Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 1.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Pomáhejme s Tramtarií. Olomoucké divadlo vydalo unikátní pohádkový kalendář na podporu Střediska rané péče

Zprávy z regionu

23.10.2018

Autor: Zuzana Doleželová

Divadlo Tramtarie pokračuje ve své charitativní činnosti. Tentokrát má na kontě pohádkově laděný kalendář. Výtěžek z prodeje poputuje Společnosti pro ranou péči, jež poskytuje odborné služby, podporu a pomoc rodinám, ve kterých se narodilo dítě s postižením.

Ze spolupráce Divadla Tramtarie a Střediska rané péče se zrodil unikátní kalendář. Ten si můžete koupit za 150 nebo 250 korun. Pomůžete tak dobré věci ;)

Foto: Jan Procházka

První charitativní kalendář vydalo Divadlo Tramtarie už v roce 2016, výtěžek šel na podporu psího útulku v Olomouci. Poté divadlo uspořádalo Benefiční koncert pro paní Blanku a jejího syna Matýska, hrálo také pro P-centrum."Tím, že pořádáme benefiční akce, se snažíme vrátit energii a podporu, kterou sami dostáváme, ať už od sponzorů, veřejných institucí nebo samotných diváků, uvedla ředitelka divadla Petra Němečková a doplnila, že zatím se takto podařilo vybrat bezmála 60 tisíc korun. Letos Tramtarie podporuje další organizaci, která pomáhá, a to Společnost pro ranou péči, konkrétně olomouckou pobočku Středisko rané péče, které poskytuje odborné služby, podporu a pomoc rodinám, ve kterých se narodilo dítě s postižením.

Kalendář fotila Andrea Simperová. Obsahuje fotografie herců a dětí, které trpí některým z handicapů. Inspirací pro vznik kalendáře byly pohádky Divadla Tramtarie, objevuje se v něm Václav Stojan jako Pračlovíček nebo Vít Pištěcký jako kouzelník z pohádky O popleteném kouzelníkovi. Dětské tváře rozesmívá také Jana Posníková, Tereza Toth Čápová a Dominika Hrazdílková. Nechybí ani Miroslav Černý, Marek Zahradníček nebo Rikki Beran s loutkami z pohádek Princ Bajaja a Hugo z hor. Výtěžek z prodeje kalendáře bude použit na pořízení speciální pomůcky pro relaxaci a muzikoterapii, kterou děti milují, a to slunečního bubnu Sun drum v hodnotě 10 tisíc korun. Buben se stane součástí půjčovny pomůcek, které umožňují přímou práci s dětmi v péči Střediska rané péče.

"Jsem ráda, že se naši velcí hrdinové stali v Divadle Tramtarie na chvilku malými herci, užili si focení krásného kalendáře. Provázíme rodiny v obtížné životní situaci a usilujeme o to, aby mohly vychovávat dítě v jeho přirozeném domácím prostředí," uvedla vedoucí pracoviště Pavla Matyášová a dodala, že veškeré peníze, které se jim vždy podaří získat, velmi rychle najdou své uplatnění.

"Focení bylo úžasné, moc jsme si ho užili. Se Střediskem rané péče spolupracujeme od Lucčina jednoho roku, provázelo nás složitějšími začátky a my se jim teď snažíme jejich péči a pomoc vracet tím, že se účastníme takových akcí. Fotografie byly jedna hezčí než druhá a výsledek je opravdu krásný," uvedla s úsměvem maminka pětileté Lucinky, která se fotila s Václavem Stojanem a pohádku O pračlovíčkovi má moc ráda. 

"Věřím, že se nám společně podaří získat dostatek finančních prostředků, abychom děti mohli tímto dárkem potěšit a pomoci jim zpříjemnit jejich ne vždy jednoduché dětství," dodala na závěr Petra Němečková.

Kalendář bude možné zakoupit na pokladně divadla před a po představení a také v olomoucké pobočce Střediska rané péče SPRP v ulici U botanické zahrady 4, Olomouc. Cena nástěnného kalendáře A4 je 150 Kč a velikost A3 je za 250 Kč.