Reklama

Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena, venku je 6.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Počet nakažených stoupá, Olomoucký kraj hlásí 273 infikovaných lidí

Zprávy z regionu

30.3.2020 aktualizováno 30.3.2020 19:05

Autor: Zuzana Doleželová

K pondělnímu ránu bylo v Olomouckém kraji dle informací ministerstva zdravotnictví celkem 262 infikovaných, večer číslo stouplo na 273. Počet nakažených novým typem koronaviru v celé republice je už 2 942.

Obrázek

Olomoucký kraj je s 273 nemocnými čtvrtou nejpostiženější oblastí v zemi. V celé republice je zatím evidováno 2 942 nakažených, otestováno bylo 43 498 osob, 25 lidí se již vyléčilo, 23 osob bohužel koronaviru podlehlo. Stále platí, že v Olomouckém kraji máme dva vyléčené a testováno bylo podle hygieniků takřka 1800 lidí.

Od dnešního rána také přestala platit karanténa pro Litovelsko a Uničovsko. Nařízení, které vydala krajská hygiena, trvalo od 16. března. Více zde.

Vláda rovněž jednala o dalších úpravách opatření v rámci nouzového stavu. Omezení volného pohybu kabinet opětovně prodloužil do 11. dubna do 06:00. Opatření platí už od 16. března, vláda ho naposledy prodloužila do středy 1. dubna. Byl také rozšířen o ustanovení, podle něhož nemají lidé na veřejně dostupných místech tvořit skupinky. Mají se pohybovat maximálně po dvojicích, výjimkou jsou rodiny.

Do 11. dubna také zůstávají zavřené restaurace a platí zákaz maloobchodního prodeje a služeb. Zákaz se netýká například prodejen potravin, lékáren, drogerií, obchodů s výpočetní technikou, servisů a opraven, prodejen malých domácích zvířat a potřeb pro ně, novin, časopisů, zahrádkářství či květinářství. Otevřeny jsou rovněž myčky. Restaurace mohou provozovat rozvoz či prodej z okna. V Olomouci této možnosti využívají mnohé podniky, více zde.

Vláda na dnešním jednání schválila také změnu v čele Ústředního krizového štábu. Po Romanu Prymulovi převzal vedení štábu ministr vnitra Jan Hamáček. Prymula se bude nyní soustředit na projekt chytré karantény, který je aktuálně testován na jihu Moravy.