Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 5.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Plošné testování jde rychleji, než se čekalo. Kraj vyjednal až čtyři tisíce testů navíc

Zprávy z regionu

28.4.2020

Autor: red

Plošné testování na Covid-19 skončí v Olomouckém kraji už v pátek. V Uničově a Litovli zdravotníci počítají pouze s testováním zaregistrovaných zájemců, v Olomouci mohou mimo registraci přicházet i lidé ve věku od 18 do 39 let, a to do naplnění kapacity. Vedení kraje se zároveň podařilo zajistit mnohem více testů, než bylo původně v plánu.

"Zdravotníkům se daří odebírat krev rychleji, než jsme původně předpokládali. Díky výborné organizaci práce i velkému počtu zájemců tak můžeme testování o den zkrátit. Lidé, kteří jsou zaregistrovaní na sobotu, mohou přijít kdykoliv do pátečních 18:00," sdělil Peter Vanek z Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty UP.

V Uničově a Litovli už zdravotníci počítají pouze s testováním zaregistrovaných zájemců, v Olomouci mohou mimo registraci přicházet i lidé ve věku od 18 do 39 let, a to do naplnění kapacity. Kohorta této věkové skupiny je totiž ve vzorku testovaných zastoupená nejméně. 

Až čtyři tisíce testů navíc

Testování v Olomouckém kraji začalo v pátek a dosud jím prošlo zhruba 5 700 osob ve věku od 18 do 89 let. Původně se v kraji předpokládalo otestování asi 7 000 zájemců, vzhledem k velkému zájmu ale bude toto číslo vyšší. Až čtyři tisícovky testů navíc se totiž povedlo vyjednat hejtmanovi ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví, Univerzitou Palackého a olomouckou Fakultní nemocnicí. 

"Slíbil jsem, že se zasadím o to, aby v regionu bylo otestováno co největší množství lidí. Po dohodě s dalšími účastníky celého projektu se záměr podařilo realizovat. Teď uvidíme, jestli zájem obyvatel i dál potrvá," řekl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Na rozdíl od jiných regionů v Česku odebírají zdravotníci v Olomouci, Litovli a Uničově příchozím přednostně krev ze žíly. Kromě zjištění na protilátky na Covid-19 pomocí rychlotestů bude biologický materiál dále podroben detailnějším analýzám v laboratoři. Odborníci tak získají údaje o přítomnosti nebo nepřítomnosti protilátek v jednotlivých věkových skupinách, což je důležité pro lepší pochopení choroby.