Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomoučtí judisté bojovali o Pohár nadějí

Sport

3.2.2020

Autor: asu

Na konci ledna se uskutečnil již 7. ročník mezinárodního klání v judu s názvem Pohár nadějí. Turnaj hostila sportovní hala Univerzity Palackého, která přivítala rekordních 350 sportovců napříč českými, slovenskými a polskými reprezentanty do 18 a do 23 let. Největší nadějí olomouckého juda se stala Lucie Pustějovská. Byť nakonec skončila druhá, jedná se o sportovkyni, která by měla startovat na letošním Mistrovství Evropy.

Foto: Alexandra Ženatá

Pohár nadějí platí za první velký turnaj nové sezony a trenéři české reprezentace jej hodnotí jako turnaj kontrolní, který ukazuje připravenost sportovců po zimním kondičním bloku. Na základě výsledků tohoto turnaje se pak sportovec může dostat do užšího výběru české reprezentace. Dobrým příkladem je i vycházející superstar současného českého juda Renata Zachová. Právě díky tomuto turnaji započala její olomoucká tréninková etapa. Po krásné výhře bronzu na seniorské světové soutěži Grand Prix v Tel Avivu tak bojuje o účast na nejbližších Letních olympijských hrách, jež proběhnou letos v létě v Tokiu. 

Na mezinárodním poli však vyrůstá další olomoucká reprezentantka Lucie Pustějovská. Ta svedla v semifinále vyrovnaný souboj s reprezentační kolegyní Julií Zárybnickou z Pardubic, přes kterou se dále probojovala do finále soutěže. Byť nakonec olomoucká dorostenka skončila druhá, trenér Jiří Štěpán má od ní velká očekávání. "V loňském roce vyhrála první turnaj světové dorostenecké tour, letos je cíl dostat se na Mistrovství Evropy," dodává Štěpán. Olomoucké naděje zaznamenaly v obou kategoriích i další cenné kovy. V kategorii do 23 let získali naši judisté tři kovy. Kategorie dorostenců pak zaznamenala kovů pět. 

VÝSLEDKY: 

Dorostenci a dorostenky U18:

Veronika Horáková
Lucie Pustějovská
Matyáš Roubík
Tomáš Raška
Jakub Svoboda

Muži a ženy U23:

Markéta Prusenovská
Marek Nesvadba