Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 3.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Pečujete o osobu blízkou s mentálním postižením? Organizace SPOLU Olomouc nově poskytuje odlehčovací službu

Zprávy z regionu

23.1.2021

Autor: red

Osobám pečujícím o lidi s mentálním postižením poskytne Odlehčovací služba čas na vyřízení záležitostí na úřadě, návštěvu lékaře, na odpočinek nebo setkání s přáteli. Odlehčovací službu pro lidi s mentálním postižením z Olomouce a z okolních obcí začala od ledna 2021 poskytovat organizace SPOLU Olomouc.

Ilustrační foto

Foto: archiv SPOLU Olomouc

Pokud někdo v domácnosti dlouhodobě pečuje o blízkého člověka s mentálním postižením, přicházejí občas situace, kdy se mu nemůže dostatečně věnovat. Například když si musí vyřídit potřebné záležitosti na úřadě, u lékaře, nebo potřebuje čas pro vlastní odpočinek, regeneraci sil, realizaci svých zájmových aktivit nebo setkávání s dalšími lidmi. V ideálním případě se na péči podílí více členů domácnosti či širší rodina. Mnohdy však tato péče závisí pouze na jednom či dvou nejbližších, jimiž jsou nejčastěji rodiče. Lehce pak může dojít k jejich fyzickému i psychickému vyčerpání, nebo sociální izolaci.

Pro lidi s mentálním postižením z Olomouce a okolních obcí je tu řešení - Odlehčovací služba. Odlehčení může podpořit udržení zdravého života rodiny lidí s mentálním postižením, nebo být účinným způsobem řešení nastalých krizových situací v životě pečujících. "Odlehčovací služba SPOLU Olomouc je určena pro lidi s mentálním postižením od 7 do 64 let, o které pečují jejich blízcí. Asistenti služby přichází individuálně za uživatelem služby do jeho domácího prostředí a tráví s ním čas tak, jako by byla přítomna jeho osoba blízká. Napomáhají se vším, s čím uživatel potřebuje pomoci – při jídle, pití či oblékání, při pohybu doma nebo ve venkovním prostředí apod. Uživatelé také mohou docházet ve stanovených termínech do SPOLU Olomouc, kde jsou připraveny prostory pro skupinovou práci i relaxaci," uvedla vedoucí služby Vendula Solovská.

V případě zájmu kontaktujte Bc. Vendulu Solovskou na tel. č. 731 186 742 nebo prostřednictvím e-mailu odls@spoluolomouc.cz

SPOLU Olomouc již 25 let přispívá ke zkvalitňování života lidí s mentálním postižením v Olomouci. Poskytuje také sociální služby osobní asistence, sociálně aktivizační služba a sociální rehabilitace a organizuje volnočasové a vzdělávací aktivity. Více informací najdete na webových stránkách www.spoluolomouc.cz