Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 9.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Pojďte a prožijte s námi léto, láká Vlastivědné muzeum

Kultura

19.6.2020

Autor: roc

Pro mimořádný zájem prodlužuje Vlastivědné muzeum hned několik výstav. Na léto také chystá řadu zajímavých akcí.

„Jsem nesmírně rád, že jsme v květnu mohli znovu otevřít výstavní prostory Vlastivědného muzea v Olomouci, jednu z nejnavštěvovanějších institucí v České republice. Stejně jako zámecký areál v Čechách pod Kosířem, který se stal v prestižní celonárodní soutěži Památkou roku a nositelem ceny Opera Historica 2019. A konečně i jednu z nejkrásnějších zahrad našeho kraje, Arboretum v Bílé Lhotě,“ uvedl Břetislav Holásek, ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci, které je správcem jak zámeckého areálu v Čechách pod Kosířem, tak i arboreta.

V prostorách Vlastivědného muzea byla před několika dny otevřena výstava, věnovaná encyklopediím. 

Foto: Jan Procházka

Pro mimořádný zájem jsou prodlouženy nejzajímavější akce v muzeu. Návštěvníci tak mají možnost zhlédnout unikátní výstavu ZÁHADY A TAJEMSTVÍ SVĚTA až do 30. srpna. Na jednom místě je zde soustředěna ucelená sbírka nejznámějších záhadných výtvorů světa, jako například obří replika sochy Moi, faksimilie nejtajemnějšího svitku světa „Voynichova rukopisu“, přesná replika slavného Turínského plátna, vypreparované zmenšené hlavy tsantsa, meč ve skále a další. Pravděpodobně nejdražším exponátem této výstavy je replika slavné Michell-Hedgesovy křišťálové lebky v poměru 1:1.
“Prodloužili jsme rovněž výstavu ČERTOVY OBRÁZKY ANEB NEODOLATELNÝ SVĚT KARET, a to do 16. srpna. Na výstavě se dozvíte, mimo jiné, odkud se karty vůbec vzaly, kdy se objevily, jak staré jsou zmínky o tom, že se hrálo v karty v českých zemích nebo kdo ze známých osobností propadl jejich kouzlu. Všichni zájemci, nadšenci a milovníci karbanu si mohou také, pouze u nás, zakoupit exkluzivní, historické HRACÍ KARTY,” zmínil Holásek.
První novou výstavou realizovanou po znovuotevření Vlastivědného muzea v Olomouci jsou ENCYKLOPEDIE V REGÁLU I POD LAMPOU (10. června – 23. srpna 2020), která návštěvníky provede historií tvorby všeobecných encyklopedií, představí jim nejslavnější českou encyklopedii Ottův slovník naučný. K vidění jsou i unikáty jako Naučný slovník aktualit z let 1938 a 1939, Nový Orbis pictus a další. Muzeum přiblíží návštěvníkům nelehký proces, jak slovníky přicházely na svět, jak rostly, v jaké náladě encyklopedie vznikaly a také, jak byla encyklopedistika zneužívána totalitními režimy.

10. září zazní v Čechách pod Kosířem open air koncerty rockové skupiny Mňága a Žďorp (na snímku) a jednoho z nejznámějších českých písničkářů Jiřího Dědečka.

Foto: Jan Procházka

Vlastivědné muzeum v Olomouci připravuje v zámeckém areálu v Čechách pod Kosířem, mimo oslav ke 200. výročí narození Josefa Mánesa a další tradičních akcí, v souladu s rozvolňováním omezení, i open air koncerty KULTURNÍHO LÉTA V ZÁMECKÉM PARKU. “Posluchači se mohou těšit 12. srpna na koncert Mikolase Josefa, předního českého písničkáře, zpěváka a reprezentanta Česka na Eurovision Song Contest 2018. Ve čtvrtek 10. září pak zazní open air koncerty rockové skupiny Mňága a Žďorp a jednoho z nejznámějších českých písničkářů Jiřího Dědečka,” láká Holásek.
K dvoustému výročí narození Josefa Mánesa se také muzeu podařilo s Národní galerií v Praze dohodnout zapůjčení Švadlenky, jednoho z Mánesových nejslavnějších obrazů. K vidění je právě na zámku v Čechách pod Kosířem. „Návštěvníci zámku tak budou moci zhlédnout ucelenou sbírku děl tohoto českého malíře na jednom místě, a to po celou letošní sezónu. Bude to vlastně poslední šance shlédnout všechna díla českého malíře, neboť po sezóně projdou obrazy rozsáhlým a několikaletým restaurováním v Národní galerii v Praze,“ doplnil kastelán Martin Váňa.
Národní přírodní památka Arboretum v Bílé Lhotě, kde se nachází asi 300 druhů různých vzácných dřevin z jižní Evropy, ale také z Asie, Severní Ameriky či z Mexika, již přivítala své první návštěvníky. „Letos o prázdninách se naši návštěvníci mohou těšit opět na již tradiční letní kino. Promítat budeme v romantických prostorách Jízdárny arboreta 1. 8. 2020 ve 21:00 hodin. Přes prázdniny také nabídneme ve vstupní hale výstavu olejomaleb Jaroslavy Tomiškové z Heřmanova Městce. Tato výstava s názvem Světlo v obrazech bude prezentována formou abstrakce, zátiší a krajinek,“ uvedla Ivana Erlecová, vedoucí Arboreta v Bílé Lhotě.

„Vedle našich stálých expozic jsme 1. června otevřeli v Denisově ulici opět i stálou expozici Lapidária. Ve druhé polovině roku plánujeme ve Vlastivědném muzeu řadu dalších lákadel, například výstavu Českých korunovačních klenotů a Pražského jezulátka nebo výstavu ke stému výročí narození předního českého heraldika Jiřího Loudy,“ doplnil mluvčí muzea Antonín Valenta.

roc

Reklama

GALERIE ANDĚL

Katalog firem » Kultura a umění » Galerie

Nabízíme originální díla a výtvory současných malířů, grafiků, keramiků, šperkařů, kovářů a dalších umělců. Pořádáme besedy s umělci, křty, komorní koncerty. Obrazy, keramika...