Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 7.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Pětidenní Garden Food Festival v Olomouci přiveze finalisty televizní soutěže MasterChef Česko i sushi mistra

Zprávy z regionu

31.7.2020

roc jap

Pět dní budou ochutnávat skvělá jídla a pítí návštěvníci Garden Food Festivalu ( GFF) v Olomouci. Gastronomický svátek se tam uskuteční od středy 5. do neděle 9. srpna na několika místech ve městě. Místo vstupného si lidé koupí čip, který si nabijí na libovolnou částku. V programu se objeví finalisté televizní soutěže MasterChef Česko Roman Staša a Pavlína Lubojatzky i sushi mistr Lukáš Neckář.

Garden Food Festival přinese nejen klasický street food od vystavovatelů z celé republiky, ale představí také regionální restaurace a výrobce. „Šestý ročník festivalu v Olomouci bude z důvodu celorepublikových opatření rozhodně menší než v předchozích letech a na více místech, abychom zabránili shromažďování velkého množství lidí. Tato koronavirová doba je pro nás těžká, ale chceme podpořit kvalitní gastronomii,“ řekla Lucie Matulová, ředitelka pořádající agentury P-TEAM, která nově GFF organizuje.

Milovníci dobrého jídla se mohou těšit na degustační menu, kuchařské a barmanské show, ochutnávky vína i piva, workshopy s kuchaři, hudební představení i program pro děti, které jistě potěší chemická show Pevnosti poznání Univerzity Palackého.

Zajímavá bude nabídka sushi mistra Lukáše Neckáře, který tento pokrm připraví během několika vteřin. Působí v největší škole vaření v České republice, která se zaměřuje na asijskou kuchyni. Na vysoké úrovni provádí kuchařskou show před zraky diváků, školí i profesionály. „Do sushi jsem se zamiloval v roce 2002 a od té doby mě to neopustilo. Naopak, stále se snažím vzdělávat, zlepšovat, vymýšlet a předávat své zkušenosti dál,“ řekl Lukáš Neckář, který se představí o víkendu.

Foto: archiv GFF

Festival se bude konat na několika místech (tzv. poitech) v Olomouci. Ve středu a ve čtvrtek budou ochutnávky v místních restauracích a podnicích a v pátek se na Horním náměstí objeví několik stánků, které nabídnou nejrůznější dobroty a zpříjemní lidem hudební představení. Organizátoři spojili síly s kulturní akcí Pohoda U Trojice. „Nová podoba Garden Food festivalu je určitě zajímavým oživením a posunem, kdy se při této akci využije i potenciál centra města a zajímavých zákoutí, které mohou návštěvníci během festivalu objevit,“ řekla Karin Vykydalová, vedoucí odboru cestovního ruchu, kultury a sportu Magistrátu města Olomouce.

Festival se nově objeví také u obchodní galerie Šantovka, kde doplní gastro nabídku letního Fun parku. Chybět nebude kino a kuchařské show. Hlavní program GFF se uskuteční o víkendu v rozkvetlém Rozáriu Výstaviště Flora Olomouc, kde bude na třicet stánků. Mezi nimi i zajímavá prezentace jídel pod značkou Czech Specials, který je partnerským projektem agentury CzechTourism, Asociace kuchařů a cukrářů ČR a Asociace hotelů a restaurací.

Zatímco v minulých letech se platil vstup za každou osobu a den festivalu, nyní si stačí zakoupit jediný čip za 90 korun a na něj se po nabití libovolné částky může stravovat jakýkoliv počet návštěvníků. Čipy budou k dostání od středy 5.8. na všech festivalových pointech.

Garden Food Festival je již šestým rokem nejchutnějším festivalem dobrého jídla a pití v České republice. Projekt si klade za cíl dlouhodobě ukazovat široké veřejnosti, že v daném regionu je řada kvalitních restaurací a kuchařů, kteří dělají svoji práci s radostí a dobře. Organizátoři podporují místní výrobce a farmáře, regionální potraviny a značky, cestovní ruch a popularizují gastroturistiku.

Festivalové dny 7. – 9.8.

pátek

sobota

neděle

Horní náměstí

14 - 22

14 - 22

 

Rozárium

 

10 - 18

10 - 18

Šantovka, areál  Fun parku

14 - 22

10 - 18

10 - 18

Ve středu a ve čtvrtek budou pouze ochutnávky v místních restauracích a podnicích. 

Pořadatelé myslí na bezpečnost a zajistí:

  • dostatečné rozestupy bez front u stánků
  • dezinfekce k dispozici na několika místech
  • velkorysé jídelní zóny s dostatečnou vzdáleností
  • bezkontaktní placení pomocí čipů
  • kontrola zón a regulace množství návštěvníků pomocí „sektorů“
  • čisté toalety a místa s přebalovacími pulty díky zapojení lokálních podniků
  • ekologicky odbouratelné nádobí a pravidelný úklid odpadků
  • odpočinkové zóny se soukromím