Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 9.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Pevnost poznání chystá třídenní Veletrh zdraví i zcela novou expozici. Vydejte se na Cestu lidským tělem!

Zprávy z regionu

14.6.2021

Autor: red

Pevnost poznání odhalí v pátek 25. června v 15 hodin novou expozici nazvanou Cesta lidským tělem. Při této příležitosti se v Centru popularizace Přírodovědecké fakulty UP bude konat také třídenní Veletrh zdraví, který dětské i dospělé návštěvníky seznámí s novinkami v medicíně a názorně jim ukáže, jak se starat o vlastní tělo i duši.

Foto: Pevnost poznání

Akce se uskuteční od pátku 25. do neděle 27. června ve všech expozicích science centra a v areálu Korunní pevnůstky. Na místě se objeví interaktivní stánky, ve kterých si lidé budou moci nechat vyšetřit pigmentová znaménka, změřit tuky a cukry v těle, zeptat se odborníků na otázky týkající se reprodukce, alergie, správného mytí rukou, dárcovství krve nebo toho, jak stárne naše tělo. Zájemci si budou moci vyzkoušet také resuscitaci a umělé dýchání u miminka. Chybět nebudou nejrůznější sportovní aktivity nebo fotokoutek Zubní víly pro nejmenší děti. 

"Zdraví je v současnosti jedním z hlavních společenských témat, a to nejen kvůli pandemii covidu-19. Stále více z nás klade důraz na zdravý životní styl a sleduje progresivní poznatky lékařské vědy. Informovanost a komunikace je v oblasti zdraví naprosto zásadní; napomáhá prevenci a zároveň zabraňuje hysterii," říká Matěj Dostálek, ředitel Pevnosti poznání.

Veletrh zdraví bude zdarma v rámci běžného vstupného do muzea. Podrobný program se dočtete tady →

Odborníci poradí, jak si udržet zdravý chrup po celý život

Novinkou v Pevnosti bude trvalá prezentace zubního lékařství, včetně zubařského křesla a modelů zubů. V rámci veletrhu se návštěvníci také dozví řadu zajímavostí a důležitých informací, které se týkají zdravého chrupu a správné dentální hygieny. "Cílem koordinovaného týmu stomatologů Olomoucka je dlouhodobá edukace veřejnosti základními poznatky z péče o orální zdraví. Pokud si každý z nás osvojí odpovědi na pět základních principů péče o chrup a bude se jimi celoživotně řídit, má velkou šanci udržet si zdravý chrup po celý život," uvádí Ladislav Korotvička, ředitel Arak, o. p. s., jehož tým si připravil řadu zábavných a poučných aktivit.

Pevnost otevře novou expozici Cesta lidským tělem

V rámci Veletrhu zdraví bude slavnostně odhalena nová expozice. Technici pevnostních dílen rozšířili původní exponát mozku a upravili cévu. Její vnitřní plocha bude magnetická a umožní snadné přichycení i manipulaci s erytrocyty, krevními destičkami i jednotlivými druhy bílých krvinek. "Na řezu cévní stěny budou graficky znázorněny jednotlivé vrstvy včetně aterosklerotického plátu a tzv. pěnových buněk, které se na jeho vzniku podílejí. Sám návštěvník si může aterom překrýt krevními destičkami, a simulovat si tak riziko vzniku krevní sraženiny. Ta může mít při ucpání mozkových nebo srdečních cév pro člověka fatální následky," sdělila autorka návrhu exponátu Ivana Fellnerová z Přírodovědecké fakulty UP. Atraktivní program vznikl ve spolupráci s významnými partnery z oblasti lékařství, medicínského výzkumu a farmacie.