Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 6.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

MUDr. Pavlína Šťastná: Obnovuji mladistvé kontury a harmonii v obličeji. Od přirozenosti v estetické medicíně neustoupím

Tipy a názory

11.11.2019

Zuzana Doleželová

Představy o tom, co je krásné a atraktivní, jsou ryze individuální. Nicméně všichni bez rozdílu věku či pohlaví se chceme cítit dobře, ale také tak vypadat pro sebe samé i pro naše okolí. V době, kdy je kladen důraz nejen na znalosti a dovednosti, ale rovněž na to, jak vypadáme, se estetická medicína setkává s velkou popularitou. MUDr. Pavlína Šťastná z NEO BEAUTY CLINIC patří mezi ty, kteří ve své práci preferují celostní přístup ke klientům a k jejich touhám či potřebám. Vnímání krásy podle této sympatické lékařky vychází především ze symetrie, vyváženosti a harmonie kontur. Přirozenost je pro ni kritériem, díky němuž pak výsledky její práce lahodí nejednomu oku...

NEO BEAUTY CLINIC se vyznačuje nejen celostním přístupem, ale také přátelskou atmosférou.

Foto: Jan Procházka

Paní doktorko, žijeme ve společnosti, kde se velmi často lidé hodnotí nejen podle vědomostí, znalostí či získaných zkušeností, ale také podle toho, jak vypadají. Jak tento fakt vnímáte v kontextu vaší práce?
Vzhled a vnější krása hrají v dnešní době stále významnější roli. Je to něco, čím okamžitě působíme na druhé – a to jak v pozitivním, tak v negativním smyslu. Krásná pleť a mladistvé kontury obličeje rozzáří osobnost, vypovídají o tom, kým jsme, jak se cítíme a jaký životní styl žijeme. Postupem času se ale v obličeji a všech jeho vrstvách objevují známky stárnutí - nežádoucí vrásky v povadlé pleti, nelichotivé stíny, pokleslé kontury, tváře ztrácející svůj objem... To může zapříčinit, že na okolí působíme unaveně nebo smutně, aniž se tak opravdu cítíme.

V ordinaci estetické medicíny NEO BEAUTY CLINIC se setkávám s klienty všech věkových kategorií s různě pokročilým procesem stárnutí. Ale všichni mají jedno společné – touží se líbit, působit svěže a mladistvě.

Co pro tyto klienty můžete konkrétně udělat?
Mým úkolem není hodnotit jejich krásu, měřit ji či opravovat podle stanovených pravidel a norem, ale využít ty nejvhodnější metody k obnovení mladistvých kontur a harmonie v jejich tváři. Využívám k tomu aplikace botulotoxinu, výplní na bázi kyseliny hyaluronové, niťového liftingu a stimulaci pleti k obnovení její pružnosti a pevnosti.

Na NEO BEAUTY CLINIC jistě přichází řada klientů, které trápí určitý problém, určitá partie v jejich obličeji a přejí si - jednoduše řečeno - vypadat lépe. Jak s takovým člověkem pracujete?
I když klient přichází s přáním vylepšit jen jedinou oblast obličeje, snažím se při konzultaci, která je pro obě strany velmi důležitá, vysvětlit, že pro dosažení požadovaného vzhledu je přínosné ošetřit více oblastí. Jen tímto celostním přístupem lze dosáhnout těch nejlepších výsledků a harmonie. V obličeji totiž všechno souvisí se vším. Vždy říkám, že neexistuje špatná oblast, že například nos není moc velký, ale zbytek partií je vhodné k němu upravit. Mým cílem ale není měnit lidem tvář, dávat jí podobu, kterou nikdy neměla, ale zdokonalit verzi jich samých. A protože každý klient je jedinečný, je jedinečný a individuální každý navrhovaný mix ošetření.

MUDr. Pavlína Šťastná z NEO BEAUTY CLINIC každému klientovi přibližuje proces stárnutí a vysvětluje, co se s přibývajícími roky v tváři mění a proč obličej působí unaveně a sklesle...

Foto: Jan Procházka

To znamená, že klienty vnímáte nejen individuálně, ale k jejich obtížím a přáním přistupujete především komplexně, holisticky...
Ano, považuji to za naprosto klíčové. Obecně v estetické medicíně vnímám velký progres v celostním přístupu a jsem za to velmi ráda. Hodně času proto s klienty trávím konzultací, kdy jim pomocí programu v iPadu vysvětluji proces stárnutí. S tím, jak stárnou všechny vrstvy obličeje, je třeba věnovat pozornost každé této vrstvě. S přibývajícími roky obličej ztrácí oporu v kostech, svalech, pracuje gravitace, mimika, přibývá kůže... Když přijde žena například s tím, že by si přála větší rty, není to jen o tom, že zvětšíme rty. V okamžiku, kdy budou totiž rty plnější, zbytek obličeje k nim nemusí vypadat přirozeně, harmonicky. Obličej je navíc obrovským komunikačním nástrojem, i když zrovna nemluvíme, a je vědecky dokázáno, že naše pohledy tváří v tvář směřují do centra obličeje, tudíž je nesmírně důležité při jakémkoliv zákroku najít již zmiňovanou harmonii.

Vždy tedy během konzultací vysvětlíte, co se s narůstajícím věkem s obličejem děje, co daný zákrok znamená v kontextu jejich tváře. Jak to vypadá v praxi?
To, co nás dělá nehezkými a unavenými, jsou kontury v obličeji. Vždy zdůrazňuji, že to není o vráskách, ty k našemu životnímu příběhu zkrátka patří. S přibývajícími roky se však výrazně mění právě kontury, v obličeji vznikají stíny a disharmonie světla a stínu způsobuje to, že si připadáme neatraktivní a unavení. K demonstraci této skutečnosti mi skvěle slouží právě obrázky v iPadu. Základem, z něhož vycházím, je takzvaný mladistvý trojúhelník krásy, který se s věkem převrací - zkracuje se brada, boky tváří přepadávají a z krásného, plného středu obličeje, véčka, se nám stává box face. 

Co přesně se tedy s obličejem během stárnutí stává?
Je důležité si uvědomit, že proces stárnutí probíhá v každé vrstvě obličeje. Pochopitelně se mění kůže, ztrácí hydrataci, zhoršuje se její elasticita. Nesmíme zapomenout ani na tuk v podkoží. Většina lidí se mylně domnívá, že tuk vypadá jako krupičná kaše rozlitá v ploše, ale pravdou je, že je lokalizovaný do tukových polštářků a s narůstajícím věkem tyto polštářky ztrácejí na objemu a klesají dolů. A mění se i kosti - zvětšují se očnice, u nosu ubývá kosti, tudíž vznikají nehezké prohlubně, zkracuje se brada... Všechny tyto faktory vedou ke změně kontur, jež se potom na NEO BEAUTY CLINIC snažíme harmonizovat. 


Dobrá výplň není nikdy levná a levná výplň není nikdy dobrá.

Jak konkrétně lze klientům pomoci k tomu, aby se cítili krásní a sebevědomí?
Řešíme to například aplikací botulotoxinu, jenž výrazně ovlivňuje mimické vrásky v horní třetině obličeje. Na přechodnou dobu zrelaxuje svaly, ale dokáže také zvednout pozici obočí nebo třeba zeštíhlit žvýkací svaly. Výplně kyselinou hyaluronovou zase navracejí ztracený objem tam, kde je to třeba, vyplní linky a vrásky a zvyšují hydrataci pleti. Niťový lifting zvedá určité oblasti do patřičných míst - ústní koutky, obočí, tváře, vytaženou kůži na krku... Na každý obličej je nezbytné pohlížet individuálně a použít správný mix ošetření ušitý na míru, a to vše s myšlenkou, že cílem je zachovat přirozenost. Každému klientovi vypracovávám osobní plán, kde jsou zakresleny jednotlivé navrhované zákroky včetně cenové kalkulace a postupu.

Vnímání krásy obličeje vychází ze symetrie, vyváženosti a harmonie. S atraktivitou bývá spojován takzvaný trojúhelník krásy, který se s věkem převrací. Obličej ztrácí oporu v kostech, svalech, pracuje gravitace, mimika, přibývá kůže...

Foto: Jan Procházka

Hovoříte o přirozenosti v estetické medicíně a podle obrázků, které ukazujete vašim klientům na NEO BEAUTY CLINIC, naprosto rozumím tomu, co tím myslíte a proč. Stává se vám však i přes vaši veškerou snahu poukázat na správnost takového přístupu, že mají klienti poněkud zkreslené představy a jiná očekávání?
Ano, stává. Stává se, že přijde žena s tím, že by chtěla ještě větší rty. A já ji bez obav odmítnu s tím, že kačery my neděláme. (smích) Ale vážně - je třeba si uvědomit, že klienti jsou mou chodící reklamou, takže pokud požadovaný zákrok považuji za nefyziologický a za narušující harmonii jejich obličeje, řeknu ne. To koresponduje s mou snahou o přirozenost v estetické medicíně. Velmi často se setkávám i s nereálným očekáváním. Bohužel, opravdu nedokážeme udělat ženu o třicet let mladší lusknutím prstu.

V souvislosti s naší narůstající touhou po dokonalosti vzniká stále více a více míst, kde nabízejí nejrůznější zákroky i neodborníci. Mám na mysli například kosmetická studia...
I když se jedná o obor na hranici mezi medicínou a uměním, pořád je to medicína, tudíž člověk, který zákrok provádí, by měl být lékař. Estetická medicína vyžaduje neustálé vzdělávání, neustálé studium anatomie. A ano, nese s sebou i spoustu rizik, pokud se zákrok provede neodborně. Ač se neustále šíří osvěta, sdílejí se fotky nepovedených zákroků, kdy v konečném důsledku může dojít i k oslepnutí či k odpadnutí kusu kůže nebo rtu, stále ještě se najdou klienti, kteří obvolávají jednotlivá centra s otázkou: za kolik máte jeden mililitr? To je opravdu hodně crazy dotaz. Je to, jako bychom se bavili o autech - máme trabanty, oktávky nebo mercedesy... S kyselinou hyaluronovou je to naprosto stejné, tedy rozdíly jsou obrovské. Vždycky říkám, že dobrá výplň není nikdy levná a levná výplň není nikdy dobrá. Jde o náš obličej, o naše zdraví, a vlastně i o naše peníze, které do sebe investujeme. Když chceme podstoupit takový zákrok, měli bychom se svěřit do rukou skutečných odborníků, kteří vědí, co dělají, a kteří používají ty nejkvalitnější materiály.

Foto: Jan Procházka

MUDr. Pavlína Šťastná z NEO BEAUTY CLINIC pracuje pouze s těmi nejkvalitnějšími materiály. "Jde o náš obličej, o naše zdraví," vždy zdůrazňuje. Každému klientovi je navržen mix ošetření přesně na míru...

Foto: Jan Procházka

S jakými značkami tedy v NEO BEAUTY CLINIC pracujete?
Jedná se o opravdové špičky na trhu - Teosyal a Juvéderm. S těmito kvalitními značkami pracují například i v Hollywoodu. Vím, jak fungují, jak se zachovají, vím, že klientům dáme skutečně to nejlepší.

Na vás je vidět, jak vás práce baví. Je to právě to již zmiňované pomezí mezi medicínou a uměním, co vás naplňuje?
Ano, určitě. Svou práci opravdu miluji... Za těch dvanáct let, kdy se věnuji estetické medicíně, se náš obor nesmírně vyvinul, a to zejména právě v celostním přístupu. Neustále hledám novou a novou inspiraci, neustále se vzdělávám a velmi se soustředím na konzultace s klienty a na šíření osvěty. Právě ta je v našem povolání nesmírně důležitá. A ano, opravdu jde o obor, kde velkou roli hraje estetika, cit pro kompozici, schopnost vidět světlo a stíny... To je na tom to krásné. A také možnost činit lidi spokojenějšími.

Co byste vzkázala těm, kteří se trápí kvůli některé oblasti v obličeji a zároveň se bojí nebo ostýchají přijít?
Aby se nebáli nás oslovit a že je v NEO BEAUTY CLINIC rádi uvidíme. Vždy říkám, že každý problém se dá řešit a že nic není tak hrozné, jak se může zdát. Společně si popovídáme, najdeme možná řešení přímo jim na míru, a oni sami se pak rozhodnou, zda do toho jít, nebo ne. Všechno je otázkou volby. A že tahle práce patří do rukou lékařům...

NEO BEAUTY CLINIC sídlí na Čajkovského 1348/18a na Nové Ulici. Telefon: 774 917 616; e-mail: info@neobeautyclinic.cz. Veškeré informace naleznete na webu, na Facebooku nebo na Instagramu.