Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 10.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Přístaviště U Vodníka: oáza klidu a pohody, kde je radost zakotvit...

Tipy a názory

27.6.2019

Zuzana Doleželová

Když se před pěti lety Šimon Pelikán poprvé rozhodl brázdit řeku Moravu na Ololodi, možná si ani nedovedl představit, s jakým ohlasem se Plavby Olomouc setkají. Přestože se v loňském roce muselo přístaviště kvůli protipovodňovým opatřením dočasně přesunout, celý tým v čele s Šimonem nezahálí a dál si (a vlastně nám všem) plní sny. Nejen že se můžete projet na Marii Terezii krásnou přírodou, ale nově je možné si dát něco dobrého v občerstvení U Vodníka. A je toho mnohem víc! ;)

PLAVBY OLOMOUC

U Vodníka 
Nové Sady 772
info@plavbyolomouc.cz
776 857 870
www.plavbyolomouc.cz
Facebook
Instagram

"Když jsme loni hledali novou lokalitu, kde zakotvíme, volba jednak padla na Přerov, protože podobné služby tam doposud chyběly a historická část města je z řeky opravdu kouzelná, a pak na přístaviště U Vodníka v Olomouci. Jsme kousek od centra a zároveň v divočině," směje se Šimon Pelikán a jedním dechem dodává: "Plavbu jsme samozřejmě přizpůsobili prostředí - místo historického výkladu se tak lidé dozvědí spoustu informací o fauně a flóře Olomouce." Po Moravě se tak plavíte směrem na Kožušany a na řece můžete strávit klidně delší dobu, než tomu bývalo v centru města. "Stále nabízíme klasické veřejné plavby s výkladem a soukromé plavby, které si lidé mohou rezervovat i na libovolnou dobu. Vychutnat (a to doslova) si můžete rovněž degustační plavby připravované ve spolupráci s Long Story Short. "Je to novinka, s níž jsme přišli nedávno. Můžete posedět na lodi, před vámi se připravuje občerstvení, mezitím si povídáte..." líčí Pelikán s tím, že o veškerý komfort je postaráno. WC na lodi je samozřejmostí. 

Pokud hledáte inspirativní místo, kde uspořádat firemní akci, rodinnou oslavu, rozlučku se svobodou, oslavu promocí, narození dítěte či menší svatbu, jste tu správně. Na plavbu vám dle vašeho výběru zajistí občerstvení, dort, catering či výzdobu.

Foto: Jan Procházka

Před pár dny navíc v přístavišti začalo fungovat občerstvení U Vodníka. "Když přijede skupina lidí a čeká na plavbu, určitě je příjemné, když mají kde posedět, kde se zchladit pivečkem nebo si dát něco dobrého. Rovněž tak díky občerstvení máme zázemí pro školní výlety, zájezdy," popisuje Šimon Pelikán. "Vždy nám šlo o spokojenost našich klientů a jsme velmi rádi, že jsme opět mohli naše služby obohatit," doplňuje. A posezení U Vodníka je skutečně oázou, kde je skvělé chvíli pobýt. A to nejen kvůli příjemnému stínu, ale především kvůli dobrému jídlu a pití.

"Jediné, co nám tu chybí, jsou vlny!" směje se Šimon Pelikán. Jinak je přístaviště U Vodníka dokonalou oázou, kde se cítíte moc fajn...

Foto: Jan Procházka

"Už od samého začátku spolupracujeme s regionálními výrobci. Najdete u nás domácí vodníkovu limonádu z Báťkových sirupů, hermelíny, které buď grilujeme, nebo nakládáme, uzeniny máme od Zajíčků, takže párek v rohlíku má tak úplně jinou chuť, nabízíme rovněž tvarůžkové dobrůtky, pivo máme z Chomoutu a víno je naše vlastní z Jižní Moravy," popisuje Pelikán. Můžete také využít místní ohniště nebo zajít na jednu z grilovaček.

"V rámci našich služeb pokračujeme také v tom, co se snažíme šířit od počátku, a to sice v důrazu na životní prostředí a ekologii. OLOPUNČ si můžete dát do hrnečku nebo do plecháčku a i tady v rámci občerstvení plasty minimalizujeme. Nápoje vám dáme do skla nebo vratných nick necků, kávu si můžete vypít z našich plecháčků," nastiňuje Pelikán.

Foto: Jan Procházka

Foto: Plavby Olomouc

V areálu se také bude konat řada akcí. V plánu jsou kromě grilování koncerty, akce pro děti, letní promítání, uspořádat si tady můžete třeba i oslavu, vše záleží na domluvě. A je velmi pravděpodobné, že se tu letos uskuteční další ročník festivalu Řeka má duši. "Každý rok festival posouváme, zkvalitňujeme a tohle místo bude obrovskou výzvou. Jednak je možné využít hladinu řeky, jednak její okolí a festivalu tak vdechnout jakési sepětí s životním prostředím. Mohu prozradit, že vše připravujeme opět ve spolupráci s Divadlem Tramtarie. Toto místo má určitě obrovské kouzlo, o které bychom se chtěli podělit," říká Šimon Pelikán.

Letos poprvé pořádají Plavby Olomouc příměstské tábory, a to s názvem Námořníkův týden. "Děti se tu v blízkosti řeky naučí námořnické dovednosti, ty pak budou uplatňovat v rámci nejrůznějších her a soutěží. Poznají život na Moravě a různá přírodní i historická zákoutí Olomouce a jejího okolí. A závěrem týdne z nich budou námořníci," usmívá se Pelikán.

Foto: Šimon Pelikán

I když přístaviště U Vodníka není v samém centru Olomouce, dostat se sem není žádný problém. Na webu naleznete mapku, která vám poradí, jak přijít či přijet z nádraží i z infocentra na náměstí. Vede sem rovněž stezka, což ocení cyklisté, a lze tu i zaparkovat.

Pokud si chcete na chvíli odpočinout od práce nebo městského ruchu, určitě do přístaviště zavítejte. Tohle je totiž oáza klidu a místo, které má fakt duši. Když si k tomu připočítáte partu lidí, jež svou práci dělá s nadšením... To stojí za podporu! ;)