Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 8.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Podzimní festival duchovní hudby uvedl celovečerní mši Johanna Michaela Haydna

Kultura

24.9.2021

Autor: red

Návštěvníci 28. ročníku Podzimního festivalu duchovní hudby byli včera v chrámu sv. Mořice opět přítomni významné hudební události. Na koncertě zazněla celovečerní mše ke cti svatých Cyrila a Metoděje Johanna Michaela Haydna, a to v české novodobé premiéře!

Foto: PFDH

Haydn tuto unikátní kompozici z roku 1758 napsal teprve ve svých jednadvaceti letech a snad se dokonce ucházel o místo někde na jižní Moravě. Roku 1983 byla v Salcburku založena Společnost Johanna Michaela Haydna, která se stará o výzkum a prezentaci skladatelova díla a její péčí byla teprve až roku 2015 vytvořena první tištěná edice Missa Sanctorum Cyrilli et Methodii.

Nejen interpreti samotní byli mile překvapení, že tato kompozice nebyla dříve vydaná a ani provozovaná. Za zmínku stojí i krásně sladěné vokály Lucie Kaňkové / soprán, Michaely Zajmi / mezzosoprán, Tomáše Kořínka / tenor, Ivo Hrachovce / bas, svěží mladiství projev Českého akademického sboru, v doprovodu souboru Czech Virtuosi a pod taktovkou dirigenta Mariána Lejavy.

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip