Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 14.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Podívejte se: Zoo modernizovala terária, plazi i hmyz bydlí v novém

FOTO

25.2.2021

foto: Jan Procházka

Zoologická zahrada je sice zavřená, stejně jako mnohé jiné instituce ale využívá čas bez návštěvníků i k rekonstrukcím a modernizacím. Až se lidé do zahrady vrátí, budou se moci pokochat krásnými novými terárii na vyhlídce v pavilonu žiraf. Mezi jejich obyvateli jsou například ještěrky, hroznýš, bazilišci, chameleoni i obří švábi a další zástupci hmyzí říše.

Teraristika v olomoucké zoo zapustila své kořeny až v roce 1979. Tehdy vznikla čtyři větší terária v nové přístavbě pavilonu šelem, která si skalní návštěvníci zahrady dozajista pamatují. Aktuální situace je však jiná. Terarijní expozici naleznou návštěvníci v pavilonu žiraf, několik malých insektárií a terárií je umístěno v Jihoamerickém pavilonu a v roce 2018 se kolekce terarijních zvířat rozšířila i v rámci nově vystavěného pavilonu Kalahari. "V loňském roce se začal proměňovat nevyužitý interiér vyhlídky pavilonu žiraf v další zbrusu novou expozici. Je to hlavně zásluhou našich kolegů Milana Hořínka a . Pavla Javůrka z marketingového oddělení, kteří jsou nadšenými teraristy," prozradil ředitel zoo Radomír Habáň.

Foto: Jan Procházka

Foto: Jan Procházka

Foto: Jan Procházka

Foto: Jan Procházka

"V lednu roku 2020 jsme se pustili do plánování nové terarijní expozice v pavilonu žiraf Rothschildových. S úpravami se začalo v únoru. Od návrhu přes samotnou realizaci, elektroinstalaci až po konečné zařízení, osázení rostlinami a umístění zvířat nám tvorba zabrala bezmála devět měsíců a vyžádala si zhruba osm set tisíc korun. Vznikla stěna se sedmi terárii, dvě malá insektária a původní velká expozice byla zrekonstruována. Ve vstupní části přibyly nové, automaticky se zavírající dveře," sdělila mluvčí zoo Iveta Gronská.

Foto: Jan Procházka

Foto: Jan Procházka

Foto: Jan Procházka

Návštěvníci se mohou setkat s  chameleonem pardálím, korovci jedovatými, varany Mertensovými, užovkami amurskými, ostronosými i tenkoocasými, leguánky měnivými, arborikolními ještěrkami Gastropholis prasina a ještěrkami pavími, zlatohlávky, šváby madagaskarskými, bazilišky zelenými, ale i se starým známým hroznýšem Dumerilovým. Varani dostali nové vhodnější terárium i s vestavěným vodopádkem, který napodobuje prostředí přirozeného výskytu těchto impozantních ještěrů na březích řek severní Austrálie.

Foto: Jan Procházka

Foto: Jan Procházka