Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 3.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Projektu Pomáhejme s Tramtarií se daří! Přinesl téměř 44 tisíc korun

Zprávy z regionu

13.2.2019

Autor: red

Hned dvě charitativní akce uspořádalo Divadlo Tramtarie v rámci svého projektu Pomáhejme s Tramtarií - nafotilo kalendář s dětmi, kterým se věnuje Raná péče, a uspořádalo benefiční Kouzelnickou sobotu pro olomoucké P-centrum. Obě akce přinesly výtěžek ve výši 43 615 korun.

Kalendář nafotili herci a herečky Divadla Tramtarie společně s dětmi, kterým se věnuje organizace Společnost pro ranou péči. Ta poskytuje odborné služby, podporu a pomoc rodinám, ve kterých se narodilo dítě s postižením v Olomouckém kraji. Inspirací pro vznik kalendáře byly pohádky Divadla Tramtarie, kromě herců kalendář obsahuje i fotografie dětí, které trpí některým z handicapů. "Jsem ráda, že se naši velcí hrdinové stali v Divadle Tramtarie na chvilku malými herci, užili si focení krásného kalendáře," uvedla vedoucí Společnosti pro Ranou péči Pavla Matyášová.

Prodej kalendáře přinesl sumu 23 515 Kč. Raná péče díky výtěžku pořídí sluneční buben Sun-drum, speciální pomůcku pro relaxaci a muzikoterapii, kterou děti milují. Zbylou část finančních prostředků použije na pokrytí dalších aktivit pro děti.

Benefiční Kouzelnickou sobotu uspořádalo Divadlo Tramtarie v sobotu 9. února v Kině Metropol. Divadlo zahrálo svou pohádku O popleteném kouzelníkovi. Po pohádce byl pro děti připravený bohatý program v podobě výtvarných dílen, malování na obličej a fotokoutku. Velkým lákadlem bylo vystoupení opravdového kouzelníka Karla Pomahače, který dětem předvedl spoustu fíglů. Na akci přišlo téměř 300 diváků, další dobročinný rozměr akce byl vstup zdarma pro klienty P-centra a jejich děti. Kouzelnická sobota přinesla výtěžek ze vstupného ve výši 20 100 Kč Rodinnému centru U Mloka, které provozuje olomoucké P-centrum.

"V rodinném centru pomáháme ohroženým rodinám s dětmi s výchovnými a školními potížemi a poskytujeme rodinné mediace. Věnovali jsme se například desetiletému Lukášovi, který i když byl šikovný a chytrý, tak měl ve škole potíže a nezvládal své emoce – jeho rodina procházela těžkým obdobím a doma neměl vůbec podmínky a klid na přípravu do školy," sdělila ředitelka P-centra Dagmar Krutilová.

"Jsme nadšení, že se podařilo vybrat tolik peněz. Charitě se věnujeme pravidelně v rámci projektu Pomáhejme s Tramtarií. Sami totiž pro divadlo často žádáme pomoc od sponzorů a dárců, a chceme tuto energii zase vrátit. Proto se snažíme alespoň v rámci našich možností pomáhat potřebným," vysvětlila ředitelka Divadla Tramtarie Petra Němečková.

Projekt Pomáhejme s Tramtarií spustilo Divadlo Tramtarie v roce 2016, kdy vydalo kalendář na podporu Psího útulku v Olomouci. V roce 2017 pak uspořádalo Benefiční koncert na podporu paní Blanky Novákové a jejího syna Matýska. V roce 2018 divadlo uspořádalo pohádkovou sobotu - Pračlovíček pro P-centrum. Další akcí, kterou v rámci projektu Tramtarie zorganizovala, bylo vydání charitativního kalendáře na rok 2019 a benefiční Kouzelnické soboty pro Rodinné centru U Mloka.