Reklama

Pondělí 20. května 2024, svátek má Zbyšek, venku je 18 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Přijďte nahlédnout do Galerie pod zámkem. Kromě jedinečného umění vás uchvátí i krásné historické prostory

Tipy a názory

22.2.2022

Lenka Šimková

Koncem září otevřela v Olomouci zbrusu nová Galerie pod zámkem, která nabízí tvorbu desítek významných malířů a grafiků nejen z Česka, ale i ze zahraničí. K vidění jsou kromě působivých obrazů také další umělecká díla jako sošky, keramika, umělecká kovářská práce, skleněné výrobky či ručně vyráběné šperky.

Galerie pod zámkem působí na trhu s uměním už čtrnáct let, do Olomouce se však přestěhovala až koncem loňského září. "Galerii pod zámkem zakládala má manželka, Ivana Cviková, v roce 2008 ve Frýdku Místku a v roce 2015 k ní přidala i Galerii ESO v Přerově. Jenže vzdálenost mezi Přerovem a Frýdkem nebyla na časté dojíždění ideální, tak jsme se rozhodli přestěhovat na Hanou a zkusit otevřít galerii v Olomouci. A když se nám naskytnul krásný prostor kousek od Horního náměstí, tak jsme neváhali," vysvětluje Petr Cvik.

Galerie pod zámkem

Adresa: Ostružnická 25, Olomouc
Otevírací doba:
ÚT-ST 10:00-13:00, 14:00-17:00
ČT-PÁ 10:00-13:00, 14:00-18:00
SO 10:00-12:00
Email: galeriepodzamkem@seznam.cz 
Tel.: 725 300 187
* Webové stránky

Pokud by vás však napadlo hledat galerii někde "pod zámkem", tak budete pravděpodobně jen bloudit. Nachází se v Ostružnické ulici a název si uchovala ještě z dob svého založení. "Ve Frýdku byla galerie skutečně pod zámkem. My jsme se rozhodli název ponechat a zároveň jsme mu dali nový rozměr. Nyní říkáme, že jedinečné umění pro naše zákazníky u nás držíme pod zámkem," usmívá se Petr Cvik.

A o kvalitní umění v galerii rozhodně není nouze. "Nabízíme kvalitní českou grafiku od velikána Jiřího Anderleho, který má zastoupení i v Americe a je to náš nejvýznamnější český grafik. Dále Tomáš Bím, Iva Hüttnerová, Jiří Slíva, Pavel Hlavatý…," vyjmenovává Petr Cvik a pokračuje: "Poměrně velký výběr máme i v malbě. Z nových autorů jsme přivezli akademického malíře Sergeje Iščuka, který tvoří a žije v Litomyšli. Máme tady i Jiřího Holana, absolventa slavné grafické školy Hollar, dále akademického malíře Tomáše Císařovského a z naivního umění nově Silvu Prchlíkovou nebo Lucii Suchou. Také máme v nabídce uklidňující obrazy od Simonetty Šmídové či Anny Borské nebo vtipné výtvory Jiřího Vidláka. Naopak takovým kontrastem k této struktuře jsou pak obrazy od Dagmar Karell. Ta žila a tvořila v Kanadě a momentálně máme některé její věci u nás. Jsou trošku jiné, vybočují, ale my chceme mít co možná nejširší nabídku a i toto umění nachází své věrné konzumenty. A v poslední době se doslova magnetem na oči návštěvníků i kolemjdoucích stávají také větší oleje Jiřího Ořechovského s neopakovatelnou historickou tematikou olomouckých dominant, jako je třeba kostel svatého Michala a jiné. To hodně lidí oslovuje a rádi si je berou domů."

Petr Cvik drží jeden z obrazů od Dagmar Karell

Foto: Jan Procházka

Kromě obrazů je v Galerii pod zámkem k vidění i sochařská tvorba, keramika, umělecké kovářství i skleněné doplňky. "Nabízíme poměrně cenově dostupné šperky z ArteGlassu od paní Matyášové, které jsou v řádech sto korun a jsou hezkým doplňkem pro dámy. Stejně tak jako ručně malované hedvábné šátky, které jsou každý kousek originál. Takže od nás nemusí pánové odcházet jen s obrazem pod paží, ale můžou tady koupit i krásný drobný dárek pro svou milou," říká Petr Cvik.

Kromě obrazů najdete v Galerii pod zámkem i další zajímavá umělecká díla...

Foto: Jan Procházka

Galerie pod zámkem, kromě toho, že nabízí jedinečné umění, se nachází i ve zcela unikátních prostorách, neboť historická budova s krásnými malovanými stropy, ve kterých galerie sídlí, je od roku 1958 kulturní památkou. "Ve Frýdku Místku jsme s galerií skončili v roce 2018 a poměrně dlouho jsme vybírali prostory, které by se nám líbily v Olomouci. A tohle místo nás uchvátilo na první pohled, ovšem nám před dvěma lety uteklo asi o jeden den. Celý další rok jsme chodili po Olomouci a hledali TO místo, ale moc nás mrzelo, že právě tento prostor, který nás tak nadchnul, nám uniknul. Naštěstí pro nás podnik, který zde byl, zhruba po roce skončil a prostor byl opět k mání. Když jsme to zjistili, tak jsme se okamžitě spojili s majiteli a vlastně na druhý pokus se nám konečně podařilo tady otevřít. Protože mít krásný a historický prostor, ve kterém může člověk prezentovat krásné a jedinečné umění, tak to je sen, o kterém si řada galeristů může jen nechat zdát," usmívá se závěrem Petr Cvik.