Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 5.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Pivovar Zubr se stal patronem zubrů z olomoucké zoo

Zprávy z regionu

19.8.2020

Jan Procházka

Přerovský pivovar Zubr má ve znaku stejnojmenné zvíře již bezmála sto padesát let. Tento majestátní tvor byl v přírodě prakticky vyhuben, přežil jen díky chovům v zajetí. Nyní se do přírody postupně vrací, zásluhu na tom, že se zubři nepřidají k mamutům a dalším vyhynulým druhům, má i olomoucká zoo. A právě tyto dvě instituce - tedy zoologická zahrada a pivovar - dnes uzavřeli partnerství. Pivovar se tak stal oficiálním patronem olomouckých zubrů.

Olomoučtí zubři jsou v dobrých rukou. Jejich oficiálním partnerem se stal přerovský pivovar Zubr, což dnes stvrdili ředitelé obou institucí Tomáš Pluháček (vlevo) a Radomír Habáň. Symbolicky. Sklenicí piva a předáním šeku na 25 tisíc korun. "Zubr je ve znaku našeho pivovaru bezmála sto padesát let a doufejme, že díky skvělé péči olomoucké zoo i dalších chovatelů, kteří usilovně pracují na tom, aby tento druh přežil,. budou moci lidé nadále zubry obdivovat nejen na stránkách encyklopedií," řekl Tomáš Pluháček.

Foto: Jan Procházka

Zubr může dorůst až do téměř jedné tuny. Je tak největším evropským savcem. Počátkem minulého století byl ale ve volné přírodě vyhuben. Záchrana přišla na poslední chvíli. Ve dvacátých letech už žilo v zajetí pouhých šest desítek jedinců. Ty se díky péči zoologickcýh zahrad naštětsí podařilo dále množit, už v padesátých a šedesátých letech pak začala být zvířata vracena zpět do volné přírody. Tento proces probíhá dodnes, v přírodě nyní žije asi čtyři a půl tisíce jedinců. Nejvíc jich je v Bělověžském pralese na polsko-běloruské hranici.

Foto: Jan Procházka

Olomoucká zoo chovala zubry v sedmdesátých a osmdesátých letech, vrátila se po bezmála třiceti letech. Současná skupina nyní čítá pět zvířat, celkem se podařilo odchovat už osm mláďat.

Foto: Jan Procházka