Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 2.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Podzimní festival duchovní hudby: (bá)snění hoboje a smyčců

Kultura

29.9.2020

Autor: red

Sváteční pondělní večer se v Arcibiskupském paláci nesl ve znamení hudby. Podzimní festival duchovní hudby totiž v rámci programu letošního ročníku uskutečnil v pořadí svůj druhý koncert. Ten posluchačům nabídl opět vskutku mimořádný kulturní zážitek prostřednictvím úchvatných děl v interpretačním pojetí výjimečných umělců současné vážno-hudební scény. Hobojista Martin Daněk společně s Pražskými komorními sólisty v čele s houslistou Janem Mráčkem představili skladby J. Suka, R. Vaughana Williamse a P. I. Čajkovského.

Jak již název smyčcového uskupení Pražských komorních sólistů napovídá, tvoří jej sólisté, komorní hráči, koncertní mistři a členové předních pražských orchestrů (Česká filharmonie, Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK a další...) pod uměleckým vedením vynikajícího houslisty a současného koncertního mistra České filharmonie Jana Mráčka. V rámci sobotního koncertu spojili svůj strhující um s hobojistou a vítězem Pražského jara 2019 Martinem Daňkem, který aktuálně žije a koncertuje především ve Švýcarsku. Jednalo se tedy o vzácný okamžik, který umožnil (a díky záznamu pořízeného Českým rozhlasem Vltava ještě určitě umožní) oslovit řadu posluchačů uměním hudby vskutku jedinečné a ve vší své nádheře.

Večer otevřela lyrická skladba plná melancholie a lehkého půvabu - Meditace na staročeský chorál Svatý Václave J. Suka. Již od prvních tónů bylo jasné, že půjde o zážitek čisté krásy, o hudbu plnou nesmírného citu a poetičnosti. Soubor bez pochybení pod strhujícím vedením Jana Mráčka s naprostou precizností, nezaměnitelných hudebním výrazem a plností zvuku proplul všemi dynamickými oblouky až k zádumčivému avšak něžnému vrcholu skladby. V nastolené zasněné atmosféře pokračoval i Koncert pro hoboj a moll R. Vaughana Williamse. Virtuózně zvládnutý náročný part hobojisty Martina Daňka se se vší lehkostí i hravostí nesl nad doprovodem smyčců. Večer hudebního (bá)snění skvělých umělců nakonec dovršila v plné síle a s ohromnou energií Smyčcová serenáda C dur P. I. Čajkovského. Po doznění posledních tónů koncertu plného života se sálem rozlehl mohutný a bezpochyby zasloužený potlesk...

Následující koncert Podzimního festivalu se podělí o další kousek hudební krásy již tento čtvrtek 1. října v Arcidiecézním muzeu. Tentokrát půjde o filmovou projekci záznamu České televize z Podzimního festivalu konaného v roce 2001. Opět tedy zazní nádherný a monumentální koncert Válečného requiem B. Brittena, a to v podání sólistů Henrietty Lednárové, Ľudvíta Ludhy, Martina Babjaka společně s Pražským filharmonickým sborem, Kantilénou (sborem dětí a mládeže SF Brno), Komorním orchestrem SF Brno a v neposlední řadě Státní filharmonií Brno.