Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 6.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Pohádkový Bouzov zve návštěvníky k prohlídce hradních příkopů. Přes léto nebudou chybět oblíbené kulturní akce

Tipy a názory

18.5.2021

Lenka Šimková

Hrady a zámky v celé republice zatím marně vyhlíží definitivní termín, ke kterému povolí vláda v rámci rozvolňování opatření pořádání skupinových prohlídek. Průvodci a kasteláni tak zatím vymýšlí různé novinky, kterými by zaujali návštěvníky. Na hradě Bouzov se rozhodli už v loňském roce vytvořit zcela nový okruh Hradním příkopem, který se u návštěvníků setkal s velkým úspěchem. Nyní je v plánu trasu lehce inovovat a vylepšit, zároveň se návštěvníci mohou těšit na oblíbené letní kulturní akce na hradě. A brzy snad i na prohlídky hradních interiérů.

Interiéry romantického hradu Bouzov zatím návštěvníkům zůstávají uzavřené, přesto si sem už nyní můžete udělat pěkný výlet a projít si nejnovější okruh nazvaný Hradním příkopem. A pokud máte doma psího kamaráda, tak jej bez obav můžete vzít s sebou. Jde totiž o jediný okruh na hradě, kam je povolen vstup i psům. "Od té doby, co začalo být venku tepleji, tak lidé chodili na výlety do okolí hradu, ale bohužel se za hradby podívat nemohli. Jediná možnost byla projít se hradním parkem, kde je i naučná stezka s informacemi o hradu. Začátkem května jsme pak konečně mohli otevřít naše brány a návštěvníci tak u nás mohou navštívit hradní příkopy a podívat se na první nádvoří," uvádí kastelánka hradu Zuzana Šulcová.

Hrad Bouzov

Adresa: Bouzov 8, Bouzov
Telefon: 775 888 960
Email: rezervace.bouzov@npu.cz 
* Webové stránky
* Facebook
* Instagram

Návštěvnický okruh Hradním příkopem vznikl úplnou náhodou po loňské první covidové pauze a původně jej na hradě nezamýšleli zařadit do stálé nabídky. "Příkopy jsme mívali otevřené jen sporadicky, třeba v rámci jarmarku, kdy příkopem vedla pohádková trasa s úkoly pro děti. No a když se v loňském roce mohly, stejně jako letos, nejprve otevřít jen venkovní prostory, tak nás napadlo, že bychom mohli návštěvníkům zpřístupnit hradní příkopy. Ono je samozřejmě možné si obejít hradby kolem dokola, ale z příkopu se vám naskytne pohled na hrad ze zcela nové perspektivy. Když jdete podél hradeb, tak ty vám přeci jen brání v rozhledu a do určité úrovně hrad nemáte šanci spatřit. Ale rozhodně nás nenapadlo, že by trasa mohla mít až takový úspěch," vysvětluje Sylva Bucherová ze správy státního hradu Bouzov.

Když totiž bylo možné opět otevřít interiéry hradu, tak improvizovaný okruh Hradním příkopem z nabídky stáhli. Na žádost návštěvníků okruh však nakonec obnovili a zařadili do stálé nabídky. "Začaly nám chodit četné žádosti od návštěvníků, že se na prohlídku příkopů těšili, ale zatím se na hrad nedostali a zda bude trasa opět přístupná. Takže jsme vlastně díky koronavirové situaci získali nový návštěvnický okruh, což je na jednu stranu dobré, protože interiéry hradu už máme kompletně zpřístupněné a pro nový okruh v interiérech už není prostor," říká Bucherová.

Foto: Jan Procházka

Pokud se rozhodnete vydat na hrad Bouzov a absolvovat prohlídku Hradním příkopem, tak pamatujte na to, že zde není žádný uměle vydlážděný chodník, ale jen drobné cestičky v přírodním terénu. Takže podle toho zvolte obuv, takové jehlové podpatky nebudou v tomto případě ideální volbou. ;) Vstup do hradních příkopů je hned za první bránou a obejdete dokola komplet celý areál. Na konci trasy se pak dostanete na první hradní nádvoří, na kterém by mělo fungovat i okénko s občerstvením, takže si zde můžete dát něco dobrého na zub. "V loňském roce jsme si ověřili, že trasa Hradním příkopem funguje. Návštěvníci si ji projdou individuálně svým vlastním tempem a pod každým křídlem hradu bude umístěná informační cedule, na které najdou nejrůznější zajímavosti vztahující se k Bouzovu. Do budoucna bychom trasu chtěli doplnit i o cedule speciálně pro děti, aby se po cestě zabavily. Takže zatímco dospělí si budou číst zajímavosti, tak děti mohou na své zastávce luštit třeba nějakou hádanku. Uvidíme, jestli se nám to podaří přichystat už na léto," říká Bucherová.

O tom, jak dalece se nová trasa stala mezi návštěvníky populární, svědčí i její návštěvnost. "Jenom v době od května do června, kdy jsme jeli v omezeném režimu, ji navštívilo téměř devět set návštěvníků a pak v letních měsících ještě více než šestnáct set návštěvníků. Letos jsme trasu mohli otevřít začátkem května a opět se těší velké oblibě," doplňuje kastelánka Šulcová.

Foto: Jan Procházka

Na hradě Bouzov jsou nyní pro návštěvníky připravené dva prohlídkové okruhy. Kromě procházky Hradním příkopem si můžete zaplatit vstup na první nádvoří hradu. Na zpřístupnění interiérů si však ještě nějakou dobu musíme počkat. "Počítáme s tím, že pokud vláda povolí skupinové prohlídky, tak že to z počátku bude za nějakého omezeného režimu. My jsme na to připravení, už loni jsme pořádali omezené skupinové prohlídky, kdy jsme do menších místností na hradě připravili jen cedulky s doprovodnými texty. Průvodci pak hovořili ke skupině jen ve velkých místnostech, ty menší pouze prošli a návštěvníci si v nich sami mohli přečíst informativní texty. Samozřejmě pak mohli klást dotazy, ale i s ohledem na bezpečnost a zdraví všech zúčastněných jsme to řešili tímto způsobem. A letos jsme opět připravení na tuto variantu, že budeme ze začátku provádět malé skupiny s omezeným výkladem. Snad vláda skupinové prohlídky brzy povolí a my tak budeme moci návštěvníkům zpřístupnit alespoň základní okruh," doufá kastelánka Šulcová.

Stejně jako na ostatních hradech a zámcích v okolí Olomouce, tak i na Bouzově si nemůžou stěžovat na loňskou letní sezonu, která byla nadprůměrná. "Návštěvnost za červenec a srpen byla rekordní. Naše běžná roční návštěvnost je sto až sto deset tisíc návštěvníků a za celý loňský rok jsme jich měli nějakých pětasedmdesát tisíc. Když si vezmeme, jak dlouho byl hrad uzavřený, tak těch šedesát tisíc návštěvníků prošlo hradem v letních měsících. Jakmile jsme najeli na běžný prohlídkový režim, tak výpravy odcházely třeba každých pět minut, tak, abychom uspokojili všechny, kteří ten den přijeli. Na konci září jsme stihli i naše večerní prohlídky, ale pak už jsme byli bohužel opět nuceni hrad uzavřít," uvádí kastelánka Šulcová.

Žebřík signalizuje, že i když nemohou návštěvníci do interiérů, tak o ně personál neustále pečuje. Kromě parket se musí lesknout i lustry. ;)

Foto: Jan Procházka

S postupným rozvolňováním vládních opatření se na Bouzově snaží myslet pozitivně a doufají, že i v letošním roce se podaří uspořádat oblíbené kulturní akce, které se na hradě přes léto tradičně konají. "Počítáme s tím, že na přelomu července a srpna se nám podaří uspořádat velmi oblíbené akce, jako je Víkend s princeznou Šahrazád a Bouzovský mumraj s jarmarkem. I kdyby ty akce měly být v nějakém omezeném režimu, tak přeci jen na nádvoří je velký a otevřený prostor, takže to by mohlo fungovat. No a budeme doufat, že na podzim se nevrátí špatný epidemický stav, a že tentokrát se nám podaří uspořádat strašidelné večerní prohlídky hradu a potom ostatně i vánoční prohlídky, které nám v loňském roce velmi chyběly," říká kastelánka Šulcová a dodává, že na podzim se na hradě chystá i jedna velmi zajímavá výstava: "Do hradního sklepení budeme instalovat výstavu velkoplošných fotografií. Některé z fotografií byly představeny veřejnosti už před dvěma lety, jednalo se o fotografie z doby před přestavbou hradu z roku 1895, a nyní bychom tuto výstavu chtěli doplnit ještě o další fotografie. Také bychom přidali něco i z původních interiérů, dále máme několik fotografií z toho, jak vlastně samotná přestavba probíhala… Takže návštěvníci se určitě mají na co těšit. A pokud by se nám s ohledem na epidemii nepodařila výstava zrealizovat v tomto roce, tak by se na ni mohli návštěvníci přijít podívat příští rok."

Stříbrný model hradu patří k ikonickým hradním artefaktům. Byl vyrobený na počátku 20. století a i s podstavcem váží pětadvacet kilogramů. Na Bouzově se traduje, že když nacisté hrad po válce opouštěli, tak si stříbrný model chtěli vzít s sebou. Vnuk bývalého kastelána jej však zahlédl a z naloženého auta jim jej ukradnul. Model tak zůstal na svém právoplatném místě na hradě...

Foto: Jan Procházka

Hrad Bouzov

  • Hrad Bouzov se nachází zhruba 35 km od Olomouce a nejlepší je na místo dojet přímo autem, zdatnější sportovci můžou vyrazit i na kole. Případně se na místo můžete vydat i autobusem, ale musíte počítat s přestupem v Litovli.
  • Původní hrad byl založen na přelomu 13. a 14. století, současná podoba pochází z přestavby v 19. a 20. století.
  • Do roku 1696 hrad střídavě vlastnili příslušníci různých českých a moravských rodů, pak panství s hradem koupil Řád německých rytířů. Od roku 1945 je majetkem státu.
  • Unikátní jsou dva funkční padací mosty a padací mříž, které mohou návštěvníci spatřit v provozu při slavnostních příležitostech – zahájení a ukončení sezóny, vernisáže výstav, hradní jarmark a karneval apod.
  • Romantický hrad je vyhledávanou filmovou lokalitou, točila se zde nejen řada českých pohádek a filmů, ale i některé zahraniční. Poslední pohádka, která se na hradě natáčela, je Princezna zakletá v čase.