Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Opět stejný scénář: O Senát se ve druhém kole utkají lékaři Kantor a Brázdil. Kdo uspěje tentokrát?

VOLBY DO SENÁTU

24.9.2022

Autor: Lenka Šťastná

Uplynulých šest let v horní komoře Parlamentu hájil zájmy Olomouce primář novorozeneckého oddělení Lumír Kantor. Ten se opět probojoval do druhého kola senátních voleb a proti sobě bude mít populárního záchranáře Milana Brázdila z hnutí ANO. Tito dva se společně o post v Senátu utkali už před šesti lety, kdy měl více štěstí nakonec Kantor.

Milan Brázdil na archivním snímku z roku 2016, kdy stejně jako nyní slavil postup do druhého kola senátních voleb. Dnes volební štáb opustil brzy, ještě před příchodem novinářů.

Rovněž Lumír Kantor se z postupu do druhého kola radoval už před šesti lety.

Foto: Jan Procházka

A stejně jako před šesti lety, tak i nyní vyhrál první kolo voleb Milan Brázdil. Aktuálně chybí sečíst necelé procento hlasů a Brázdil má 32,46  % hlasů a Lumír Kantor 26,05  %. Rozhodující bitva čeká oba kandidáty za týden, kdy se rozhodne, kdo bude hájit zájmy Olomouce v Senátu pro dalších šest let. V minulých volbách měl v druhém kole více štěstí primář novorozeneckého oddělení, který Brázdila nakonec porazil s počtem 10 794 hlasů, což činilo 52,44 %.

Na třetím místě v boji o Senát skončil špičkový chirurg Čestmír Neoral, který získal 11,42 %, za ním se umístila současná předsedkyně strany Trikolora Zuzana Majerová se ziskem 9,91 % hlasů.

Druhé kolo senátních voleb se uskuteční v pátek 30. září 2022 a v sobotu 1. října 2022. Volební místnosti se otevřou tradičně v pátek ve 14 hodin a ten samý den se uzavřou ve 22 hodin. V sobotu můžete volit už od 8 hodin ráno a volební místnosti se uzavřou ve 14 hodin, kdy začne sčítání hlasů.