Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 5.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Příjezd Věstonické venuše budou provázet přísná bezpečnostní opatření. Poprvé se v Olomouci představí už 27. listopadu

Zprávy z regionu

11.11.2019

Autor: Zuzana Doleželová

Unikátní soška nahé ženy vyrobená z pálené hlíny a datovaná do starší doby kamenné (29 000–25 000 let před naším letopočtem), jejíž hodnota byla v roce 2004 odhadnuta na 40 milionů dolarů, ozdobí Vlastivědné muzeum už 27. listopadu. Příjezd a vystavení jednoho z nejvýznamnějších děl období lovců mamutů budou provázet přísná bezpečnostní opatření.

Foto: Archiv muzea

Věstonická venuše se představí veřejnosti od 27. listopadu ve Vlastivědném muzeu. Bude to vůbec poprvé, kdy ji budou moci obdivovat lidé v Olomouci.

11, 5 centimetru vysoká soška nahé ženy je nejstarším uměleckým předmětem z keramiky na světě. Patří mezi nejvýznamnější umělecká díla lovců mamutů a je uložena v trezoru Moravského zemského muzea v Brně. Vystavována je jen při výjimečných příležitostech, v běžné expozici je nahrazena kopií.

Unikátní soška byla objevena v červenci roku 1925 v popelišti v horní části pravěkého naleziště mezi Dolními Věstonicemi a Pavlovem. Paleolitický nález uskutečnil tým archeologa Karla Absolona. Její objev vyvrátil dosavadní domněnku, že keramika nebyla v době paleolitu ještě známa. Výsledky analýz potvrdily, že plastika je z jemné hlíny smíchané s vodou. Jsou v ní také malá bílá zrníčka, což může být vysrážený vápenec nebo úlomky kostí. Hodnota Věstonické venuše byla v roce 2004 odhadnuta na 40 milionů dolarů.

V předvánočním čase letošního roku bude tato unikátní soška poprvé v historii představena olomouckému publiku, a to za mimořádných bezpečnostních opatření. Ta budou provázet jak transport sošky (očekává se, že Věstonickou venuši dopraví do Vlastivědného muzea ozbrojená policejní eskorta v úterý 26. listopadu ve 13:00), tak vystavení tohoto mimořádně cenného artefaktu.

Věstonickou venuši si návštěvníci budou moci prohlédnout od 27. listopadu do 8. prosince letošního roku.

ZAJÍMAVOSTI

  • Na konci 2. světové války byla Věstonická venuše s částí sbírek brněnského muzea uschována na zámku v Mikulově. Protektorátní úřady z obav z poškození při bombardování nechali nejcennější část sbírky i s venuší převézt zpět do Brna. Část sbírky, která zůstala v Mikulově, byla zničena během osvobozovacích bojů, když zámek 22. dubna 1945 vyhořel.

  • Venuše z Dolních Věstonic není ojedinělou ukázkou umění pravěkých lidí nalezenou na našem území. Jiné plastiky z pálené hlíny jsou známy také ze sousedního Pavlova nebo z Předmostí u Přerova. Známá je též Landecká venuše nalezená v roce 1953 na ostravském vrchu Landek. 

  • Za jednu z nejdokonalejších sošek paleolitu je kromě Věstonické venuše považována i Willendorfská venuše z Rakouska, ve francouzském Lespuque byla zase nalezena venuše z mamutího klu. Další figurky pocházejí například z Německa, Itálie, Ruska či z Ukrajiny.