Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomoucké shakespearovské léto je v polovině. Navštívilo jej přes tisíc lidí

Kultura

6.8.2018

Open-air divadelní festival Olomoucké shakespearovské léto, který pořádá olomoucké Divadlo Tramtarie na parkánu Uměleckého centra Univerzity Palackého, je přesně v polovině. Má za sebou tři úspěšná večerní představení a jednu pohádku. Během tří dnů jej navštívilo přes tisíc diváků. Další tři dny nás ještě čekají.

Festival odstartoval v pátek 3. srpna letní romantickou komedií Po stopách něžného muže v režii uměleckého šéfa divadla Vladislava Kracíka, zahájení festivalu si nenechalo ujít 380 diváků. Komedie sklidila velký ohlas, potlesky během představení a na konci ocenění diváky ve stoje. Stejný titul pak Divadlo Tramtarie odehrálo i v sobotu, kdy se pořadatelé i diváci museli vypořádat s bouřkou, která se přihnala pár minut před přestávkou.

"Byl to pěkný adrenalin a zároveň ukázka krásné lidské soudržnosti. Když přišla průtrž, lidé se běželi rychle schovat, někteří se vyhoupli na jeviště a společně s herci zpívali Prší, prší. Po zhruba půl hodině déšť skončil, my jsme osušili židle a v improvizovaných technických podmínkách jsme představení dohráli," uvedla ředitelka Divadla Tramtarie Petra Němečková.

Nedělní večer patřil kultovnímu Kabaretu nahatý Shakespeare, který navštívilo 400 lidí, sklidil standing ovation a vyvolal obrovský ohlas. Představení navštívil i ministr kultury Antonín Staněk a rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller. "Kabaret byl úžasný, lidé padali smíchy, tleskali během představení a na konci všech 400 diváků stálo, to je krásný pocit a nejlepší ocenění naší práce," doplnila Němečková.  V sobotu odpoledne také divadlo zahrálo pro děti pohádku Princ Bajaja, na pohádku se v parném odpoledni přišlo podívat na padesát diváků.

Festivalový program pokračuje i v nadcházejících dnech. V pondělí je na programu opět pohádka, tentokrát O pračlovíčkovi. Divadlo ji zahraje na prvním nádvoří Uměleckého centra, který skýtá stín. Začátek je v 16:00 a vstup je zdarma. Večer pak diváky čeká repríza Kabaretu nahatý Shakespeare, opět v 19:00.

V úterý 7.8. se představí Herci Na ležáka, tedy herci Divadla Tramtarie a Moravského divadla Olomouc se svými stand-up výstupy, které si připravili speciálně pro festivalové publikum. Za Divadlo Tramtarie vystoupí Jana Posníková, Tereza Toth Čápová, Miroslav Sýkora a Lenka Jorníčková, za MDO Jan Ťoupalík, Roman Vencl, Marek Pešl a Tomáš Krejčí. A nechybí ani stálý host pořadu, kouzelník Karel Pomahač.

Olomoucké shakespearovské léto zakončí ve středu 8. srpna ve 20:00 černá komedie Divoké historky v režii Filipa Nuckollse. Po představení ve 22:00 se bude konat projekce filmu NICO v produkci Zaparkuj Fest Univerzity Palackého. Projekce proběhne v Bezručových sadech pod hradbami.

Vstupenky na představení lze sále koupit v Informačním centru v podloubí radnice na Horním náměstí nebo online na www.divadlotramtarie.cz. Omezené množství vstupenek je k dispozici i přímo na místě před představením. Areál je otevřen 45 minut před začátkem představení.