Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 10.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomoucké okamžiky 89. Zapojte se do unikátního projektu i vy!

Zprávy z regionu

21.8.2019

Autor: red

K třicátému výročí sametové revoluce připravila ČTK projekt Okamžiky sametové revoluce, do něhož se mohou zapojit všichni obyvatelé České republiky. Cílem je nasbírat co největší množství fotografií jak z podzimního dramatického dění roku 1989, tak i z událostí, které byly předzvěstí listopadové revoluce. Do projektu se zapojilo i Vydavatelství Univerzity Palackého v Olomouci, které je sběrným místem pro Olomouc a okolí.

Proluka u dnešního Muzea umění, 1989. Milena Valušková

Olomoucké okamžiky 89

Vydavatelství Univerzity Palackého v Olomouci se připojilo k projektu ČTK. "Jsme sběrným místem pro Olomouc a okolí. Chceme nashromáždit největší počet fotografií v rámci ČR a vydat knihu se snímky lidí z Olomouce a okolí. Z vybraných fotografií vznikne také výstava v Muzeu umění Olomouc. Věříme, že zaujmeme i statutární město Olomouc a uspořádáme venkovní výstavu," říkají organizátoři.

Jaké fotografie shání?

Zejména fotografie, které mají mapovat nejen veřejné dění, ale i změny v běžném životě. Je mířeno především na snímky, které nebyly nikdy publikovány a zřejmě by jinak zůstaly v soukromých archivech.

"Pro účely publikace Olomoucké okamžiky 1989 sháníme fotografie nejen z roku 1989, ale i z počátku roku 1990. Projděte své archivy a přineste nám fotky k naskenování," vybízejí organizátoři.

Co organizátoři akce hledají?

Revoluční dění:
- na ulici, ve škole či na pracovišti, plakáty, nápisy, kulturní akce, strach, očekávání, co bude...

Běžný rodinný život:
- poslední dovolená za železnou oponou, první svobodné Vánoce, skryté pohledy za hranice, fotografie Václava Havla či T. G. Masaryka...

Vzpomínky
- móda (účesy, oblečení...), architektura (novostavby, zničené budovy, dnes zaniklá místa), technika (auta, kola, motorky)...

KONTAKT

Mgr. Tereza Vintrová
E-mail: tereza.vintrova@upol.cz
Tel.: +420 585 631 757

Jak postupovat

Naskenujte své fotografie a nahrajte je přímo na webu ČTK pomocí jednoduchého formuláře na stránce: www.ctk.cz/okamziky-sametove-revoluce/

Své fotografie můžete zaslat nebo přinést Tereze Vintrové do Vydavatelství Univerzity Palackého, na adresu Biskupské nám. 1, 771 11, Olomouc. Fotografie, které sem přinesete, tu naskenují a originály vám pošlou zpět. Ať už fotografie pošlete nebo přinesete, připravte si k nim základní informace: název fotografie, kdo snímek vyfotografoval, datum a místo pořízení (přibližně), komentář k fotografii.

Fotografie sbírají do konce září 2019.