniciativy města před několika měsíci. Současně se primátor a náměstci schází i na pracovních schůzích s vedením Povodí Moravy. "Tato úzká koordinace má přinést lepší tok informací a pružnější řešení problémů, které stavbu tak velkého rozsahu provázejí," dodal primátor.