Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 16.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Pivo z hor, řemeslo a jedinečná poloha pivovaru Holba magnetizují návštěvníky

Zprávy z regionu

29.1.2019

Autor: red

Návštěvnost pivovaru Holba loni poprvé překročila 23 tisíc. Zájem navštívit pivovar roste, ročně přibývá zhruba tisícovka lidí. Souvisí to s jedinečnou polohou pivovaru v horách a chutí vychutnat si Jeseníky se vším, co k nim patří. Piva Holba, ať je to Šerák, Keprník nebo Horská 10, jsou spojená s lokálním příběhem a silnou vazbou na Jeseníky. Reprezentuje je osobitá chuť, výborná pitelnost a říz spolu s tradiční recepturou výroby českého piva.

Foto: Archiv pivovaru

Holba je v regionu významnou atraktivitou a nahlédnout sládkovi pod pokličku je lákadlem nejen pro samotné konzumenty a milovníky piva. "U nás je možná skutečná návštěva provozů, potkat se s odborníky, dovědět se nejen o pivu, ale taky o jeho konzumaci," říká sládek pivovaru Holba Luděk Reichl. Jde o zkušeného degustátora, takže ochutnávat pivo pod jeho vedením je zážitkem. "Degustujeme většinu našich piv, hodnotíme a srovnáváme… Užívají si to nejen pivaři. Povídáme si také o tom, jak dobré pivo poznat, to lidi hodně zajímá, stejně tak jako plodiny, bez nich by pivo nebylo," popisuje Luděk Reichl. Je jedním z mála sládků u nás, kteří vaří pivo z vlastní vody.
Prameny s podzemní horskou vodou má Holba přímo v areálu pivovaru, a to je dnes rarita. Pro vaření piva má ty nejlepší parametry a je tak čistá, že ji není třeba nijak upravovat. Zájem je také o její degustaci, která odkrývá rozdíly mezi podzemní a povrchovou vodou. "Návštěvníci si často odvážejí nejen naše pivo, ale také naši vodu," říká s úsměvem sládek.

Pivovar Holba má také vlastní muzeum věnované historii pivovarnictví, stylovou restauraci a pension. Nacházejí se v jednom objektu, který je součástí relaxační zóny pivovarského areálu. Holba je významným výrobcem v Jeseníkách, který se bezprostředně podílí na zvýšení atraktivity tohoto regionu a jeho návštěvnosti. Pivo hraje klíčovou úlohu také v rozvoji gastronomie a gastro turistiky a umocňuje jedinečné zážitky z kraje Ryzího piva z hor.