Reklama

Pátek 7. června 2024, svátek má Iveta, Slavoj, venku je 16 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Pekelně dobrá káva a hříšně lahodný zákusek? Zkuste Café Saint Angelo

Tipy a názory

9.7.2013

Autor: Martina Burýšková

Andělsky dobré i andělsky příjemné. Tak lze zhodnotit posezení v jedné z olomouckých kaváren, která se za těch několik málo let své existence v centru na Denisově ulici vryla do pozornosti snad každého milovníka kávy, mlsouna, ale i těch, kteří po ránu hledí, kam si zajít na dobrou snídani a při té příležitosti přečíst denní tisk, podebatovat s přáteli, nebo jednoduše popadnout svou nezbytnou ranní kávu a zase běžet vstříc povinnostem.

Café Saint Angelo má jednu velkou výhodu a tou je Denisova ulice. Každý den stojí v cestě stovkách a snad i tisícovkám milovníkům kávy, kteří, chtě, nechtě, jednoho dne podlehnou a andělskou kávu si prostě zajdou ochutnat. Na první pohled sympatická kavárna tu stojí už nějaký ten pátek a jak je vidět, našla si za tu dobu bohatou řadu sympatizantů. Aby ne, vyzkoušet některou z jejích sladkých pochoutek domácího původu rozhodně stojí za to. V kombinaci s kávou – dokonalost.

Pokud patříte mezi ranní kofeinové závisláky, udělají vám u Saint Angela radost hned z rána. Otevřeno mají od 7 hodin připraveni kromě kávy obstarat vám i sytou snídani. Vyzkoušet můžete velké mléčné espresso za 43 korun do čtvrtlitrového hrníčku a je-li potřeba, není problém dostat jej takzvaně na cestu do kelímku. Pokud vám postačí start méně ostrý, čeká tu na vás cappuccino s mlékem a skořicí za 45 dolité našlehaným mlékem, obzvláště sametové a příjemně vonící. Takové ranní pohlazení. Že máte chuť na něco k snědku? Co říkáte na domácí sladké i slané koláče, toasty s nutellou a banánem nebo radši pěkně na slano toast s volským okem, šunkou a sýrem za 80 korun? Popravdě, mně se tu sbíhají sliny... Pro ty, kdo dávají přednost lehčím startům, mají i ovesnou kaši s ovocem nebo domácí müsli s medem a mlékem za 45 korun.

A protože dnes to venku vypadá na vydatnou dávku sluníčka a nefalšované letní teploty, doporučuji vynechat klasickou polední kávu a raději vyzkoušet něco příjemně osvěžujícího. Rozhodně se ale nemusíte ošidit o odpolední přísun kofeinu. Co třeba frappé se zmrzlinou za 51 korun, nebo ledové espresso s mlékem za 41? Pro ty, kdo se v teplém dni bez kávy obejdou a chtějí třeba vyzkoušet něco zajímavého a hlavně lahodného, mám svěží letní tip – mléčné zmrzlinové koktejly vanilkový či čokoládový, se šlehačkou za 59, bez šlehačky za 49 korun.

Pokud jste Angelo ještě nevyzkoušeli a jste na vážkách, pak se nechte inspirovat. Angelo není právě tradičním prostorem, které kavárny běžně nabízí. Rozhodně si sem ale nezajdete ve větší společnosti. Ne že by vás tu rádi neviděli, jednoduše ale nemají dost místa. Kavárna je totiž podstatně delší než širší, vlastně to je doslova nudle. Na úvod vaši pozornost možná přiláká posezení hned ve výloze, zútulněné polštáři, stylové, takřka po vzoru Paříže, ráje všech kavárenských nadšenců. Hned za ním mají barový pult, kolem kterého musíte projít do zadní části kavárny – a právě v tom spočívá jedna z největších nástrah. Součástí baru je totiž i vitrína plná sladkých domácích dortů, koláčů a zákusků. Odolat lze jen s těží. Když však obstojíte, můžete pokročit do další části – největší, nejtmavší a zároveň nejútulnější. V krémových a příjemně meruňkových barvách, esteticky rušivé okno kryje splývavý závěs a hlavně je tu dostatek prostoru a příjemné posezení malých křesílek, jako vystřižených z minulých časů, kdy se jazz, swing a kavárny těšily největší slávě. A právě zmíněné hudební žánry dokreslují příjemnou atmosféru vašemu posezení. V zadní části pak najdete ještě poslední dva stolky. Ta je sice nejsvětlejší díky prosklenému stropu, ale v létě také nejparnější, takže ještě rádi usednete v sešeřelé předchozí místnosti. Prostoru tu věru není mnoho.

Naštěstí pohodlí hostů tu je zjevně na prvním místě, takže se nemusíte bát, že byste se tísnili na nahečmaných židličkách. Malé prostory jsou ke škodě spíše pro samotnou kavárnu. Co je ale na škodu maximálně, tak to je absence letní zahrádky. Bohužel umístění kavárny ji vůbec neumožňuje. Smůla, ale i tak má Café Saint Angelo mé sympatie. Obzvláště pro ty dobroty, co tu servírují. A samozřejmostí jsou také ostřejší pochoutky pro ty, kterým káva příliš nevoní. Žízeň můžete uhasit také točenou Plzní za 39 korun, nebo si nechat načepovat Claushaler za 31 korun. Myslím, že z rukou usměvavé a příjemně nenucené obsluhy vám bude chutnat všechno, co si poručíte.
Otevřeno tu pro vás mají každý den, ve všední dny přitom lákají už od 7 hodiny až do večera – 22 hodin, v sobotu od 8:30 do 19:00 a v neděli vás nechají si v klidu přispat – otevírají od 10 do 19 hodin. Nezbývá než popřát příjemné posezení nad voňavou kávou a k tomu třeba neodolatelným domácím koláčem.

Martina Burýšková

Reklama

Ubytování - Penzion U Sklenářů

Katalog firem » Cestovní ruch » Hotely, ubytování » Penziony

Rodinný Penzion U Sklenářů Bystrovany vítá všechny, kteří studují nebo pracují v Olomouci a okolí, svatební hosty, i celé rodiny, které přijely za odpočinkem. Útulné ubytování v apartm...