Reklama

Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert, venku je 24.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomoucký silák byl letos poprvé mezinárodní, vzpíraly také ženy

Zprávy z regionu

9.12.2009

Autor: amb

Celkem 43 závodníků a závodnic, což je nejvíce z dosavadních devíti ročníků, se letos zúčastnilo Olomouckého siláka, soutěže v tlaku na lavici neboli benchpressu. Akce měla díky účastníkům z Polska a Slovenska poprvé mezinárodní charakter, vyzkoušet si své síly přišlo, rovněž premiérově, i devět žen. V silné konkurenci se neztratili ani borci z hanácké metropole.

Devátý ročník soutěže uspořádal oddíl zápasu TJ Sokol Olomouc ve spolupráci s HTK Olomouc jako součást oslav 140. výročí Sokola v Olomouci. Již tradičně si to mezi sebou rozdali muži ve třech váhových kategoriích, nově letos přibyla i soutěž žen, prozatím bez rozdílu vah.

"O konečném pořadí a zisku hodnotných cen rozhoduje rozdíl vzepřené a osobní hmotnosti," nechal do pravidel soutěže nahlédnout za pořadatele Vojtěch Smolák, předseda oddílu zápasu TJ Sokol Olomouc. "Olomoucký silák se konal vůbec poprvé mezinárodně, když se publiku v zaplněné sokolovně představili i závodníci z Polska a Slovenska. Soutěže se zúčastnilo také šest tělesně borců z Centra zdravotně postižených sportovců z Českých Budějovic. Letošní mistr světa, nevidomý Lukáš Šacher se v kategorii do 80 kilogramů umístil na třetí příčce. Naše tělesné postižené kolegy a kamarády zveme pravidelně a startovali u nás již poněkolikáté," dodal Smolák.

V mužské kategorii do 80 kilogramů se z vítězství radoval vítkovický Čestmír Wolf před Martinem Pastorkem z Čachtic a již zmíněným Lukášem Šacherem. Mezi muži do 100 kilogramů se na stupně vítězů postavili výhradně domácí borci: první Bruno Walter a druhý Petr Maceášik, oba v barvách SK Fitnes Gym Neředín, a třetí Marek Bouchal z pořádajícího Sokola Olomouc. "Marek není specialista na benchpress, ale zápasník, přesto se zúčastnil všech ročníků soutěže a vždy se umístil mezi prvními třemi závodníky," zmínil předseda olomouckého oddílu.

V kategorii mužů nad 100 kilogramů se z vítězství radoval polský borec Adam Kozlowski před druhým Radimem Kalou z Ostravy a třetím Petrem Bolfem z Rožnova pod Radhoštěm. Premiérové klání žen vyhrála olomoucká Janka Pálešová startující za Sport Nutrition před Janou Mikušovou z Fitnescentra Podlesí a další Olomoučankou Danielou Polákovou z oddílu Timpo.
Pro početné a nadmíru spokojené diváky připravili organizátoři lákavý doprovodný program. "Mezi jednotlivé kategorie byly vloženy ukázky zápasu, muay thai a vale tudo. Pro diváky byla také uspořádána soutěž v armwrestlingu, tedy přetlačování rukou, jejímž vítězem se stal Marek Vláčil z Olomouce," uzavřel Vojtěch Smolák.
Kompletní výsledky letošního ročníku soutěže Olomoucký silák naleznete zde.

amb

Reklama

KINO METROPOL

Katalog firem » Kultura a umění » Kina

Kino Metropol (dříve kino Pohraniční stráže) se nachází v centru Olomouce na křížení ulic Sokolská a Zámečnická. Bylo založeno v roce 1933 pod názvem Bio Sokol a je posledním klasickým ...