Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 5.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Petr Suchomel: Ve spolupráci vědy a soukromých subjektů vidím velkou budoucnost

Rozhovory

22.4.2022

Autor: red

Projekt Šantovka Star(t)s, který nabízí v obchodním centru začínajícím start-upům zdarma prostory pro prezentaci, podporuje tento měsíc talentované vědce a vědecká pracoviště Univerzity Palackého. Cílem je pomoci zviditelnit jejich výzkumnou činnost a uvést jejich inovace do praxe. Olomoucká univerzita zde představuje činnost svého Vědeckotechnického parku (VTP), který je mostem mezi vědeckým bádáním a soukromým sektorem. Jaká je činnost Vědeckotechnického parku? A jaký program chystají vědci pro návštěvníky centra na tento víkend? To a mnohem více se dočtete v rozhovoru s Petrem Suchomelem, vedoucím Oddělení transferu technologií VTP.

Petr Suchomel

Jak byste veřejnosti popsal činnost Vědeckotechnického parku?
Vědeckotechnický park UP je kontaktním místem pro firmy, které mají zájem a chuť spolupracovat na svých inovacích s Univerzitou Palackého v Olomouci. Jsme centrem pro inovace a technologický a znalostní transfer na Univerzitě Palackého. Spojujeme firmy s univerzitou, zpřístupňujeme nové technologie a v neposlední řadě tvoříme ideální místo pro start podnikání. Náš tým má v současné době 13 členů zabývajících se transferem technologií, 3D tiskem, podporou podnikání a pronájmem prostor, apod.

Jakých úspěchů Vaše pracoviště dosáhlo?
Uzavřeli jsme několik licencí na technologie, které vznikly na půdě UP, nebo tyto technologie sami využíváme pro služby, které nabízíme široké veřejnosti. Jedná se např. o webovou aplikaci Pokusnice, která slouží učitelům chemie, nebo dvě technologie, které jste mohli vidět během předchozích dní v rámci prezentace Šantovka Star(t)s. Systém pro diagnostiku sportovců a odhalování talentů Testbal, nebo logopedickou pomůcku Tetrecom, kterou vyvíjíme na Pedagogické fakultě. Mimo tyto služby také nabízíme širokou škálu měření, ať už pro regionální firmy, tak třeba i pro farmaceutické giganty. Náš záběr je tedy opravdu široký a průnik společných témat u nás najde opravdu téměř každý.

Co mohou návštěvníci obchodního centra o víkendu v jednotce Šantovka Star(t)s vidět?
Především moderní 3D tisk a příklady transferu technologií, který na univerzitě Palackého provádíme. Během víkendu se v Šantovce personálně představí kancelář transferu technologií, která má na starosti právě spolupráci s komerčním sektorem.

Prezentace VTP v Šantovka Star(t)s

Jak obecně hodnotíte spolupráci se soukromým sektorem?
Spolupráce univerzit se soukromým sektorem je poměrně obtížná disciplína, protože se jedná o dost odlišné světy. Každý z těchto partnerů má odlišná očekávání ať už se bavíme o čase, penězích, nebo výsledcích. Právě proto je tu Vědeckotechnický park UP, který tvoří most mezi univerzitou a soukromým sektorem a zajišťuje podmínky pro úspěšnou spolupráci.

Jaké má dle Vás věda uplatnění v podnikatelské sféře?
Věda je a přirozeně i musí být hnacím motorem v oblasti inovací. Pokud nechceme být pouze tzv. montovnou, musíme dbát důraz na spolupráci vědy a průmyslu a snažit se přenášet naše poznatky k reálnému použití. Osobně ve spolupráci vědy a soukromých subjektů vidím velkou budoucnost a očekávám velký nárůst této spolupráce.