Reklama

Pondělí 14. června 2021, svátek má Roland, venku je 10.7 °C

Pandy na Kopečku. Zoo má nové hvězdy

Zprávy z regionu

26.5.2021

roc jap

Olomoucká zoo rozšiřuje kolekci svých zvířat o velice atraktivní živočichy. V místech, kde se návštěvníci mohli dříve setkat s nosály, v blízkosti pavilonu žiraf, budou moci v nejbližších dnech spatřit pandy. Nejedná se však o pandu velkou, nýbrž o pandu červenou.

„Věříme, že jsme pro návštěvníky připravili nečekané překvapení a velkou novinku. Pandy jsme tak návštěvníkům nadělili k šedesátému pátému výročí Zoo Olomouc, které připadá na měsíc červen tohoto roku,“ uvádí ředitel Radomír Habáň. "Oba samci, kteří k nám přijeli 18. května z Francie, konkrétně z místa Parc Zoologique et Château de la Bourbansais, kde se 9. června 2020 narodili, jsou v pořádku," ubezpečil Habáň.

Foto: Zoo Olomouc

Panda červená je vedena jako ohrožený druh. Počet zvířat ve volné přírodě se odhaduje na 10 000 jedinců a stavy stále klesají. Nejvíce je ohrožena ztrátou přirozeného prostředí – odlesňováním a nelegálním lovem.

Panda červená se vyskytuje v nadmořských výškách od dvou tisíc metrů, najdeme je ale i ve výšce více než dvojnásobné. Vzhledem připomíná spíše mývala než medvěda. Má dlouhou, hustou srst, která je krásně rudohnědě až kaštanově zbarvená. Spodní část těla a končetin má černé, k nimž kontrastují bílé okraje uší, čenich a skvrny nad ušima. Hnědé skvrny pod očima se nazývají „slzy“. Typickým znakem je silný a huňatý, červenavě kroužkovaný ocas. Tlustá kožešina na nohách poskytuje ochranu proti chladu. Vyvinul se u ní „šestý prst“, palec navíc, který je tvořen výrůstkem zápěstní kosti a umožňuje lepší uchopování větví a větší stisk. Svou potravu má svým způsobem všude kolem sebe, a to z toho důvodu, že se živí zejména listím bambusu podobně jako její známější jmenovec. Pochutná si však i na zelenině, ovoci a trávě. Nepohrdne i vejci nalezenými v ptačích hnízdech. Pandy žijí samotářsky, vyhledávají se jen v době rozmnožování. Dorozumívají se specifickou vokalizací, která evokuje kvičení. Dožívají se až 14 let.