Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 5.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Plecharéna dostane novou střechu. Hotovo musí být před začátkem hokejové sezony, tedy za 90 dnů

Zprávy z regionu

5.5.2021

Autor: red

Na olomouckém zimním stadionu začala rekonstrukce stávající střechy, která bude nově tvořena z oceli. Stavební firma musí veškeré práce stihnout před začátkem září, aby nedošlo k ohrožení nové extraligové sezony. Stavba přijde na 32 milionů korun a samotná rekonstrukce nijak nezmění vzhled ani rozměr budovy stadionu.

Foto: archiv redakce

"Stavební firma si převzala staveniště a zahájila přípravu rekonstrukce, která má být u konce k 1. srpnu. Kompletní oprava znamená odstranění původní dřevěné konstrukce střechy, kterou nahradí ocelová varianta. Novou střechu vytvoří ocelové vaznice, trapézový plech, cetris desky a izolace. Krytinu pak kotvená měkčená PVC fólie v tloušťce jednoho a půl milimetru," uvedla mluvčí magistrátu Radka Štědrá.

Rekonstrukce nijak nezmění vzhled ani rozměr budovy stadionu. "Varianta nepočítá se zvedáním stávající konstrukce, ale zpevňuje její vnější kryt a zvyšuje i její nosnost. Otevírá tím cestu i k následně možné velké rekonstrukci celého areálu do podoby multifunkční haly podle původního projektu architekta Roberta Štefky. Chtěli jsme, aby to bylo řešení koncepční a přitom realistické," popsal primátor Mirek Žbánek. "Sledujeme ovšem zároveň i negativní trend v daňových příjmech města i dopady současné situace do ekonomiky městských rozpočtů. V tomto kontextu proto věcně vnímáme i projekty, se kterými přicházejí soukromí investoři, s nimiž jsme připraveni debatovat o všech nabízených variantách," konstatoval primátor.

"Naší prioritou bylo zajistit podmínky pro pokračování extraligového hokeje v Olomouci. Rozhodli jsme se pro takové řešení, které zároveň co nejméně omezí fungování haly a sportovních klubů, které se bez ní neobejdou, samozřejmě včetně extraligových hokejistů," zdůraznil investiční náměstek Martin Major. Rekonstrukce střechy přijde na 32,6 milionu korun. "V rámci výběrového řízení se nám podařilo výrazně uspořit, protože původně předpokládaná hodnota veřejné zakázky byla téměř dvojnásobná," objasnil investiční náměstek Martin Major. Na stavbu střechy město zároveň požádalo o dotaci z programu Národní sportovní agentury.

Při rozhodování o rekonstrukci se vedení města důkladně zabývalo všemi variantami, promýšleli jak budoucnost zimního stadionu, tak i situaci rozpočtu města. "V této chvíli na celkovou projektovou dokumentaci budoucí multifunkční haly dopracováváme projekt a probíhá stavební řízení. Bavíme se o stavbě za více než miliardu korun a s přilehlými investicemi to bude ještě o několik stovek milionů více, proto jsme se rozhodli postupovat právě po těchto dílčích opravách zimního stadionu. Dalším krokem ke zlepšení podmínek nejen pro hokejisty je i chystaná druhá ledová plocha, která vznikne výstavbou malé haly a to v režimu koncesního řízení, které připravujeme," popsal primátor Žbánek.

V Plecharéně, kde olomoučtí hokejisté slavili svůj titul, se nyní kromě extraligového hokeje hraje také hokej mládežnický, amatérský a sledge-hokej, odehrává se zde krasobruslení či bruslení veřejnosti.