Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 11.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Prezident Petr Pavel dnes zahájil dvoudenní návštěvu Olomouckého kraje. Doprovází ho i první dáma

Zprávy z regionu

30.10.2023

Autor: Lenka Šťastná

Poslední dva říjnové dny stráví prezident Petr Pavel i se svou chotí na návštěvě Olomouckého kraje. Oficiální program prezident začal dnes ráno v Olomouci na Filozofické fakultě Univerzity Palackého a následovalo jednání s hejtmanem a krajskými radními. Další část své návštěvy soustředí prezident na sever regionu, protože právě místům se složitou socioekonomickou situací chce věnovat více pozornosti.

Prezident Petr Pavel dorazil na nádvoří Filozofické fakulty UP

Foto: Jan Procházka

Prezident Petr Pavel svou dvoudenní návštěvu Olomouckého kraje zahájil dnes dopoledne na půdě Filozofické fakulty Univerzity Palackého, kde se nejprve setkal s prorektorem Michalem Malackou a děkanem filozofické fakulty Janem Stejskalem. V pracovně děkana krátce pohovořili mimo jiné i o říjnové stávce a podfinancování akademiků na vysokých školách. "Hovořili jsme na toto téma opravdu jen krátce a já si myslím, že ve vztahu k našemu školství se podařily určité pozitivní kroky na úrovni základního a středního školství, ovšem vysoké školy zůstaly tak trochu v pozadí. A to samozřejmě nekoresponduje s tím, že bychom chtěli, aby vzdělávání bylo v naší zemi jednou z priorit. Protože bez toho, aniž bychom měli vzdělanou společnost, tak nebudeme schopni udržet krok. Já myslím, že máme celou řadu nejen dobrých příkladů u nás doma, ale i v zahraničí, kde transformaci vzdělávání zvládli opravdu příkladně, a tam bychom se mohli inspirovat a začít bez velkých odkladů. Protože jinak nám hrozí, že nám ujede vlak," uvedl prezident Petr Pavel.

Od dopoledních devíti hodin pak debatoval se studenty ve zcela zaplněné aule filozofické fakulty. V debatě se hovořilo o mezinárodní i vnitrostátní politice, současné bezpečnostní situaci, o současné efektivitě či naopak těžkopádnosti fungování společenství, jakými jsou OSN, NATO i EU, či o umělé inteligenci. 

Debatu sledovalo více než dvě stě studentů a pedagogů přímo v aule, dalších pět set lidí využilo možnosti sledovat diskuzi na streamu. 

Foto: Vojtěch Duda, Jakub Čermák

Po návštěvě na filozofické fakultě zamířil prezident na setkání s hejtmanem a s krajskými radními, kde společně hovořili o problémech, které trápí především sever našeho regionu. "Jak se ukazuje, tak většinu krajů trápí obdobné problémy, které budou vyžadovat systémová řešení na úrovni celého státu a vlády. Konkrétně bych zmínil, že zde máme tři kraje, které jsou nazývány strukturálně postiženými (Ústecký, Moravskoslezský a Karlovarský kraj), na které byl vytvořen speciální fond transformace, ale zároveň zde máme řadu území, která jsou hospodářsky a sociálně ohrožena, a na ty se žádné fondy nevztahují. Přitom tato území mají stejné problémy, jako ty tři jmenované kraje," řekl prezident Petr Pavel a pokračoval: "My se zkrátka na tento problém musíme dívat jinak, než optikou tří krajů a jednoho fondu, který je na ně zaměřen. Měli bychom se na to podívat z pozice obcí nebo obcí s rozšířenou působností, protože takových mikroregionů je samozřejmě více. A v současné době si kraje, které tyto regiony mají, musejí s problémy poradit samy a to rozhodně není fér. Ale to věc je na širší debatu a já jsem rád, že ta debata běží, a že hledáme cesty, jak usnadnit situaci i těm krajům a obcím, které nejsou v té privilegované skupině," vysvětlil prezident Pavel.

Hlavní pozornost prezidentské návštěvy v kraji není tedy severu regionu věnována náhodně. Právě Jesenicko je územím, ve kterém se podle prezidenta kumuluje nejvíce problémů kraje. "Na Jesenicku se mám setkat se skupinou lidí, kteří reprezentují tu aktivní část populace, která se snaží bojovat s trendem odchodu kvalifikovaných lidí a snaží se učinit život v regionu atraktivnější. Myslím si, že hlavní tematikou zbytku mé návštěvy v kraji bude debata na severu regionu na téma zatraktivnění života v lokalitě, aby lidé neměli nejen důvod odcházet, ale aby naopak jiní přišli a zůstávali," dodal Pavel.

Prezidenta na návštěvu kraje doprovodila i první dáma, která se zúčastnila otevření Centra pro řešení konfliktů a mediaci a následně si prohlédla Pevnost poznání.

Foto: Jan Procházka

Na návštěvu Olomouckého kraje doprovodila prezidenta i první dáma. Eva Pavlová se dopoledne jako čestný host zúčastnila otevření Centra pro řešení konfliktů a mediaci, které funguje při katedře politologie a společenských věd právnické fakulty. "Je mi velkým potěšením být při slavnostním otevření centra, jelikož mám k mediaci velmi blízký vztah. Před zvolením mého manžela prezidentem jsem se podílela na práci jednoho mediačního centra a v mém poradním týmu mám zapsanou mediátorku, což svým způsobem dokládá, jak velmi si práce mediátorů vážím. Moc dobře vím, že mediace zatím není v Česku plně využitá a nedostane se vždy k občanům, kteří ji potřebují. Ráda bych ocenila studenty i jejich pedagogy za to, že poskytují své mediační dovednosti a techniky potřebným občanům. Protože vzdělání není jenom privilegium, ale je to také závazek k využití nabytých znalostí, které potom předávají své zemi," řekla k otevření centra Eva Pavlová a následně se přesunula na prohlídku Pevnosti poznání.

V odpoledních hodinách už prezidentský pár společně zamířil na sever kraje, kde se ještě dnes prezident setká s patrioty Jesenicka a s občany Javorníku. Zítřejší program se pak už zcela soustředí na sever regionu.