Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 13.1 °C

Olomoucké volejbalistky vezou výhru z Ostravy

Sport

17.12.2023

Autor: Petr Pelíšek

V 15. kole extraligy volejbalistek se ve formě hrající tým VK Šantovka Olomouc UP představil na palubovce Ostravy. Odveta za domácí porážku z 6. kola se Hanačkám povedla dokonale a Šantovka veze z horké ostravské palubovky výhru 3:1. Sokol Šternberk hostil v domácí hale Ecce Homo silné Šelmy Brno. Proti kompaktnímu celku hostí se Sokol nedokázal prosadit a prohrál hladce 0:3.

Začátek ostravského střetnutí byl zcela vyrovnaný, první únik se povedl domácímu celku, který se po útocích Kojdové s Jakuškinovou dostal do vedení 12:9. Hanačky se snažily soupeři přiblížit, ale srážely je technické chyby v útoku. Ostrava tak držela mírný náskok, který ale Šantovka srovnala na 19:19 a po esu kapitánky Nečasové šla dokonce do vedení. Domácí hráčky však koncovku zvládly, Kojdová s Jedličkovou uhrály důležité míče a první set zůstal v Ostravě po výsledku 25:21.

Vítězství v úvodní sadě zvedlo Ostravankám sebevědomí a ve druhé části vedly už 11:5 a 14:9. Jenže univerzita zabrala a po esu Michaely Nečasové a smeči Adély Farské vyrovnala na 15:15. Olomoucký útok jako by se odšpuntoval a Artyshuková s Farskou otočily vývoj v setu (17:22). Náskok si už hosté pohlídali a po vítězství 25:20 srovnali stav utkání na 1:1.

Do třetího dějství si Olomoučanky přenesly pohodu z vítězného setu, Anna Artyshuková dala esa na podání, Adéla Farská bodovala na smeči a hosté vedli už 8:2. Pak ale zavelela domácí kapitánka Skřivanová a Ostrava se vrátila do setu. Hanačky však nadále držely vedení, které domácí hráčky dokázaly několikrát přiblížit na dva body, v závěru ale Olomouci opět fungoval agresivní útok – 21:25 a 1:2.

Čtvrté pokračování začala lépe Ostrava, která vedla 8:5 a 10:8, v polovině setu se však skóre začalo otáček a Hanačky směřovaly k vítězství. Po bodech Artyshukové s Farskou zvyšovala Anna Šotkovská na 20:16, a přestože se domácí tým dostal ještě na dva body, Šantovka už šanci nepustila, získala set opět 25:21 a celý zápas 3:1.

„Jeli jsme Ostravu potrápit a pokusit se urvat nějaké body, což se nakonec povedlo. Úvod nám moc nevyšel, byli jsme nervózní a dělali nevynucené chyby. Přesto jsme zlepšenou hrou dotáhli stav na 20:20, ale opět jsme přestali útočit, hráli ulívky, což Ostrava výbornou obranou pohlídala, skórovala a první set vyhrála. Ve druhém setu jsme začali lépe útočit, pomohlo nám i střídání, kdy šla do hry Anna Šotkovská. Druhý a třetí set měly podobné průběhy, kdy jsme soupeře pouštěli zpět do hry, jakmile jsme se přestali držet té naší. Ale jakmile jsme se zkoncentrovali, začali jsme opět řídit hru a koncovky jsme zvládli. Jsem rád, že jsme poslední zápas roky vyhráli. Chválím celý tým za velmi dobrý výkon,“ hodnotil vítězný duel kouč Olomouce Jan Drešl.

Další ligový zápas čeká univerzitu až v novém roce, v sobotu 13. ledna se od 17 hodin představí ve Šternberku.

TJ Ostrava - VK Šantovka Olomouc UP 1:3 (21, -20, -21, -21)

Rozhodčí: Ištvanech, Vachutka. Čas: 115 minut. Diváků: 150.

Ostrava: Mikelová, Hadáčková, Jakuškinová, Kojdová, Jasečková, Jedličková, Skřivanová, libero  Slavíková. Střídaly: Kašparová, Z. Látalová, Bauerová, Chládková.
Olomouc: Shevkeneková, Fedchuková, Nowaková, Artyshuková, Farská, Nečasová. libero: Chaloupková, Střídala: Šotkovská.

Volejbalistky TJ Sokola Šternberk nastoupily v 15. kole doma proti celku Šelmy Brno. Sokol v duelu marně hledal recept na kompaktní a účinnou hru třetího týmu tabulky. Šternberankám se nepodařilo získat ani set a přes bojovnost a pohledný výkon prohrály 0:3.

V prvním setu se brněnským hráčkám dařilo tlačit hráčky Sokola podáním, když se vedlo hlavně Kelnárové. Šelmy byly úspěšné v útočné fázi i na bloku, celý set si udržovaly vedení (6:13, 14:20) a set získaly s přehledem - 17:25.

Ve druhé části se opakoval obraz hry z první sady (15:20), a to až do stavu 19:20 z pohledu Sokola, který zařídila servisem domácí Kurerová. Dramatická koncovka ovšem patřila Šelmám, které si koncovku přece jen pohlídaly a vyhrály 25:21.

Ve třetí sadě se domácím podařilo po úvodním vedení Brňanek hru vyrovnat (9:9) a získat i drobný náskok (13:11, 15:13). Pak se ovšem opět prokázala větší souhra Šelem, které vyrovnaly na 15:15, závěr znovu patřil jim (25:19) a tři body putovaly po výsledku 0:3 do Brna.

„Dnešní zápas dopadl v podstatě podle předpokladu. Snažili jsme soupeřovy hráčky tlačit podáním a zkušenost nahradit bojovností, ale chybělo nám v rozhodných částech utkání i trošku více štěstí. Gratulace patří vítězkám,“ zhodnotil duel kouč Sokola Šternberk Miroslav Jehlář. „Jsem rád, že jsme rok ukončili vítězstvím. Děvčata podala zodpovědný výkon. Řešili jsme problém s liberem, v rozhodujících fázích utkání jsme prokázali větší zkušenosti a přehled,“ řekl k utkání kouč hostí Jaroslav Vlk.

Poslední ligový zápas tohoto roku odehrají Šternberanky ve čtvrtek 21. prosince od 18 hodin v rámci 16. soutěžního kola v Praze na Olympu.

TJ Sokol Šternberk - VK Šelmy Brno 0:3 ( -17, -21, -19)

Rozhodčí: Koutník, Hladišová. Počet diváků: 101. Čas: 75 minut.

Šternberk: Deptuchová, Kořínková, Kłodová, Weidenthalerová, Cohenová, Kurerová, libero: Vyjídáková.

Šelmy Brno: Šmídová, Formánková, Marková, Madsenová, Kelnárová, Širůčková, libero: Beránková. Střídaly: Janečková, Benediktová.

Autor článkuPetr Pelíšeksport@olomouc.cz

Petr Pelíšek
Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip