Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 2.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Polakovič: Boxuji ve svém městě, je to výjimečná událost

Rozhovory

13.4.2023

Petr Pelíšek

Olomoucký boxer Pavel Polakovič bude doma bojovat o titul. V pátek 21. dubna se ve Sportovní hale UP uskuteční galavečer boxu s názvem The Ring. A hlavní zápas patří právě Polakovičovi, bude bojovat o evropský titul CISSB WBC v duelu proti Michaelu Ansahovi z Ghany. Akci pořádají společnost Lobster Group spolu s elitní českou boxerskou stájí Patron Boxing. Polakovič v amatérském ringu odboxoval na 270 zápasů, mezi profesionály má již za sebou devět vítězných zápasů, když vloni v šestém z nich získal tuzemský titul velterové váhy. Nyní ho čeká boj o evropský pás. „Je pro mě velká pocta startovat doma v Olomouci v hlavním duelu večera o tak velký titul,“ říká Polakovič.

THE RING

Společnost Lobster Group spolu s přední českou boxerskou stájí Patron Boxing pořádá historicky největší galavečer profesionálního boxu v České republice – akci The Ring.

Domácí talentovaný a dosud neporažený boxer ve welterové váze Pavel Polakovič z Olomouce bude v hlavním zápase bojovat o Evropský titul CISSB WBC.

Více o akci ➝

Na olomouckém galavečeru The Ring budete bojovat o evropský titul. Je to víc radost nebo pocta?
Je to obrovská akce, jaká v podstatě v Olomouci ještě ani nebyla. Takový galavečer tady ještě nebyl. Takže je pro mě velká pocta startovat doma v Olomouci v hlavním duelu večera o tak velký titul. Ohromně se těším a doufejme, že všechno dopadne tak, jak má.

Zkuste pro laika, který boxu nerozumí, přiblížit, o jak velký titul budete bojovat?
Za mě je to takový interkontinentální titul, je to v podstatě titul evropského formátu, je to obrovská prestiž. A zároveň jej zaštiťuje organizace WBC, což je nejprestižnější organizace, která v boxu vůbec je.

Jak dlouho se na takový zápas připravujete?
Moje příprava probíhá neustále, vlastně celý rok v kuse. Připravuju se na zápasy průběžně. Čistě na tento duel se chystám dva měsíce.

Půjdete do něj neporažen, v profi ringu jste vyhrál všech devět dosavadních zápasů.
Ano, dva roky zatím boxuju v profi a bez porážky.

Jaký je podle vás největší rozdíl mezi tím amatérským, řekněme olympijským, boxem a profesionálním?
Zásadní rozdíl je v tom, že profesionál se snaží nedělat žádné chyby. Boxuje precizně, s rozvahou. Boxuje se na deset kol, takže je to úplně jiná disciplína, co se týče fyzické kondice a připravenosti. Jsou tam menší rukavice, tejpy, takže údery mají větší razanci, každý pak může knokautovat. Je to podle mě o hodně těžší sport, náročnější i co se týče psychiky i fyzické přípravy. Je to větší dřina.

Pavel Polakovič se ve středu předvedl i na veřejném tréninku v Šantovce.

Foto: Jan Procházka

Co říct o soupeři? Jak se lze připravit na zahraničního borce?
V dnešní době je dobré, že existují a fungují všelijaká videa. Takže se podíváte na YouTube a zkusíte si soupeře najít. My jsme si ho samozřejmě našli. Ale moc se na to nedívám, většinou se podívám na nějaké sekvence, s trenéry určíme taktiku. A pak už se soustředím čistě jenom na sebe. Raději se soustředím na sebe než na soupeře, to je pro mě důležitější. Ale je nutné se podívat na nějaké důležité věci, mrknu se na ně, ale pak už to nechám na trenérech. Ti pak určují taktiku, kterou budeme v zápase praktikovat.

Sportovní hala UP bude jistě plná. Už jste někdy boxoval před tak početným publikem?
Nedávno jsem boxoval v Lucerně, která byla také vyprodaná. Mám zkušenost s publikem, ale tohle bude jiné. Boxuju ve svém městě, je to výjimečná událost.

Věříte, že vám dá domácí publikum dostatek síly a energie, aby to, jak jste říkal, dopadlo tak, jak má?
Doufám, že ano. Zase na druhou stranu se fakt budu soustředit na ten zápas, na soupeře, takže nechci, aby mě to vykolejilo. Musím být opravdu maximálně připravený na to, abych mohl čelit soupeři.