Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 6.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Po šedesáti letech může veřejnost nahlédnout do Červeného kostela. Jeho otevření doprovází pětidenní zahajovací festival

Zprávy z regionu

17.5.2023

Lenka Šťastná

Více než dvouletá rekonstrukce Červeného kostela je u konce a celý objekt se dnes otevírá veřejnosti. Jedna z dominant Olomouce, kterou po dlouhá léta využívala Vědecká knihovna coby sklad knih, bude nově sloužit převážně pro kulturní a společenské akce. Provoz kostela zahájí pětidenní festival s příznačným názvem "Začínáme..." a nabídne autorská čtení, besedy, koncerty, divadelní představení, komentované prohlídky a další pestrý program. Festival potrvá od 17. do 21. května.

Ředitelka Vědecké knihovny Olomouc Iveta Ťulpíková obdržela symbolický klíč od Červeného kostela. Klíč pochází z dílny olomouckého sochaře Jana Dostála, který stojí i za novým křížem s trnovou korunou, který můžeme na kostele vidět.

Foto: Jan Procházka

Podrobný program festivalu Začínáme... je k dispozici na www.vkol.cz 

Dveře Červeného kostela se pro veřejnost otevřou už ve středu odpoledne, kdy proběhne autorské čtení s Alenou Mornštajnovou. V rámci zahajovacího festivalu bude kostel přístupný pouze v době konání akcí, samotné prohlídky budou probíhat v pátek 19. 5. od 20 do 22 hodin a v sobotu 20. 5. po celý den. "Otevření Červeného kostela je pro nás, všechny zaměstnance Vědecké knihovny v Olomouci, velkým svátkem. Jsme nesmírně rádi, že tím získáváme nádherný, komfortní a unikátní prostor, ve kterém budeme pořádat výstavy, autorská čtení, besedy a různé kulturní a vzdělávací akce. Věřím, že celý zahajovací festival si návštěvníci užijí společně s námi a přijdou sem strávit hezké chvíle," uvedla ředitelka Vědecké knihovny Iveta Ťulpíková.

"Červený kostel je krásný příklad probuzeného místa v centru Olomouce. Dá se říct, že byl po desetiletí takovým zakletým zámkem, který znal každý Olomoučan, ale nikdo se do něj nemohl podívat. Jsem rád, že se nyní otevírá veřejnosti, a že se stane novým místem setkávání," uvedl architekt Miroslav Pospíšil.

Foto: Jan Procházka

Červený kostel byl odsvěcen v roce 1959 a od té doby sloužil jako sklad knih, a to až do roku 2019, kdy byl otevřen nový depozitář v Hejčíně. Následně se začalo uvažovat o využití kostela právě pro kulturní a společenské akce. "Provedli jsme studii a zjistili jsme, že pokud má stavba fungovat v tomto módu, je nezbytně nutné, aby zde bylo i potřebné zázemí jako jsou toalety, šatny a podobně. Což v prostorách samotného kostela realizovat nebylo možné. Proto jsme přišli s tím, že je nutno doplnit původní stavbu o novou část. Vzniklo tedy foyer, ve kterém najdete recepci, toalety, šatny a bude zde fungovat i kavárna. Zároveň tato přístavba propojuje kostel s budovou ředitelství Vědecké knihovny," vysvětlil architekt Miroslav Pospíšil z atelieru-r, který stojí za celým projektem rekonstrukce Červeného kostela.