Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 0.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Podzimní sychravé počasí se blíží. Policisté radí, na co by si měli dát pozor řidiči i chodci

Zprávy z regionu

16.10.2021

Autor: red

S nadcházejícím podzimem se opět blíží změna počasí. Čekají nás ranní mlhy, mrazíky i dřívější stmívání. Podzimnímu období by se proto měli přizpůsobit všichni účastníci silničního provozu. Řidiče čeká především přezutí zimních pneumatik, chodci, cyklisté a koloběžkáři by se pak měli ještě více držet sloganu "Vidět a být viděn".

Ilustrační foto

Foto: Depositphotos.com

Rady pro řidiče

Před tímto obdobím by si všichni řidiči měli zkontrolovat osvětlení vozidla a zimní výbavu. Obecně platí, že zimní pneumatiky by řidiči měli používat od začátku listopadu do konce března, jelikož v tomto období lze předpokládat mrazíky či sníh na silnicích. "Zimní pneumatiky u vozidel do 3,5 tuny musí být v takovém případě na všech kolech a hloubka jejich dezénu musí být minimálně 4 mm. U vozidel těžších na všech kolech hnacích náprav s hloubkou dezénu minimálně 6 mm. Do horských oblastí i tam, kde to dopravní značka nenařizuje, doporučujeme sněhové řetězy," uvádí za Policii ČR Marta Vlachová. Důležité je také řádné očištění všech skel vozidla a zajištění dobrého výhledu. Za mlhy je povinnost řidiče zapnout zadní mlhová světla a vždy jízdu přizpůsobit svým schopnostem, stavu a povaze vozovky. Námraza, bláto, mokré listí, mlha, déšť, sněžení, snížená viditelnost obecně, to vše může způsobit při neopatrné jízdě smyk a nehodu.

Rady pro chodce

Důležité je být viděn, a to jak při chůzi po pozemní komunikaci, tak při přecházení vozovky. "Vhodné je používat i v obci reflexní prvky, za snížené viditelnosti při pohybu mimo obec je to povinností, zde doporučujeme i osvětlení ve formě malých baterek. Každé upozornění řidiče na sebe, snižuje riziko nehody, nesmíme však řidiče oslnit," vysvětluje Vlachová. Zapomínat bychom neměli při procházkách ani na své čtyřnohé kamarády. Je vhodné jim na vodítko, obojek nebo obleček připevnit reflexní doplněk.

Rady pro cyklisty

Při snížené viditelnosti, a to i během dne, je během tohoto období povinné používat osvětlení jízdního kola. Zároveň je dobré opatřit si reflexní prvky na kole nebo oděvu. "Opět připomínáme, že pro cyklisty na koloběžkách platí stejné povinnosti jako pro cyklisty. A také, že koloběžka je určena pouze pro jednu osobu," apeluje Vlachová i na koloběžkáře.
Řidiči skútrů a motorek, kteří i v tomto období tento dopravní prostředek využívají, by měli být zvlášť opatrní. Na změnu povrchu jejich stroj reaguje daleko citlivěji než auta a opět je důležitá viditelnost!

Slogan "Vidět a být viděn" platí pro všechny účastníky silničního provozu, chodce, cyklisty, koloběžkáře, motorkáře, nákladní i osobní auta. Respekt, ohleduplnost a předvídavost na silnicích je společný cíl ke snížení počtu dopravních nehod.

Reklama

Maido - Japonský street food

Katalog firem » Restaurace, stravování » Bufety

Bistro ve stylu Izakaya což jsou tradiční japonské hospůdky. Zaměřujeme se hlavně na Osacký street food a to hlavně na Okonomiyaki. Základem placky je zelí a poctivý vývar katsuo dashi z tuň...