Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 6.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomoucké masopustní veselí přilákalo tisíce lidí

Zprávy z regionu

18.2.2019

Autor: red

Tisíce lidí sledovaly v sobotu zabijačku a masopustní průvod na Horním náměstí. Obecní právo patřilo městské chase, které ho předal primátor Mirek Žbánek. První Olomoucké masopustní veselí se vydařilo na jedničku.

Foto: Lenka Šimková

"Žádám vás temto uctivě, ménem olomocké chase, abeste nám obecní právo předale. Slebujeme všeci na svojo česť, že ho bodeme ve veleké opatrnosti měť. Kdo se proti němo proviní, bode hanáckým právem skrzevá ferolo řádně potrestané," slíbil chasník na pódiu. "Předávám právo a vládu nad tímto městem s vědomím a klidným srdcem, že městská kasa je prázdná, městské spíže vyžrané a plné potkanů, na městských polích stojí dálnice a sklady. Tak si užijte aspoň dnešní Horní náměstí a naši zabijačko. Předávám vám právo nad městem," prohlásil primátor Mirek Žbánek. A jen to udělal, chasa ho vyplatila pětadvaceti ranami. 

Průvod chodil od hospody k hospodě. Hospodáři vítali masky štamprlí slivovice a koblihami, policajtovi dávali na šavli slaninu a hospodářka tančila s medvědem. Lidé si užívali zábavu a dobré jídlo, nechyběla ani zabijačka. 

K dobré náladě vyhrávaly celý den folklorní soubory Haná, Cholinka, Rovina a Moravská Veselka. Svým představením se blýskl i Circus LeVitare a celý den zdobily náměstí ledové sochy, z nichž byli nadšení především malí návštěvníci.

Foto: Lenka Šimková