Reklama

Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav, venku je 18.8 °C

Podívejte se: Roztomilé mládě hrabáče z olomoucké zoo se má k světu. Je to unikát

Zprávy z regionu

16.5.2024

Jan Procházka

Zavalitý, téměř lysý savec, jehož tělo pokrývají řídké štětinky a končetiny jsou zakončeny dlouhými drápy, s ocasem klokana, protáhlým prasečím rypáčkem, ušima zajíce vypadá, jako by si kreslíř vyhrál a smíchal několik zvířat dohromady. To je hrabáč, kterého byste ve volné přírodě našli po celé Africe na jih od Sahary. V zoologických zahradách je to velmi neobvyklé zvíře a ještě vzácnější je, aby se v zajetí množilo. Olomoucká zoo je chová sedm let a před pár týdny tu přišlo na svět už třetí mládě. Daří se mu dobře, sílí a dnes se předvedlo před kamerami.

Odchov hrabáčů kapských není vůbec snadnou záležitostí. Třeba proto, že matka často o mládě nejeví dostatečný zájem a bývá neopatrná a může mu ublížit. "Navíc potřebuje teplotu kolem třiatřiceti stupňů. První týdny proto strávilo ve speciální vyhřívané bedně a matce jsme ho dávali jen k nakojení, přičemž jsme ji celou dobu hlídali, aby třeba mládě, které vážilo po narození půl druhého kilogramu, nezalehla," popisuje mluvčí olomoucké zoo Iveta Gronská. 

Roztomilé mládě rychle přibývá na váze. Když se narodilo, vážilo půl druhého kilogramu, dnes už má skoro sedm kilo.

Foto: Jan Procházka

Dnes už mládě dorostlo téměř do sedmi kilogramů a ošetřovatelé si mohou oddychnout. "Takto velkého tvora už nezalehne nebo neodhrábne ani jeho matka. Současně mládě už tak snadno  neprochladne, a proto ve vnitřním výběhu mohou společně trávit celý den. Během něj mládě pije mateřské mléko a oba celou dobu prospí. Dnes poprvé spolu zůstanou i přes noc bez dozoru," přiblížila Iveta Gronská.

Mládě můžete obdivovat v africkém pavilonu.

Foto: Jan Procházka

Mezi mnohé zvláštnosti hrabáčů patří i to, že samci mají varlata ukrytá v dutině břišní. "Není proto snadné, určit o jaké se jedná pohlaví. Zkušení chovatelé určité znaky rozeznají, ale definitivně si můžeme být jistí až po analýze DNA," prozradila zooložka Libuše Veselá a doplnila, že mládě bude podle jejích poznatků nejspíš samička.

 

Olomoucká zoo začala chovat hrabáče v roce 2017 a je v tom mimořádně úspěšná, neboť letošní mládě je už třetí.  První mládě z roku 2020 už našlo domov v jiné zoo, to prostřední čeká stěhování již brzy. Jaký bude další osud nejnovějšího mláděte zatím není určeno, velký vliv na to bude mít potvrzení pohlaví.