Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 6.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomoucký pitaval: prosincová knižní novinka s regionální tematikou

Tipy a názory

10.11.2022 aktualizováno 2.12.2022 21:12

Autor: red

Netradiční pohledy do dějin Olomouce i Moravy nabízí upravená a doplněná publikace Olomoucký pitaval, která čtenářům přiblíží skutečné kriminální příběhy ze 14. až 20. století. První vydání knihy se stalo pro zájemce zcela nedostupným, o nynější rozšířené vydání se postaral olomoucký spolek Memoria Porta.

Olomoucký univerzitní profesor a oblíbený autor populárně naučných knih, Jiří Fiala, přibližuje známé i méně známé události posledních sedmi století. Jednotlivé kapitoly poutavě líčí např. okolnosti kralovraždy Václava III., umučení sv. Jana Sarkandera, inkviziční procesy vedené Heinrichem Franzem Bobligem nebo uvěznění generála Gilberta Lafayetta. Dramatické příběhy tak odhalují temnější stránky lidského konání i pohnutky, které vedly k překročení právních i morálních norem.

Vydání knihy se ujal olomoucký spolek Memoria Porta s nadějí, že tyto exkurzy do kriminální historie města Olomouce naleznou širokou čtenářskou obec – ostatně, jak napsal již Karel Čapek: "Lidé strašně rádi čtou o zločinech…" Prolistovat si publikaci můžete zde.

Jiří Fiala

Děd i otec prof. PhDr. Jiřího Fialy, CSc., byli známými olomouckými zahradníky. Po absolvování Filozofické fakulty v Olomouci v roce 1967 (obor čeština – dějepis) a středoškolském učitelském působení se stal vědeckým pracovníkem a poté odborným asistentem tehdejší katedry bohemistiky a slavistiky, nyní katedry bohemistiky Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Od roku 1992 dosud působí na této katedře jako docent, od roku 2002 jako profesor, od roku 2012 jako emeritní profesor pro obor dějiny české literatury s orientací na českou literaturu 18. a 19. století, folkloristiku, textologii a ediční techniku.

Jiří Fiala se věnuje rovněž historii a přítomnosti Olomouce a olomouckého regionu, a to nejen badatelsky, ale také vědeckopopularizační činností. Je dlouholetým spolupracovníkem olomouckého studia Českého rozhlasu, spoluautorem Dějin Olomouce nebo Olomouckých proměn, společně s Kamilou Holáskovou napsali publikaci Sigmund Freud v Olomouci roku 1886. Za jeho regionální kulturní aktivity mu byla udělena Cena města Olomouce za rok 2011 v oblasti literatura a Cena Olomouckého kraje za celoživotní přínos v oblasti kultury za rok 2021.

Reklama

Fabbrica di caffé

Katalog firem » Restaurace, stravování » Bary a kavárny

Jsme designová kavárna s inovativním modulárním kávovarem, nabízíme výběrovou kávu ze dvou pražíren, cheesecaky, tartaletky, makronky, vegan bezlepkové dorty, open sendviče, domácí granolu...