Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 7.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomoucký dopravní podnik zavede SMS jízdenky, budou o čtyři koruny dražší

Zprávy z regionu

21.5.2012

Autor: amb

Vyslyšet opakované žádostí cestující veřejnosti se rozhodl Dopravní podnik města Olomouce, který od příštího roku svým pasažérům umožní platit jízdné pomocí textové zprávy na mobilu. Jedna SMS jízdenka bude stát 18 korun a platit bude o deset minut déle než běžný lístek.

SMS jízdenkami budou zatím cestující v Olomouci moct platit pouze obyčejné jednotlivé jízdné na linkách dopravního podniku. Neumožní prozatím ani přestupovat k ostatním dopravcům ve vnitroměstské zóně 71. "Zavedení prodeje SMS jízdenek přinese zvýšení dostupnosti a komfortu při nákupu jízdenek na MHD a se snížením objemu prodaných jízdenek v doplňkovém prodeji u řidičů se očekává i zvýšení plynulosti dopravy," vysvětlil důvody zavedení novinky náměstek olomouckého primátora Ivo Vlach.
Cena SMS jízdenky je podle jeho slov navržena na 18 korun namísto 14 korun za klasickou jednotlivou jízdenkou, aby byly pokryty i náklady operátora. Ty podle zkušeností z jiných měst činí 3,50 až 4 koruny za jednu jízdenku. Cestujícím je tato vyšší cena částečně kompenzována prodlouženou časovou platností o deset minut oproti klasické jízdence. Jízdenka bude naopak o 2 koruny levnější než jízdenka v doplňkovém prodeji u řidiče.
Cestující si jízdenku zakoupí odesláním SMS ve tvaru DPMO18 pro SMS jízdenku v ceně 18 korun s prodlouženou platností 50/70 minut na poskytovatelem přidělené telefonní číslo 902XX společné pro všechny operátory. Po nastavené časové prodlevě dvou minut od odeslání požadavku cestující obdrží SMS jízdenku obsahující její časovou platnost, cenu a takzvaný HASH kód pro ověření platnosti při přepravní kontrole. "Revizoři budou mít k dispozici elektronické zařízení, kterým budou moct platnost SMS jízdenky právě pomocí tohoto kódu zkontrolovat," zmínil Vlach s tím, že náklady na pořízení těchto doplňků nepřesáhnou statisíce korun.
"Věřím, že SMS jízdenky budou v Olomouci využívány a občané tuto možnost ocení. V jiných městech patří k nejčastějším uživatelům mladí lidé a turisté," uvedl náměstek primátora. Placení jízdného textovou zprávou už funguje v Praze, kde oba typy jízdenek stojí shodně 32 korun. Dražší než běžné jízdné je SMS jízdenka v Ústí nad Labem (15 korun), Ostravě (27 korun), Liberci (20 korun), Plzni (15 korun) i v Českých Budějovicích a Hradci Králové (shodně 18 korun).
Po zkušebním provozu, který proběhne letos v září a říjnu, bude prodej SMS jízdenek vyhodnocen s tím, že by se mohl rozšířit například i na celodenní jízdné. Zahájení běžného provozu je plánováno od ledna příštího roku.

amb

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941