Reklama

Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf, venku je 6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Podzimní Flora nabídne Zahradní slavnost

Zprávy z regionu

11.9.2019

Autor: red

Podzimní Flora Olomouc nabídne ukázku těch nejlepších českých výpěstků nejen ovoce a zeleniny zakomponovaných do hlavní expozice v pavilonu A. Ta nese název Zahradní slavnost. Výstava se uskuteční od 3. do 6. října a doprovodí ji tradiční Podzimní zahradnické trhy, festival gastronomie a nápojů Olima či projekt Rozkvetlé památky.

Ilustrační foto

Foto: Jan Procházka

"Téma Zahradní slavnost letošní podzimní Flory Olomouc odkazuje na náročnou a smysluplnou práci všech zahradníků, zemědělců i sadařů, kteří právě v podzimním období sklízí svou zaslouženou úrodu po celoroční práci. Ústřední téma je také propojeno s oslavou 30 let od sametové revoluce a odkazuje na slavnou divadelní hru Václava Havla, Zahradní slavnost," popisuje zahradní a krajinářská architektka Ing. Barbora Trundová. Autorem hlavní expozice v pavilonu A je architektonické & design studio mimokolektiv z Olomouce. Expozice předvede v moderním a netradičním pojetí typické podzimní plody, bohatou úrodu a práci zlatých českých ručiček. Letošní téma oslavuje nejen podzimní období, ale také 30 let svobody. Expozice bude tvořena nevídanou kombinací podzimní tématiky zemědělství a umění.

Vedle ukázek podzimního ovoce a zeleniny nebude chybět také floristická soutěž Pohár podzimní Flory, která ocení nejlepší floristy. Soutěžit se bude ve dvou disciplínách a kategoriích junior, profesionál a hobby. Soutěžící budou mít za úkol uvázat "kytici pro hostitelku" a dekorovat "stůl zahradní slavnosti". V pavilonu G bude k vidění včelařská výstava Hanácká včela, kde se návštěvníci budou moci seznámit s unikátními včelařskými exponáty, ukázkami včelích úlů, čmeláčích hnízd a historického vybavení pro včelaření. Program Českého svazu včelařů bude pokračovat poutavými přednáškami v historické oranžerii ve Smetanových sadech. Zde se také představí studenti Fakulty architektury ČVUT v Praze s výstavou svých prací.

Již tradičně se s podzimní Florou Olomouc uskuteční Podzimní zahradnické trhy, které nabídnou návštěvníkům široký sortiment rostlin, výpěstků, semen, zahrádkářských pomůcek či hobby potřeb. Novinkou bude Babiččin dvoreček a jiné atrakce pro děti. Těšit se můžete také na hudební vystoupení, soutěže a ukázky gastronomického umění na venkovním podiu Samba. Ve čtvrtek 3. října bude probíhat soutěž Dýňodlabání, která je určena pro děti ze základních škol.

Další událostí, která neodmyslitelně patří k podzimní etapě Flory Olomouc 2019, je festival gastronomie a nápojů Olima. Tato akce nabídne návštěvníkům v pavilonu C již 24. ročník soutěže cukrářů a kuchařů Gastro Olomouc – Olima Cup 2019, která proběhne ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů ČR, pobočkou severní Morava a Slezsko. Součástí festivalu Olima je rovněž Grand Prix ovocných destilátů Flora košt a soutěž mezi amatéry a profesionály ve vaření džemů Flora Džem. Ty nejlepší pálenky a džemy mohou návštěvníci ochutnat v pavilonu E, kde budou představeny také nejrůznější potraviny s označením značky kvality Klasa a Regionální potravina, oceňující výrobky, které mají vazbu k určitému kraji.  

Ilustrační foto

Foto: Jan Procházka

Doprovodný program nabídne návštěvníkům například 1. ročník soutěže cukrářů amatérů a profesionálů s mezinárodní účastí Moravský cukrářský šampionát, který proběhne ve dnech 5. - 6. října. V neděli 6. října 2019 od 10:00 do 11:30 proběhne atraktivní kuchařská show známého šéfkuchaře Jana Horkého, Kuchaře roku 2017.

Již posedmé doprovodí podzimní Floru Olomouc floristická výzdoba olomouckých pamětihodností s názvem Rozkvetlé památky, která okrášlí květinovým aranžmá vybrané historické objekty města Olomouce. Vyzdobenými památkami se bude moci veřejnost kochat od 3. do 15. října.

Záštitu nad akcí podzimní Flora Olomouc 2019 převzal primátor statutárního města Olomouce Mgr. Miroslav Žbánek, MPA, hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk a ministr zemědělství Ing. Miroslav Toman, CSc.

Na podzimní Floru se opět vyplatí cestovat vlakem Českých drah. Na výstavu se lze svézt se zvýhodněnou jízdenkou VLAK+ Flora. Sleva činí 50 % na zpáteční jízdné z kteréhokoliv místa v ČR. Aby byla jízdenka se slevou VLAK+ uznána i pro zpáteční cestu, je nutné si ji nechat označit razítkem ve stánku Českých drah, který bude umístěn ve foyer pavilonu A. Jízdenku se slevou VLAK+ lze přitom zakoupit do všech stanic začínajících jménem města Olomouc - tedy i na zastávky Smetanovy sady nebo Nová Ulice, které leží na dohled od výstaviště.

Výstavu je možné navštívit denně od 09:00 do 18:00, v neděli od 09:00 do 17:00. Vstupné je 130 korun online (od 15. 9. 140 korun), 160 korun na místě. Senioři nad 65 let a studenti zaplatí 80 korun, ZTP a ZTP/P pak 70 korun.