Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 14.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomoucký cyklista Pavel Bittner zazářil v Německu. Vyhrál dva závody Světového poháru juniorů

Sport

24.6.2019

Autor: rhe

Olomoucký mládežnický cyklistický oddíl Mapei Merida Kaňkovský dal o sobě vědět díky skvělým výsledkům Pavla Bittnera, který s českou juniorskou reprezentací vybojoval v minulém týdnu dvě vítězství na Světovém poháru – Nation´s Cupu v Německu. Celkově skončil Bittner sedmý. Jeho kolegové skončili v celkovém pořadí Mathias Vacek 4. a Jakub Ťoupalík 7.

Pavel Bittner

Foto: www.facebook.com/mapeicyklokankovsky

Pavel Bittner je juniorem prvním rokem, před sezonou přestoupil z kategorie kadetů. O to jsou jeho dvě vítězství na německém LVM Saarland Trofeo, který se jel v rámci Světového poháru A – Nation´s Cupu, cennější. "Je to fantastický výsledek, snový, nepamatuju si, kdy česká reprezentace brala na svěťáku dvě vítězství a v celkovém pořadí měla tři místa v první desítce," radoval se z výkonu Pavla Bittnera jeho oddílový trenér z Mapei Merida Kaňkovský Jiří Kaňkovský.

Pavel Bittner loni ovládl na domácím scéně kategorii kadetů, po přestupu do juniorů se chvíli rozkoukával, ale už třetí místo na Světovém poháru ve Švýcarsku dávalo tušit, že se v juniorském pelotonu otrkal. "Pavel přišel do této kategorie a úrovně jako nováček, chvíli mu trvalo, než poznal, jak to na top úrovní chodí. Musel zjistit, jak na tom kdo je, na koho si dát pozor a sám si najít svoji parketu. V Německu se to povedlo dokonale. Třetí etapu vyhrál ve spurtu, poslední po samostatném úniku, kdy 13 km před cílem z šestnáctičlenné skupiny dojel do cíle s náskokem 13 vteřin, Mathias Vacek pak dojel druhý," doplnil výsledky v Německu Kaňkovský.

Výkony Bittnera nejsou dílem náhody. Výborně funguje symbióza klubového i reprezentačního zázemí, studium na sportovním Gymnáziu Čajkovského v Olomouci a také podpora rodiny, to vše dává mladému talentu šanci uspět na nejvyšší úrovni. "Na začátku sezony jsme přemýšleli, zda bychom s ohledem na jeho předpoklady nezkusili dráhu, ale u nás není dráhová cyklistika v dobrém stavu, proto jsme vše vsadili na silnici a jdeme svojí cestou," vysvětluje Kaňkovský. Rozhoduje samozřejmě přístup sportovce. "Ve škole má Pavel individuální plán, ale patří k lepším studentům, doma má podporu, v klubu vše konzultujeme, nevyvíjíme na něj zbytečný tlak. Když se něco nepovede, hledáme cestu, jak se zlepšit. Pavel je navíc hodný a skromný kluk, který si nechá poradit, proto pak můžeme společně dosáhnout top výsledku," dodal k dalším aspektům úspěchu trenér a manažer olomoucké stáje.

Foto: www.facebook.com/mapeicyklokankovsky

V Německu se neprosadil jen Bittner, ale i další borci v tom nejhezčím dresu – národním. Mathias Vacek byl celkově čtvrtý, v poslední etapě druhý i Jakub Ťoupalík dojel celkově v desítce. V týmové časovce pak český tým ve složení Bittner, J. Ťoupalík, M. Vacek, J. Hník a Řeha dojel druhý za Německem. "Je vidět, že se úroveň mládežnické cyklistiky u nás zlepšuje. V nároďáku je výborně o kluky postaráno. Mám pocit, že ve vedení Českého svazu cyklistiky je konečně člověk, který se to snaží dělat pro cyklisty," vidí pozitivně budoucnost spojenou s novým předsedou svazu Petrem Markem Jiří Kaňkovský.

"Když pak člověk vidí, že si kluci fandí jeden druhému, dostavují se výsledky a pro všechny je to další motivace do práce. Budeme se snažit, aby výkonnost šla nahoru a na MS v anglickém Yorkshiru v září, kde je klasikářský okruh, byl Pavel kvalitně připraven," uzavírá reprezentační kapitolu Kaňkovský.

Ten se se svým juniorským týmem chystá na MČR a SR do Trnavy, kde to bude mít ale Bittner těžké. "Je tam moc lehký okruh, všichni budou čekat, co udělají favorité Vacek, Bittner a Ťoupalík, proto to bude trochu loterie. Větší šance vidíme v časovce, budeme se snažit udělat maximum, abychom medaili dovezli," slibuje Kaňkovský.

Další část týmu se chystá na MČR kadetů a žáků do Vidnavy. "V prvním červencovém týdnu se budeme prát o medaile ve Vidnavě, kde by hlavně kadeti mohli uspět," dodává k dalším plánům trenér MMK.