Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 2.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Osm nových autobusů pro Olomouc: ve městě už se jezdí jen nízkopodlažními vozy

Zprávy z regionu

17.7.2018

Jan Procházka

Dodávkou osmi nových autobusů Solaris Urbino čtvrté generace skončil kontrakt mezi polským výrobcem a olomouckým dopravním podnikem. V rámci něj se výrazně omladila autobusová flotila, její průměrné stáří je nyní necelých osm let.

První nízkopodlažní autobusy Solaris začaly v Olomouci jezdit počátkem tisíciletí. Právě tyto nejstarší autobusy nyní dopravní podnik vyřazuje. Do šrotu ale rozhodně nepůjdou, zájem o ně projevily jiné dopravní společnosti. Obnovu vozového parku dopravci nařizují směrnice. Ty určují, jaké má být průměrné stáří flotily.

Foto: Jan Procházka

V Olomouci nyní na autobusových linkách jezdí výhradně nízkopodlažní vozidla Solaris. Polský monopol ale ještě letos skončí. Flotilu totiž dopravní podnik rozšíří o elektrobus české značky SOR. A ještě letos dorazí i osm nových tramvají.

Nové autobusy jsou pro cestující prakticky totožné s těmi, jaké už z linek MHD znají. Větší komfort si ale pochvalují řidiči. Ti dostali prostornější kabinu s odděleným vstupem, lepší jsou podle nich i jízdní vlastnosti nových vozů.

Foto: Jan Procházka