Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 2.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Podnikatelé se setkali, aby řešili kritickou situaci s energiemi a plynem v Česku

Zprávy z regionu

10.6.2022

Autor: Mgr. Ing. Tomáš Sýkora

Již v pořadí druhé setkání významných podnikatelů uskutečněné 8. června v Července u Olomouce, se opět neslo v duchu řešení energetické krize a vysokých cen plynu, které v posledních měsících sužují Českou republiku. Jednání ve společnosti HOPAX s.r.o. vedl pan Pavel Juříček, majitel společnosti BRANO Group a.s. a emeritní viceprezident Svazu průmyslu a dopravy České republiky, a to za účasti hostů, odborníků z dané oblasti, pana Karla Havlíčka, bývalého vicepremiéra České republiky a Aleny Vitáskové, expředsedkyně Energetického regulačního úřadu.

Přítomní experti odpovídali na dotazy a návrhy řešení majitelů a zástupců firem, mezi kterými byly TŘINECKÉ ŽELEZÁRNY, LINET, RABBIT, PRECIOSA, LAMA ENERGY, GZ MEDIA, MEOPTA GROUP, SLOVÁCKÉ STROJÍRNY, KOFOLA, AGROSTROJ, SIWATEC GROUP, MADETA, SOMA, ISOLIT, FOSFA, BIOVETA, KOH-I-NOOR, KD TRANSPORT, CYLINDERS HOLDING, HOPAX a BRANO GROUP.

Na setkání padala konstruktivní řešení energetické krize, včetně částečného rozdělení zisku Českých energetických závodů (ČEZ), ve výši cca 30 miliard českých korun, které by se převedly na krytí nákladů českých podnikatelů. Dalším východiskem by bylo rozdělení společnosti ČEZ, na dvě části a to výrobní a obchodní. Na základě této změny by došlo k výraznému snížení cen energií.

V druhé části se diskutovalo o ceně a dodávkách plynu, kdy bylo přítomnými konstatováno, že pro plyn z Ruské federace nemá v současnosti Česká republika alternativu. Soběstačnost je v této oblasti bohužel nemožná, protože jediná těžba plynu je na jižní Moravě a společnost, která ji provozuje a jednání se také účastnila uvedla, že v roce 2025 s těžbou skončí. Účastníci se shodli, že zkapalněný plyn LNG, který je z důvodu jeho dopravy, uchovávání a nákladů na sublimaci velmi drahý, se výdaje s ním spojené přesunou do cen výrobků a služeb. Hrozila by tím dramatická nezaměstnanost, inflace a další neblahé ekonomické dopady včetně stagflace.

V závěrečné třetí fázi svého jednání se podnikatelé shodli, že nechtějí již čekat, až je současná energetická krize nevratným způsobem poškodí a výrazně sníží jejich konkurenceschopnost včetně výroby, a proto z důvodů vysokých cen se domluvili, že se sdruží do platformy „Hlava 22“ a problémy s plynem a energiemi budou řešit společně. Tímto krokem budou silnějším a zajímavějším partnerem, a to nejen pro dodavatele energií z důvodů vyšších odběrů a ceny.

Mgr. Ing. Tomáš Sýkora