Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 4.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Nastartujte svému miminku slibnou plaveckou kariéru, zápisy do kurzů jsou v plném proudu

Tipy a názory

15.11.2017

Autor: Barbora Sísová

Většina dětí vodu miluje už od narození. A není divu, devět měsíců je součástí jejich přirozeného života, plavou si u maminky v bříšku a nic jim nechybí. Jakmile se dostanou ven na svět, cítí se doslova jako ryba na suchu. Proto když rodiče uvažují o prvním "kroužku" pro své potomky, volí zpravidla právě plavání. Doufají, že dítě bude ve vodě spokojené a oni se tak obejdou bez nepříjemných plačtivých scén. Navíc všichni moc dobře víme, že plavání a pobyt ve vodě unavuje, takže děti pak krásně spinkají. Pokud patříte mezi obzvlášť ambiciózní rodiče, zajisté vás potěší, že vaše ratolest může zahájit svou plaveckou kariéru už ve třech měsících. To sice ještě bazén nepřeplave, ale seznámí se s vodou a začne si budovat i prvotní respekt, který může sloužit jako prevence proti utonutí. V Olomouci plavecké kurzy od útlého věku nabízí čtyři plavecké školy – Delfínek, Vodníček, Káče a Aquapark Olomouc. Nové kurzy začínají už v lednu a do většiny z nich se můžete hlásit už teď. Lámete si hlavu, kde by se vám a vašemu dítěti líbilo nejvíce, nebo které plavání pro vás bude to nejlepší? Třeba vám pomůže náš malý přehled.

Foto: Milan Gažo

Aquacentrum Delfínek

Adresa:  Legionářská 1090/11, Olomouc
Cena: 200 korun / lekce
Počet lekcí: maximálně 16 (předem omluvenou lekci si lze vždy nahradit)
Délka lekce: 30 minut
Počet dětí ve skupině: maximálně 8
Bazén: 28-32 °C
Termín kurzů: základní kurzy v úterý dopoledne a čtvrtek odpoledne, více info zde
Zápis: bližší informace naleznete zde 
Více informací: www.olterm.cz/delfinek

Foto: Aquacentrum Delfínek
Foto: Aquacentrum Delfínek

Hned vedle plaveckého bazénu se nachází plavecká školička Delfínek, která nabízí plavání pro děti od 3 měsíců. Zatímco v tomto věku miminka plavou ve vaně pod dohledem zkušeného instruktora a rodičů, kteří se nachází na souši, od zhruba 6 měsíců se dítě přesunuje i s rodičem do většího bazénku. Tady se ve skupince nejvíce osmi rodičů děti učí základy potápění a pomocí nejrůznějších písniček a říkadel si zvykají na vodu. Kolem 3 let dítěte už se dá hovořit o zařazování základních plaveckých dovedností (splývání na prsou a na zádech, kraulové a znakové nohy, skoky atp.). Tyto kurzy jsou zpravidla tříměsíční a lekce trvá 30 minut. Velmi často jsou využívány plavecké pomůcky. Mezičlánkem mezi pokračovacím a plaveckým kurzem je kurz předplavecký. Je ideální pro přechod a přípravu dítěte (3–4 roky) do plaveckého kurzu. Dítě je ve vodě zatím stále s jedním z rodičů, ale cvičitelka již zaměřuje tento kurz více na získávání a zdokonalování základních plaveckých dovedností. Podle pokročilosti dětí v lekci je možné zařadit i krátkodobý pobyt dětí ve vodě bez rodičů, jen s cvičitelkou. Rodiče pak sledují děti ze břehu. Od 4 let mohou přejít do plaveckého kurzu. Ve vodě jsou již samotné pouze s cvičitelkou nebo cvičitelem. Kurz je tříměsíční, 1x týdně 45 minut. V lekci je maximálně 8 dětí na jednu cvičitelku/cvičitele. Děti jsou rozděleny do skupin podle schopností a dovedností. Pro školáky od 6 let je určen kurz, který probíhá ve velkém bazénu na plaveckém stadionu. Děti si musí nejprve zvyknout na větší rozměry bazénu (délku i hloubku) a na chladnější vodu. Kurz je zaměřen zejména na zdokonalení techniky dosud naučených plaveckých způsobů a na rozvoj kondice. Ve skupině je maximálně 10 dětí a skupinu vedou vždy 2 cvičitelé.

Po samotném plavání se rodiče s dětmi mohou zahřát v příjemné prohřívárně a poté, co se oblečou, by se měli zregenerovat v aklimatizační místnosti u vstupu do plaveckého centra Delfínek. Zde se nachází recepce s bufetem, kde si rodiče mohou objednat kávu nebo nějakou malou dobrotu, pro děti je k dispozici několik jídelních židliček a prostorný dětský koutek. Samozřejmostí jsou také všudypřítomné nočníky nebo ohrádky na odložení dítěte. Vaši blízcí se mohou přijít podívat na hodinu přímo na bazén, je však třeba počítat s tím, že je uvnitř teplota přes 30 stupňů.

Dětský klub Vodníček

Adresa: Heyrovského 460/33
Cena: 200 korun / lekce a kurzovné se platí celé naráz (lze domluvit zkušební lekci za 250 korun)
Počet lekcí: odvíjí se od počtu týdnů v daném období, většinou vychází zhruba na 15 lekcí (předem omluvenou lekci si lze vždy nahradit)
Délka lekce: 30 minut
Počet dětí ve skupině: maximálně 5 dětí ve skupině (od tří let pouze 4 děti ve skupině)
Bazén: Teplota vody je 31 °C, bazén má velikost 5 x 3 m a hloubka je 1,25 m, jediný bazén se slanou mořskou vodou v Olomouci
Termín kurzů: časy lekcí se mění dle počtu klientů. Většinou menší děti plavou dopoledne a děti od tří let plavou v odpoledních hodinách.
Zápis: bližší informace k zápisu včetně přihlášky zde
Více informací: www.dk-vodnicek.cz

Foto: Dětský klub Vodníček
Foto: Dětský klub Vodníček

Také plavecká škola Vodníček nabízí plavání pro ty nejmenší, a to už od šesti týdnů věku. Tyto kurzy však probíhají u vás doma. Pod dohledem zkušené instruktorky se učíte manipulaci s dítětem na suchu i ve vodě a masážím miminka. Lekce jsou individuální (trvají zhruba 1-1,5 hodiny), jejich počet záleží jen na vás. Jakmile vaše miminko dovrší věku 5 měsíců, může pokračovat v plaveckých kurzech na bazénku, který se nachází na ZŠ Heyrovského. Jedná se o jediný bazén se slanou vodou v Olomouci, která je mnohem příjemnější na pokožku i sliznici očí dětí i maminek. Přibližně do 3 let plavou děti společně s rodiči. Formou her a napodobivých hříček se nenásilným způsobem učí základní plavecké dovednosti (potápění, splývání, výdechy do vody, skoky). Děti od 3 let v rámci samostatných plaveckých lekcí plavou v menších skupinách bez asistence rodičů a učí se základům jednotlivých plaveckých způsobů. Další kurzy na sebe pak navazují až do 5 let věku dítěte. Od 5 do 8 let pak vaše děti mohou navštěvovat navazující plavecké kurzy, ve kterých pod vedením zkušených instruktorů zdokonalují jednotlivé plavecké způsoby.

Děti jsou rozdělené podle věku a pokročilosti do skupinek po 3-5. Plavecká lekce trvá 30 minut. To je doba, po kterou se vám bude v bazénku věnovat plavecký instruktor. Poté máte možnost navštívit prohřívárnu a následně se ochladit ve sprše. Obzvláště rodiče miminek rádi využívají zázemí lehárny, kde mohou namasírovat nebo nakojit své děti. Starší děti pak můžete nakrmit v prostorách recepce, kde je volně k dispozici také mikrovlnná trouba. V zimních měsících je potřeba alespoň půlhodinová aklimatizace, abyste zbytečně nezatěžovali dětský organismus, proto je ideální strávit nějaký čas také ve zdejší herničce. V letních měsících si děti mohou pohrát na zeleném dvorku před vstupem do klubu. Pokud si nedokážete představit, jak hodiny probíhají, a máte strach z toho, co bude vaše dítě na plavání "vyvádět“, není nic jednoduššího, než si vše otestovat na zkušební hodině.

Olomoucké Káče

Adresa: U sportovní haly 542/3 
Cena: 1 lekce s rodiči 180 korun, plavecký výcvik 140 korun
Počet lekcí v kurzu: 10-15 lekcí 
Délka lekce: 30 minut, plavecký výcvik 45 minut
Počet dětí ve skupině: 6, u základních kurzů (nejmenší děti) může být výjimečně i 7
Bazén: bazén velikosti 3,5 a 5,5 m, hloubka vody 1,2 m, teplota vody: 32 °C.
Termín kurzů: po-čt 8:00-18:00, více zde
Zápis: přihlášení do kurzů telefonicky 585 221 556, nebo prostřednictvím kontaktního formuláře
Více informací: www.kace.cz

Foto: Olomoucké Káče
Foto: Olomoucké Káče

Užijte si také virtuální 3D prohlídku všech prostor.

Vůbec první plavecké kurzy v Káčeti jsou taktéž určeny pro děti od šesti měsíců do tří let, kdy děti plavou v bazénku společně s rodičem. Od zhruba 3,5-4 let jsou děti v bazénku samy pouze s instruktorem. Děti v tomto věku už si totiž umějí v kolektivu nejen hrát, ale jsou již zvyklé z mateřské školy se i kolektivně učit. Důležité je, aby byly zařazeny do plaveckých tříd podle individuálních schopností. Plavecké dýchání, záběrové dovednosti, rozvoj pocitu z vody, splývání, skoky a pády do vody, zanoření a orientace pod vodou jsou důležité dovednosti pro nácvik jednotlivých plaveckých způsobů. Plavecký výcvik mohou navštěvovat děti až do 7 let.

Ve vodě s dítětem je vždy pouze jeden rodič, pokud se však vaši blízcí chtějí podívat, jak to vašemu prckovi v bazénku jde, pak nemusí přímo na bazén, ale mohou celou lekci sledovat z pohodlí prosklené recepce, kde je mnohem příznivější teplota (20 °C), zatímco teplota vzduchu u bazénu je 32 °C. Bez omezení zde mohou fotografovat, natáčet, využít WiFi, nebo si objednat nějakou dobrotu. Pro děti je zde k dispozici také hrací koutek. Pokud máte dvě či více dětí, jistě vás potěší, že součástí plavání je i hlídání soběstačných sourozenců zdarma. Olomoucké Káče nabízí také plavecké kurzy vedené v angličtině.

Aquapark Olomouc

Adresa: Kafkova 526/21
Cena: 5 lekcí za 1 100 korun (plavání pro děti od 1 do 2 let), 5 lekcí za 950 korun, nebo 10 lekcí za 1 800 korun (plavání od 3 let)
Počet lekcí v kurzu: 5 nebo 10 lekcí 
Délka lekce: 30 minut, plavecký výcvik: délka jedné lekce je 120 minut a zahrnuje 60 minut výuky + pobyt v bazénové hale a 60 minut v dětském koutku AKVÁRKO.
Počet dětí ve skupině: ve skupince začátečníků 5, ve skupince pokročilých 7
Bazén: Rozměry bazénu, kde plavou začátečníci, jsou zhruba 7,5 m x 5 m s hloubkou 1 m, pokročilí plavou v zadní části, která má zhruba 7 m x 2,5 m s hloubkou 1,5 m. Teplota vody, kde probíhá výuka, je 28 °C, nejmenší děti využívají teplejších bazénů, které mají 31 °C.
Termín kurzů: pondělí v 11:00 (plavání pro děti od 1 do 2 let), všední dny odpoledne, více zde
Zápis: stačí vyplnit přihlášku a poslat ji na e-mail: vrastilova@aqua-olomouc.cz, nebo si rezervovat místo telefonicky.
Více informací: kurz pro nejmenší dětihttp://www.aqua-olomouc.cz/kurzy.asp

Foto: Aquapark Olomouc
Foto: Aquapark Olomouc

Také olomoucký Aquapark nabízí plavání pro rodiče s dětmi od 1 roku do 2 let. Program ve vodě je veden zábavnou formou, je plný říkanek a písniček. Probíhá v  bazénku o teplotě 31 °C a vede jej proškolený instruktor. Děti se naučí základní plavecké dovednosti: potápět se, skákat do vody a orientovat se pod vodou. Probíhá každé pondělí v 11 hodin.

Kurzy předplavecké výuky jsou určeny pro děti ve věku 3-7 let. Probíhají celoročně a jsou vedeny zábavnou formou. Cílem je seznámení dětí s vodním prostředím, adaptace na vodu, osvojování si základních plaveckých dovedností s důrazem na nácvik správného provedení plaveckého způsobu. Kurz probíhá v rozsahu 10 lekcí (nebo 5 lekcí) a v délce trvání 120 minut, přičemž zahrnuje výuku plavání a pobyt dětí v dětském koutku Vodní svět. Výuka plavání je stanovena na 45 minut s využitím atrakcí aquaparku (+ potřebný čas na převlečení, osprchování a vysušení) a zbývající čas je určen k využití dětského koutku. K výuce slouží převážně zábavný bazén atypického tvaru s proměnlivou hloubkou 1 m – 1,25 m a s průměrnou teplotou vody 28 °C. Dále mohou děti využít také masážní bazén se vzduchovou masáží, tepidárium (suchý prostor s teplotou vzduchu 40 °C určený k závěrečnému odpočinku) nebo parní lázeň (s teplotou vzduchu 45 °C).

Názory maminek

"S dcerkou chodíme už rok do Vodníčka, především kvůli slané vodě. Líbí se mi, že je ve skupince menší množství dětí a panuje tam taková přátelská atmosféra."

"Vystřídala jsem už několik plaveckých škol a nejvíc jsem si oblíbila Delfínka, především kvůli zázemí. Co mi trochu vadí, je množství dětí ve skupince a kolísající teplota vody v bazénu, ale i přesto mi vyhovuje nejvíce. Cvičitelky jsou tu podle mě velmi profesionální a přitom mají rády děti."

"Na doporučení kamarádky jsme vyzkoušeli se synem Olomoucké Káče a nelituji. Připadá mi, že jak interiéry, tak přístup jsou velmi moderní. Líbí se mi, jak je řešeno zázemí pro koukající příbuzenstvo. Nemusí s vámi na bazén, ale vše mohou pozorovat z bufetu, pokud máte další dítě, může si během hodiny hrát v dětském koutku nebo vás pozorovat, aniž byste riskovali, že za vámi skočí do bazénu."

"Dřív jsme chodili do Vodníčka a letos jsme poprvé vyzkoušeli Aquapark, především kvůli termínu, kdy plavání probíhá. Dcerce se líbí, že může využívat i různé atrakce aquaparku včetně obrovského dětského koutku. A když je spokojená dcerka, já jsem spokojená taky."

Klady plavání miminek

  • Miminko se začíná průběžně otužovat.
  • Dítě posiluje imunitní systém a celkovou odolnost organismu.
  • Dochází k posílení svalů a postupnému zdokonalení pohybové dovednosti.
  • Významně se vyvíjí vzájemný vztah mezi rodičem a dítětem. Dochází mezi nimi k užšímu kontaktu, učí se spolu komunikovat a vytváří se mezi nimi pevné citové pouto.
  • Dítě si zvyká na cizí osoby, prostředí a na určitý režim. 

Autor článkuBarbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Barbora Sísová