Pivovar Chomout slaví pět let! - OLOMOUC.CZ
Reklama

Čtvrtek 1. května 2025, dnes je Svátek práce, venku je 11.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Pivovar Chomout slaví pět let!

Zprávy z regionu

28.8.2019

Autor: Zuzana Doleželová

Pivovar Chomout se zrodil z čisté lásky k poctivě odváděné práci, z velké dávky nadšení a víry, že i pivo se dá dělat kvalitně. Letos slaví minipivovar už páté výročí a za dobu fungování sklidil nejen řadu úspěchů, ale především si získává více a více nadšených fanoušků. A to rozhodně právem.

Na začátku byla touha vařit pivo poctivě. Samotnému vaření předcházelo bourání a stavění...

Foto: Pivovar Chomout

Dalimilova 18/92
Chomoutov
www.pivochomout.cz
Facebook

"Myšlenka postavit pivovar a vyrábět dobré pivo mi uzrávala v hlavě dlouho, a jak se velké pivovary začaly chovat k pivu jako k technickému produktu (aby co nejdéle vydržel a mohl dojet co nejdále), tak jsem si řekl, že to půjde dělat i jinak. Mám rád pivo plné chuti, vitaminů a kvasnic, a tak jsme po poradě s rodinou a přáteli otevřeli minipivovar, který bude vždy dbát hlavně na kvalitu," vzpomíná na začátky Pivovaru Chomout majitel Jaroslav Švarc. "Nejdříve jsme se báli, jak dlouho budeme prodávat první navařené pivo, ale za tři týdny jsme téměř neměli co prodávat. Výborné bylo také to, jak jsme neustále vymýšleli nová piva a názvy piv. Je mi 64 let a pro mě, člověka dlouho žijícího v totalitě, je tohle naprostá paráda," dodává Švarc. "Byla to hektická, ale skvělá doba. Znamenala pro nás spoustu nového, spoustu učení se..." přemítá jednatel a sládek Jiří Omelka. "První tři roky jsme se neustále rozšiřovali a kupovali nové tanky, od začátku jsme chtěli vařit pivo a prodávat ho nejen v jedné hospodě, ale také pro okolní podniky. A to se podařilo. A i dál máme v plánu se rozšiřovat," uvádějí svorně Jaroslav Švarc a Jiří Omelka. 

Začíná se vařit! :)

Foto: Pivovar Chomout

V Pivovaru Chomout vaří asi dvacet druhů piv, která se opakují, do toho neustále vymýšlejí novinky... "Nejprodávanější je asi náš ležák, také desítka, kterou ovšem v poslední době mocně dotahuje oblíbený UP Ale," přemýšlí Jaroslav Švarc. "Z pohledu obdržených cen je 'naším koněm' jednoznačně černý ležák Švarc, opravdový černý ležák čokoládovokávové chuti," potvrzuje Jiří Omelka a vzápětí s úsměvem doplňuje: "Já mám ale asi největší radost z piva olomoucké univerzity UP Ale Blondýny. Jednak rád vařím pivo pro svoji alma mater, druhak je to pivo, které se skvěle pije. A pijí ho rádi jak milovníci ležáků, tak svrchně kvašených piv."

"Pivo je pro mě iontový nápoj plný vitaminů a enzymů - tedy lék. S žádným lékem se to ovšem nemá přehánět!" směje se Jaroslav Švarc a Jiří Omelka s nadšením uvádí: "Znamená pro mě nekonečnou možnost experimentů, navíc se kolem řemeslného piva pohybuje spousta stejně nadšených lidí, takže i příležitost pobavit se o pivu. U piva, samozřejmě."

Foto: Jan Procházka

BEERSDAY 2019

Pivovar Chomout chystá už tradičně skvělou oslavu narozenin. Ta se koná už 31. srpna v Letním kině Olomouc a kromě výtečného piva se návštěvníci mohou těšit na jídlo, živou hudbu i spoustu zábavy. V 17:00 vystoupí Pražský výběr revival a pak může pokračovat party až do rána.

Jako každý rok i tato oslava má svůj narozeninový speciál. "Amber Ale byl s námi od otevření pivovaru, proto se k němu vracíme i u příležitosti oslavy 5. výročí otevření," uvádějí majitelé. Pro jeho výrobu použili v Chomoutu exkluzivně slad z anglické odrůdy ječmene Maris Otter, anglický chmel Challenger a americký chmel Cascade. Jantarová barva, vůně bergamotu, osvěžující, lehké tělo a hořký dozvuk podbízející k dalšímu napití... To si nemůžete nechat ujít! Narozeninové pivo v limitovaném množství bude také v nabídce vybraných hospod, a to nejen v Olomouci. Jejich seznam najdete zde.

Tak na zdraví a krásné narozeniny! A ještě spoustu dalších pětiletek! ;)

Autor článkuZuzana Doleželovádolezelova@olomouc.cz

Zuzana Doleželová